Prosedyre: Grunnskolene tar kontakt med Hørselsavdelingen dersom de ønsker veiledning eller timer med spesialpedagog/audiopedagog.
Skolene henviser elevene til PPT. På grunnlag av sakkyndig vurdering gir Hørselsavdelingen en anbefaling til skolens rektor om timetall i enkeltvedtaket.
Hørselshemmede barne- og ungdomsskoleelever må få spesialundervisning og tilrettelegging som er tilpasset deres behov.
Dette dokumentet gjelder Oppvekst i kommunen. Viktig at PPT og grunnskolens ledelse og ansatte er kjent med prosedyren.
Rektor/spesped.ledere på den enkelte skole har ansvar for at hørselshemmede elever får tilrettelegging og undervisning
Hørselsavdelingen består av en faggruppe med audiopedagoger og spesialpedagoger. Mange har i tillegg god tegnspråkkompetanse. Hørselsavdelingen har som oppgave å bistå grunnskoler i Kristiansand kommune som har elever med nedsatt hørsel, og som har undervisning etter Opplæringslovens § 5.1 eller § 2.6. Dersom det er ledig kapasitet, kan disse tjenestene kjøpes av nabokommunene også.
Elever som har behov for undervisning fra Hørselsavdelingen, kan få dette ved at hjemmeskolen sammen med foreldrene kontakter PPT i kommunen for å få en sakkyndig vurdering. På grunnlag av denne vurderingen, vil Hørselsavdelingen kunne tilby et antall timer med undervisning til en elev med nedsatt hørsel. Innholdet i undervisningen bygger på den sakkyndige vurderingen. Våre pedagoger kan bistå på mange ulike områder.
Hovedarbeidsoppgavene vil være:
Teknisk tilrettelegging
Tilrettelegging av undervisningsrom for hørselshemmede
Skolenes oppgaver:
1)Akustikkmåling. Alle klasserom for hørselshemmede må akustikkmåles. Ta kontakt med Nav Hjelpemiddelsentralen, Agder.Skolene mottar en rapport om hva som må gjøres for at rommet skal bli etter forskriftene for lyd/akustikk med tanke på undervisning.
2)Akustikkbehandling. Det går fram av akustikkrapporten hva som må gjøres. Skal det legges lydabsorberende takplater, ta kontakt med f.eks Haugland Miljøinnredningeller GHV.
3)Teleslynge. Teleslynge-ledningen må monteres for dem som skal ha det. Dersom den skal ligge under evt teppe, må det koordineres med teppelegger.
Ta kontakt medf. eks Arvid Grundetjern, Agder Antenneservice tlf 91 53 75 50
4)Teppefliser. Teppefliser hindrer støy fra f.eks bord- og stolbein.Teppeflisene skal være av et bestemt fabrikat med tanke på astma og
allergi, slik det går fram av teppemalen til rådgiver for hørsel i Statped. Ta kontakt med et malerfirma.F. eks Trygve Aanensen as v/ Tore Aanensen tlf 90 83 11 91
Teppeflisene må støvsuges jevnlig og dyprenses minst to ganger i året.
Skolene må selv betale utgifter ifb med pkt 1-4
5) Hørselsteknisk lydutstyr fra Hjelpemiddelsentralen. Det er viktig at hver elev vurderes individuelt og får det tekniske utstyret som passer i undervisningen. Undervisningsrommene må innfri kravene til akustikk (se pkt 1) Informasjon og veiledning på hva slags hørselsteknisk utstyr eleven trenger på skolen, kan komme fra Hørselsavdelingen på Kongsgård skolesenter, Hørselssentralen på sykehuset eller fastlege i samarbeid med Hjelpemiddelsentralen i Vest-Agder. Eleven kan evt. prøve ut lydutstyr på Hjelpemiddelsentralen.
Rådgivere for hørsel i Statped beskriver også behov for utstyr for de elevene som PPT har søkt Statped om hjelp til. Det er PPT som evt innhenter denne informasjonen.
All denne informasjonen bør samordnes i et elevmøte som skolen/PPT innkaller til. Det er rektor som har ansvaret for å søke Hjelpemiddelsentralen om hørselsteknisk lydutstyr og være kontaktperson for Hjelpemiddelsentralen. Det må søkes på www.nav.no Det kan f.eks være lydutjevningsutstyr
(klasseromshøyttalere, bærbar høyttaler og lærer- og elevmikrofoner), teleslyngeforsterker eller halsslynge-utstyr til eneundervisning og gruppesamarbeid.
Hjelpemiddelsentralen–NAV Agder kan kontaktes v/ audiograf Ingrid Kristoffersen Tlf 413 40 630 for voksne og audiopedagog Grete Skretteberg for barnehage og skole tlf 482 15 587
HMS monterer utstyr på skolene og flytter anlegget når eleven begynner på en annen skole. All flytting på samme skole må skolen bekoste selv. Ta gjerne kontakt med Arvid Grundetjern, Agder antenneservice for flytting til annet rom på samme skole. Audiopedagogene i Hørselsavdelingen ved Kongsgård skolesenter hjelper
gjerne til. Alt utstyr fra HMS er gratis for skolene, utleveres i elevens navn og skal følge eleven når det byttes rom eller skole. Avtal skolebytte med HMS i god tid!
Utstyr fra Hjelpemiddelsentralen hentes hos kommunens hørselskontakter på Kløvertun eller bringes ut til skolene. Hjelpemiddelsentralen
Kongsgård skolesenter, april 2022