Samhandling Forsterka helsestasjon, Forvaltningstjenester, Livsmestring v. 1.0

Rutinebeskrivelse for samhandling Forsterka helsestasjon (FHS), Forvaltning & koordinering & Livsmestring. 

 

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre gode samhandlingsstrukturer, avklare grensesnitt og utarbeide gode rutiner for samarbeid (jmf. mandat til arbeidsgruppe Forsterket helsestasjon). 

 

Gjelder for

 

Dettte dokumentet gjelder for alle ansatte i barne og familietjenester, oppfølgingstjenester i Livsmestring og ansatte i Forvaltning og koordinering. 

 

Ansvar for gjennomføring

 

Ansvarlige ledere har ansvar for at aktuelle ansatte kjenner til denne prosedyren. Ansatte har ansvar for å følge opp prosedyren i praksis. 

 

 

Beskrivelse

Forsterket helsestasjon gir et utvidet tilbud til gravide, og familier med barn fra 0-5 år som har behov for ekstra oppfølging i svangerskap/etter fødsel. Mor og/eller far har tidligere rusutfordringer ( ikke eldre en 2 år siden rusepisoder), eller har rusutfordringer som ønsker tettere oppfølging før og etter fødsel.

  • Brukerne av FHS har ofte behov for sammensatte og helhetlige hjelpetjenester, inkludert en koordinator som kan koordinere tjenestene slik at brukerne får den oppfølgingen de har behov for.

         Søknad/henvendelse om koordinator sendes til Forvaltning og koordinering. Fra Forvaltning tildeles oppdraget til den instans/ personer som skal følge mor og barn videre. 

Det kan f.eks. være rusteam, ambulante oppfølgingstjenester for voksne eller ungdomstjenesten.

 

  • I de tilfeller der en gravid med rusutfordringer kommer på FHS, og ikke har oppfølging fra andre tjenester:

- Dersom jordmor mener at den gravide har behov for koordinator eller en oppfølger i tillegg til jordmortjenester gjennom svangerskapet kan jordmor i samråd med bruker sende mail til Post.hs.forvaltning@kristiansand.kommune.no .

Innhold i mail skal være kartlagt utfordring, behov for oppfølging ( avklar at ingen andre tjenester er involvert) og når bruker er født, kontakt jordmor på tlf/ mail. 

 

  • Om en bruker med rusutfordringer ( eller partner med rusutfordringer) får oppfølging fra kommunens oppfølgingstjeneste blir gravid:

Det skal kartlegges behov for koordinatortjenester i tillegg til ordinær oppfølging. Kontaktperson/oppfølger i kommunen skal undersøke situasjonen, og melde inn koordinatorbehov dersom bruker ønsker dette. Bruker skal alltid få spørsmål om å få koordinator. 

Det er oppfølgers/kontaktspersons ansvar å melde inn behov for koordinator til Forvaltning & koordierende enhet. 

 

  • De barneansvarlige i Livsmestring/ Forvaltning & koordierende enhet blir kontaktpersoner til FHS. Dersom jordmor/ helsesykepleiere på FHS har behov for å drøfte en problemstilling, eller har behov for at de barneansvarlige gir informasjon om oppfølgingstilbud i kommunen skla de barneansvarlige bistå ved behov.

 

 

Definisjoner

FHS- forsterka helsestasjon. 

FHS gir utvidet tilbud til gravide og familier med barn fra 0-5 år som har behov for ekstra oppfølging i svangerskap/etter fødsel der mor/ far har rusutfordringer eller tidligere rusutfordringer ( nyere tid). 

 

Vedlegg og referanser

Mandat arbeidsgruppe

Kristiansand kommune - Tiltakskjede svangerskapet

Kristiansand kommune - Tiltaksoversikt