Hensikt
Prosedyren skal sikre en tilfredsstillende gjennomføring og organisering av oppgaver i forbindelse med plutselig uventet dødsfall
Definisjon
Plutselig uventet død inkluderer alle dødfall der pasienten blir funnet død i hjem/offentlig rom eller der pasienten dør plutselig av ikke-erkjent sykdom eller ikke-påbergenelig akutt forverring av kjent sykdom: Relasjonsdødsfall, barn under 18 år, overdose av narkotika, selvdrap, ulykkedødsfall, dødsfall ved feilbehandling i helsevesen, funn av død person i hjem, institusjon eller offentlig rom.
Gjelder for personer som oppholder seg i Kristiansand kommune og legevaktens samarbeids kommuner. Prosedyren gjelder ikke for «akutt spedbarnsdød».
Ansvar
- Lege og sykepleier på Legevakten i Kristiansand.
- Politiet og begravelsesbyråene.
Beskrivelse
- Legen skal varsle politiet umiddelbart ved uventet dødsfall som omfattes av denne rutinen.
- Ved umiddelbar mistanke om alvorlig kriminell handling (drap) skal hjelpepersonell staks dødsfall bekreftes trekke seg ut og tilstrebe at omgivelsene ikke røres før politiet kommer til stedet. Bruk munnbind.
- Selv om det ikke er umiddelbart er mistanke om kriminell handling er uventet dødsfall likevel meldepliktig (se definisjon)
- Legens rolle ved meldepliktige dødsfall er:
- Stadfeste død
- Gjøre en vurdering av omgivelser, liket (feks dødsflekker), funn på stedet (feks medisiner). Ved åpenbar kreminell handling gjøres dette ofte av krimtekniker. Legens vurdering kan likevel være nyttig.
- Gi opplysninger som er relevante for politiets vurdering/etterforskning som f.eks informasjon fra journal om tidligere sykdommer, faste medisiner el.l. Dersom politiet ønsker blodprøvetaking/urin av den avdøde kan de henvende seg til patologisk avdeling på dagtid. Legevaktslege/sykepleier skal ikke utføre dette.
- Hvis mulig skal legen gi en kvalifisert mening om dødsårsak.
- Skrive journalnotat der informasjonen over fremkommer, også hvilke opplysninger som er gitt politiet.
- Ved dødsfall på sykehus der pasienten fraktes inn til sykehus under pågående gjennomliving eller med livstuende sykdom/skader skal lege samarbeide med mottakende lege på sykehus om varsling av politi der varslingsplikten er utløst.
- LV lege/kjørelege skal stadfeste død på dødstedet når fastlegen ikke er tilgjengelig
- Melding om dødsfall til begravelsesbyrået legges igjen ved avdøde.
- Legen gir ut mappe med informansjonsskriv "Til etterlatte"
- Pårørende anbefales å kontakte begravelsesbyrå for praktisk bistand.
- Legen gir ut mappe med informansjonsskriv/konvolutt "Til etterlatte".
- Legen som stadfester død skal skrive elektronisk dødsmelding på https://helsepunkt.no/dodsmelding
- Se info om fremgangsmåte på https://www.nhn.no/media/1953/lege_kom-igang-med-elektronisk-melding.pdf
- Dødsmeldingen og journalnotatet skrives ut: En kopi av dødsmeldingen legges i egen hylle til administrasjon og scannes til pasientens journal. Kopi av dødsmelding og jounralnotatet skrives ut og sendes til eller hentes av politiet i de tilfellene de har rykket ut på dødsfallet. Dette kan fravikes dersom journalnottat inneholder opplysninger som åpenbart ikke bør gis politiet. Lege varsler operasjonssentralen (02800) når papirene er ferdig, og avtaler om disse sendes eller hentes.
- Adresse:
- Agder politidistrikt, FSI
- Pb 514 Lundsiden
- 4605 Kristiansand
- Pårørende tilbys samtale med lege på stedet, dette anses som priortiert oppgave. Verd varsling av politi tilstreber lege å være tilstede til politiet kommer.
- Dersom avdøde har innsatt pacemaker skal den fjernes, så fremt politiet ikke oppretter sak.
- Bruk engangssutursett. Ta med en god tang og suturtråd (4-0)
- Ta ut pacemaker, klipp av ledning og sy (evt. tape) incisjon.
- Pacemakeren skal leveres til Kardiologisk poliklinikk merket med pasientens navn.
- Dersom publikum/pårørende etter prehospitalt dødsfall har behov for emosjonell førstehjelp, anses dette som en prioritert oppgave for lv-legen.
- Legen fyller ut sjekklisten som leveres til vaktkoordinerende sykepleier.
- Førstehjelpere/andre som har hatt nær kontakt med pasienten føres inn på sjekklistens bakside
- Personer som er erklært døde på ulykkesstedet, transporteres til kjølerommet, SSK av begravelsesbyrå. (Unntaksvis i ambulanse)
- Politiet har ansvar for varsling / oppsporing av pårørende. For å sikre at riktig personalia om pårørende blir gitt, ønsker vakthavende prest at det er politiet, ikke lege, som kontakter dem med informasjon når de har sport opp pårørende.
- Ivaretakelse av lege som har vært ute på uventet og dramatisk dødsfall: (f.eks homicid eller suicid)
- Legen tilbys samtale med kollega når han/hun kommer tilbake til legevakten.
- Tilstrebe en «time-out». Ansvarssykepleier tilser at legen «skjermes» fra andre krevende oppdrag til han/hun har fått pause og nødvendig tid til refleksjon/debriefing.
Valg av begravelsesbyrå:
- Pårørende kontakter selv begravelsesbyrå. Informasjon ligger i informasjonsmappen som gis ut til pårørende
- Ved ulykker eller kriminalsaker er det politiet som er ansvarlige. Agder politidistrikt har fast avtale med begravelsesbyrå og organiserer henting av avdøde der politijurist beslutter å opprette sak.
Vedrørende dødsfall hos barn
- Barn som blir funnet livløse uavhengig av bakenforliggende årsak skal varsles til politet etter rutine.
- Ved påbegynt resuscitering som man vurderer skal avslutte prehospitalt, kan det konfereres med barnelege før avslutning.
- Det vil ofte være hensktsmessig å fortsette resuscitering til ankomst sykehus.
- Ved akutte dødsfall hos barn <4 år vil det rutinemessig tilbys en dødsstedsundersøkelse i regi rettsmedisiner.
- Hvis mulig bør lege måle rektal temp før barnet fraktes vekk. Ved stadfestet dødsfall prehospitalt: avklar med politiet før barnet fraktes til sykehus.
- Ved uventet dødsfall hos barn vil det være naturlig å frakte barn og foreldre til sykehus for oppfølging. Konferer med barnelege
- UNNTAK: Alvorlig syke barn som dør hjemme i lindrende fase av alvorlig sykdom stadfestes døde, det skrives dødmelding og legerklæring etter standard rutine. Dødsfallet bør meldes til behandlende lege.