Sikkerhet ved arbeid på og ved vei v. 1.4

1 Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre at kommunens ledere og ansatte følger en god praksis, iht. lovverk "Forskrift om utførelse av arbeid" , "Ledningsforskriften og veglova" og retningslinjer fra Arbeidstilsynets og Statens vegvesen. Det er HMS delen for de som utfører arbeidet på og ved vei som står i fokus i denne prosedyren. Prosedyren tar ikke for seg hvordan å planlegge og søke om gravearbeid eller sikkerhetsapsekter ved arbeid ved høy- og lavspenningskabler.

 

2 Gjelder for

Denne prosedyren gjelder for alle ansatte som jobber ved eller på vei. Alt fra de som graver grøfter, dirigerer trafikk under veiarbeid og de som driver som oppmålere. 

 

3 Ansvar for gjennomføring

Kommunen ved veienheten har en rolle for godkjenning av gravemelding og arbeidsvarslingsplan for kommunale veier. Samtidig som kommunen både kan ha byggherreansvaret i gravearbeid og kan selv være utfører (slik som Ingeniørvesen produksjon). Arbeidsgiver har ansvaret for at den beste praksisen på sikkerhet ved arbeid på og ved vei til en hver tid er reflektert i denne prosedyren. Arbeidsgiver har videre ansvar for at prosedyren er kjent. Ansatte skal følge den.

 

4 Beskrivelse

 

4.1 Verneutstyr for utførsel og inspeksjoner

  • Synlighetstøy klasse 3
  • Vernesko
  • Hjelm
  • Vernebriller ved behov
  • Hørselvern ved behov

 

Dette er i tråd med  Bruk av verneutstyr for driftspersonell og bekledning ved befaringer .

 

4.2 Kompetanse

Krav til kompetanse er iht. Veivesenets retningslinjer.

Alle som skal arbeide på eller ved vei har krav om Arbeidsvarslingskurs 1.  Sommerhjelp kan ha en forenklet opplæring. 

Dersom det er behov for manuell dirigering, kreves eget kurs (Arbeidsvarsling 3). På riks- og fylkesvei benyttes det som regel eksterne leverandører av trafikkdirigenter. 

 

4.3 Graving i og ved vei

4.3.1 Planlegging av graving 

Ved lovpålagte søknader for gravearbeid gjennomføres risikovurderinger som skal være kjent for utførende ved oppstart av arbeidet.

Roller og ansvar

  • Vei har byggherrerollen kun for egne prosjekter 
  • VA har byggherrerollen i kommunale grøfter  
  • Produksjon har utførelsesrollen.

Dersom det skal graves i  vei

  • For kommunale veier og med grøfter lenger enn 40 m og (20 m i kvadraturen) skal koordinering gjøres via K-grav https://ledningsportalen.no/tjenester/offentlige-soknader/kgrav/ . Dette gjøres god tid før oppstart. 
    Ansvarlig: Prosjektleder.

 

  • Søknad om gravetillatelse og arbeidstillatelse skal sendes veieier.
    Ansvarlig: Ingeniørvesenet produksjon
    • Her følges anbefalinger fra Statens vegvesen Håndbok N301 Arbeid på og ved veg. 
    • Utførende får kopi av søknad. 

 

  • Byggherren lager ROS analyse ved prosjektets oppstart. Oversender til produksjon som følger planen.

For langsiktige ROS analyser se også:

4.3.2 Gjennomføring av graving i og ved vei

Ekstern entreprenør har selv anvar for egen HMS og å følge instruks og retningslinjer i godkjent gravesøknad og godkjent arbeidsvarslingsplan. Ved kommunal gjennomføring skal interne rutiner og ROS analyser for prosjektet gjøres kjent og tiltak følges. 

Ansvarshavende skal sjekke daglig at skilting og sperremateriell er iht. godkjent plan og dokumentere dette i elektronisk loggbok.
Ansvarlig søker skal sørge for at ferdigmeldig leveres når arbeidet er ferdig.

 

4.4 Ved kortvarig og bevegelig arbeid på og ved vei

Ved kortvarig og bevegelig arbeid skal det utarbeides generelle arbeidsvarslingsplaner. Loggbok skal fylles ut. Ingeniørvesenet produksjon fyller ut generelle arbeidsvarslingsplaner, som gjelder for 1-2 år. 

Ved akutte hendelser i forbindelse med kummer f.eks. legge på plass lokk, kan det benyttes bil som buffer og blinkende lys på bil dersom dette er vurdert som mindre risikofylt enn å sette ut skiltmateriell. 

 

4.5 Landmåling på og ved vei

En forenklet risikovurdering gjøres før arbeidet starter. Vurder hvor risikoutsatt målepunktene og møtestedene i dialog med veieier er. 

Ved behov skal det sette ut søyler og sperrer for sikker avstand mellom den som arbeider og trafikken. Kommunens biler kan brukes som buffer, og blinkende lys på bil vurderes. Se Vegvesenets håndbok for mer informasjon. 

5. Avslutning

  • Logging av avvik dersom relevant
  • Ved læring for fremtidig arbeid, kontakt eier av dokumentet eller nærmeste leder for å forbedre prosedyren.

 

Vedlegg og referanser​

Arbeidstilsynets veiledning: