Hensikt
Formålet med dette dokumentet er å sikre en effektiv og god rutine for oppfølging ved melding om hjortevilt i Kristiansand kommune. Dokumentet skal legges til grunn for interne rutiner ved melding om hjortevilt på slik vei hos politiet, veitrafikksentralen, kommunene, veiforvalterne og deres driftsoperatører. Hensikten med instruksen er også å avklare ansvar for ulike viltarter, avveining av dyrevelferd opp mot ressursbruk og fokus på sikkerhet, kvalitet, åpenhet og ensartet praksis.
Instruksen gjelder for de som har arbeidsavtale med Kristiansand kommune og er med i fallviltgruppen. Den gjelder også for rådgiver for skogbruk som arbeider i parkvesenets enhet for landbruk og friluftsliv.
Kommunen har hjemmel til av eget tiltak å avlive hjortevilt av trafikkrisikohensyn men også av andre hensyn (skadet, skadeskutt der jaktlaget ikke finner dyret etter en dag eller syk). Ved at veiforvalter inngår avtale med kommunen om bruk av deres viltpersonell opptrer disse på vegne av kommunen i denne sammenheng. Politiet kan også beslutte avliving av vilt ved fare for menneskers liv og helse.
Det er behov for bistand fra fallviltpersonell ved:
1. Forebygging av risiko for fallvilt
Kommunen skal på kommunale veier sikre viltgjerder der det er særlig risiko for påkjørsel.
Det holdes møte med rådgiver minst en gang per år.
2. Varsling om fallvilt
Politiets operasjonssentral (OPS) skal varsles om den som observerer fallvilt på tlf. 02800 (eller 112 hvis nødvendig). Politiet innhenter nødvendige opplysninger fra innringer. Politiet bruker selv 38052959 for videre innkalling. De av fallviltgruppa som har vakt logger seg på og av selv. Det er alltid en som har vakt og en som har bakvakt.
Mottas meldingen via andre (f.eks. veiaktør, viltpersonell, driftspersonell i ingeniørvesenet m.fl.) skal beskjeden, inkludert kontaktinformasjons til innringer, straks videreformidles til politiets OPS. Dersom driftspersonell oppdager hjortevilt varsles også politiets OPS.
3. Politiet sender straks melding fallviltpersonell i aktuell kommune
4. Fallviltpersonell rykker ut og transporterer dyret
4a. Ved andre store dyr enn hjortevilt (store rovdyr) må kommunen ved fallviltpersonell opprette kontakt med politiet og kontakt med Statsforvalteren (vakttelefon: 409 16 574). Ved småvilt har kommunen ikke et formelt lovpålagt ansvar. Siden heller ingen andre har det ansvaret, ivaretar kommunen dette inntil videre. Det er vanskelig å sette ei klar grense for hva en rykker ut på av småviltmeldinger. Kurante oppdrag er for eksempel påkjørt rev og grevling som lever men ikke er mobile. Lista for å utføre ettersøk etter skada rev og grevling ligger høyt. Det må foretas ei konkret vurdering og uansett ikke brukes mye tid.
4b. Fugler inkludert rovfugl Det er også en del oppdrag som gjelder svaner, ender og måker, gjerne med skuelystne tilskuere. Det henstilles til sunn fornuft, verdig adferd og diskresjon overfor publikum. Husk å lese av ringmerker og registrer det på nettsida til Stavanger museum. Dyrevelferdsmessig likestilt med annet vilt. Kommunen har imidlertid avtale med Tor Arild Esperås, tlf 413 89 190. Han har tillatelse til å ta hånd om skadet rovfugl. Skadet rovfugl som på stedet vurderes til å kunne ha livets rett etter rehabilitering, skal derfor meldes til Esperås. Vær for øvrig oppmerksom på at staten har eiendomsrett til fallvilt av en rekke rødlista arter. Ta derfor med avlivet rovfugl hjem for videre oppfølging av meg.
4c. Sjøpattedyr Fiskeridirektoratet og mattilsynets ansvar. Da disse instansene har svært begrenset responsmuligheter vil det av og til være fornuftig at kommunens folk tar på seg avliving av skadde/syke sjøpattedyr. Kontakt Steinar Sunde
4d. Husdyr Mattilsynets ansvar.
5. Fallvilts ansvar for registrering og CWD-prøvetaking
Registrering av fallviltet som er ett år eller eldre skal skje i hjorteviltregisteret. Følgende meldes inn:
Alle hjortedyr skal ha CWD-prøvetaking. Dersom fallvilt som er ett år eller eldre ikke er blitt tatt CWD-prøve av, gjelder varslingsplikten. Fallviltpersonell varsler Mattilsynet.
6. Forsikringsordninger og mediehåndtering
7. Administrative rutiner som utbetaling av timer registrert og sjekk at arbeidet er korrekt utført
Rådgiver skogbruk skal en gang per måned sikre at
8. Krav til kompetanse for ettersøkshund og fallviltpersonell
Alle fallviltpersonell skal ha følgende kompetanse:
9. Avvik og uønskede hendelser
Dersom denne instruksen eller arbeidsavtalen må fravikes, skal i prinsippet rådgiver for skogdrift først forespørres.
Dersom det ikke er tid til det eller det er andre årsaker til at uønskede hendelser eller avvik oppstår, skal det logges som avvik. Følgende skal sendes som info til rådgiver skogdrift:
Eksempler på hendelser som alltid skal logges, er rikosjett/ bomskudd/ skudd uten sikker bakgrunn/ personskader/ materielle skader/ misforståelser/ nestenulykker etc. Siden viltpersonell ikke har egen bruker i kommunens datasystem, er det rådgiver skogbruk som må logge avviket i kommunens eget avvikssystem. Dersom avviket er svært alvorlig, slik som at det løsnes skudd uten sikker bakgrunn, kan arbeidsavtalen sies opp. Endring og oppsigelse - personalhåndbok
Rådgiver skogbruk kontakter viltkontakt i politiet og orienterer om det inntrufne????
Vedlegg og referanser
Lov om vegtrafikk (vegtrafikkloven) - Lovdata (vegtrafikkloven)
Lov om dyrevelferd - Lovdata (dyrevelferdsloven)
Forskrift om skadefelling, dødt vilt og bruk av vilt i oppdrett ... og om forskriften (viltforskriften)
Forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst - Lovdata utførelsesforskriften
Forskrift om forvaltning av hjortevilt - - Lovdata (hjorteviltforskriften)
Forskrift om endring i forskrift om tiltak for å begrense ...CWD