Hensikten med dette dokumentet er å sikre forsvarlig vannkvalitet i bassenget. Det skal sikre forsvarlig kontroll og periodisk prøvetaking av bassengvannet. Formålet er å sikre at bassenget er trygt å bruke med tanke på vannkvalitet og tilsatt kjemi. Hensikten er også å gi en tydelig oversikt over hva som er trygt badevann, hva som ikke er trygt og når tiltak må iverksettes. Dokumentet skal også vise til hva som må gjøres når avvik oppdages.
Hensikten med dette dokumentet er også å sikre at faste leietakere/brukere kan disponere bassenget uten at ansatte er tilstede ved å bruke denne prøvemetoden.
Instruksen gjelder for alle ansatte som til ulike tider har ansvar for å ta vannprøve av bassengvannet (hvis bassenget skal brukes eller er i bruk.
Instruksen kan også gjelde for faste leietakere/brukere av bassenget som har fått opplæring i prøvetakingsprosedyren og som kan gjennomføre og tolke denne selv uten kvalifisert personell til stede.
Driftsleder har ansvar for å gi de ansatte/brukere som skal gjennomføre prøvetakingen nødvendig opplæring. Videre har han også ansvar for å gjøre de ansatte kjent med denne og andre prosedyrer og rutiner som er relevante for kontroll av badeanlegget.
På ukedager når bassenget er i daglig drift skal prøver gjennomføres:
I helger og på andre fridager skal det ellers alltid tas prøver før noen går i bassenget. Disse skal fortrinnsvis tas med reagensglass og tabeletter, men kan erstattes av denne prøvetakingsmetoden dersom ansvarlig person foretrekker denne prøvemetoden ved bruk av strips og avlesninger. Prøver skal alltid foretas minimum hver 3. time så lenge bassenget er i bruk, også i helger.
Det er driftspersonalet som er på jobb som har ansvar for prøvetakingen. Alle resultater noteres på driftsjournalen som ligger i papirform i kjelleren i svømmehallen.
Dersom leietaker selv sørger for avlesning skal han notere resultatet av prøven sammen med dato, klokkeslett og signatur i kontrollheftet som ligger sammen med prøvetakingsutstyret. Den ansatte som kommer på jobb senere, skal da overføre resultatet til Basseng - Driftjournal svømmebasseng - Vågsbygd kultursenter som ligger i kjelleren, samt sørge for videre prøver hver 3. time.
Strips oppbevares i beholder i skap i teknisk rom. Ved åpning av ny boks skal Basseng - Prøvetaking - kontroll av klor og ph i basseng med reagensglass og tabletter foretas samtidig og resultatene skal sammenlignes. Dette for å kvalitetssikre at de gir samme resultater.
Tolking av prøveresultat
Dersom fargene på stripsen tilsvarer fargene som er innenfor området "OK" på boksen, er bading forsvarlig og bassenget kan brukes. Dersom fargene på stripsen tilsvarer fargene som er innenfor området "Low" eller "High" er prøven ikke godkjent og bading skal ikke ikke foregå før tiltak er satt i verk. Prøvene skal også sammenlignes med verdiene på Dulcomarinen når det er driftspersonell. Se Basseng - forklaring på avleste tall på Dulcomarin - Vågsbygd kultursenter. Viser de forskjellig resultat kan ny prøve foretas, evt. kan man foreta prøve ved bruk av Basseng - Prøvetaking - kontroll av klor og ph i basseng med reagensglass og tabletter.
Tiltak ved avvik/utilfredsstillende prøvesvar
Se prosedyre for Basseng - Feil eller avvik og mulig tiltak for å rette det - Svømmehallen og gjør som prosedyren tilsier.
Eventuelt se på Hvis feil på - ring til - gjelder anlegg ved Vågsbygd kultursenter.
Basseng - bestilling av varer og utstyr
Basseng - Prøvetaking - kontroll av klor og ph i basseng med reagensglass og tabletter