Labarbeid i avløp - prosedyre for v. 1.2

Innholdsfortegnelse

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre trygt og hensiktsmessig arbeid i Avløp drifts laboratorier.
 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder ansatte på Avløp drift som jobber i laboratorier.
 

Ansvar for gjennomføring

Arbeidsgiver har ansvaret for at den beste praksisen til enhver tid er reflektert i denne prosedyren. Arbeidsgiver har videre ansvar for at prosedyren er kjent. Ansatte skal følge den. I tillegg har arbeidsplassene en utpekt kjemikalieansvarlig som har hovedansvar for kjemikalier og kjemikaliekartotek.
 

Beskrivelse

Vedlikeholdsrutiner for kjemikaliekartotek og denne prosedyren

I hovedsak er det bare kjemikalier som ligger inne i kjemikaliekartoteket som skal brukes.

Anskaffelse av nye kjemikalier

Dersom man, av nødvendighet, går til anskaffelse av kjemikalier som ikke står oppført i kjemikalieregisteret, gjør følgende:

  • Send et bilde av produktet i en epost til kjemikalieansvarlig og beskriv tiltenkt bruk.
  • Sjekk sikkerhetsdatablad for det nye produktet og se om bruk medfører betydelige risikoer som ikke er dekket av denne prosedyren. Dersom ny risiko er avdekket, ta kontakt med HMS / kvalitetsrådgiver og informer om at ny risiko i lab ikke er dekket av prosedyren og at denne må oppdateres.
  • I eventuell mangel av prosedyre som forteller hvordan ny risiko skal håndteres, skal det utføres en sikker jobb-analyse (SJA) før bruk av nye kjemikalier.
  • Eventuelle uoppdagete risikoer vil ellers kunne avdekkes i årlig gjennomgang av ROS-analyse.

Utfasing og fjerning av kjemikalier

Kjemikalier som ikke lengre brukes, skal avfallshåndteres. Vi har et mål om å redusere omfanget av kjemikalier, så terskelen for å fjerne utgåtte kjemikalier skal være lav. 

Dersom vi avslutter bruken av et kjemikalie helt, må det arkiveres / utfases i kjemikalieregisteret (ikke slettes). Ta kontakt med kjemikalieansvarlig for hjelp med levering og eventuell utfasing.

Risiko- og sårbarhetsanalyser

Risikoer knyttet til arbeid i laboratorie skal analyseres i faste gjennomganger av ROS-analyser for Avløp drift. Et tiltak i disse kan være å endre denne prosedyren.
 

Oppbevaring av kjemikalier

Oppbevaring av syrer og baser

Syrer og baser skal oppbevares separat fra andre typer kjemikalier som eksempelvis løsemidler. Syrer og baser kan stå i samme skap, men skal stå i separate bakker i plast som vil samle opp og begrense eventuelt søl. Plasthyller / bakker i kjøleskapdør kan være egnet til dette.

Syrer og baser skal ikke oppbevares slik at de, ved lekk, kommer i kontakt med metaller da dette vil kunne tære og danne farlige / eksplosive gasser.

Spesielt om oppbevaring av salpetersyre

Salpetersyre må lagres for seg selv da det kan danne brannfarlige eller eksplosive reaksjoner i kontakt med bl.a. eddiksyre, aceton, ammoniakk og alkohol. Se sikkerhetsdatablad for hele listen.

Salpetersyre lagres i plastbakke som øvrige syrer og baser da det, i kontakt med metall, kan danne eksplosiv gass.

Oppbevaring av løsemidler og brannfarlige stoffer

Løsemidler, som aceton, oppbevares for seg og separat fra andre typer kjemikalier. Disse er som regel brannfarlige og vil iblant kunne danne eksplosive reaksjoner med andre kjemikalier.
 

Labhygiene og rengjøring

Hygiene

For å unngå utilsiktet inntak av bakterier, virus og giftige stoffer, er det viktig med god hygiene. Ansatte i lab skal vaske hender før og etter arbeid i lab.

Kjemikalier og arbeidsoppgaver som tilhører laben, skal bare brukes og utføres på egnede flater i laben. Arbeid som kan danne røyk eller skadelig avdamping skal skje under avtrekk som fanger dette opp.

Renhold

Laben skal være ren og det skal utføres en årlig nedvask. For søl av kjemikalier, se kjemikaliesøl under beredskap og hendelser.

Mat og drikke

Mat og drikke skal ikke konsumeres på lab.

Et foreløpig unntak for dette er gitt for arbeidsområdet på lab ved Odderøya der det står arbeidsstasjoner / PCer. Her vurderer vi det som foreløpig OK å drikke kaffe og spise niste o.l. gitt at det ellers utøves aktsomhet og god hygiene. Det vil si at avløpsvann eller labens kjemikalier ikke bringes til disse arbeidsplassene, at labarbeidet ikke foregår i dette området og at de som jobber i laben er nøye med håndvask og øvrig hygiene.
 

Arbeid med kjemikalier

Generelt om arbeid med kjemikalier - krav til sikkerhet

Gjør deg kjent med sikkerhetsdatabladet til produktene du skal jobbe med. Disse finnes i kjemikalieregisteret (se etter QR-lenke i laben). Dersom denne prosedyren skulle være i strid med noe av det som står i sikkerhetsdatabladet, følg strengeste krav til sikkerhet og ellers sikkerhetsdatabladet.

Det skal alltid brukes arbeidstøy samt egnede vernehansker og vernebriller. Vær oppmerksom på at forskjellige kjemikalier kan stille krav til forskjellig materiale i vernehansker og øvrig utstyr. Dette står beskrevet i produktets sikkerhetsdatablad.

Kjemikalier og arbeidsprosesser som kan danne røyk, farlig damp eller avgasser skal behandles eller utføres under avtrekk eller i avtrekkskap.

Arbeid med hurtigreagenser

Med hurtigreagenser menes ferdigreagenser til diverse prøver. Noen av disse, bl.a. LCK 114 og LCK 314, kan inneholde svært giftige kjemikalier som kvikksølv og natriumdikromat. Disse kjemikaliene er farligst når de er varme på en slik måte at de kan innåndes som / via damp. Det er derfor svært viktig at man ikke åpner reagensene mens de er varme og ellers følger prosedyren for bruk nøye.

Brukte hurtigreagenser kastes i egnet beholder for farlig avfall (tydelig merket plastdunk uten fuger der kvikksølv kan "gjemme" seg). 

Arbeid med syrer og baser

ALDRI tilsett vann til konsentrert syre da dette vil føre til varmeutvikling og i verste fall hissig reaksjon. Syrer skal alltid fortynnes ved at syren tilsettes vann ("syre i vann går an, men vann i syre blir uhyre").

Søl av syrer og baser kan nøytraliseres med egnede produkter som oppbevares godt synlig på laben. Til slytt spyles / vaskes det godt med vann.

Spesielt om arbeid med salpetersyre

For arbeid med salpetersyre der det kan forekomme sprut på hender, skal det vurderes vernehansker i naturlateks, kloropren eller neopren og ellers det som står i sikkerhetsdatablad. Det skal også benyttes tettsittende vernebriller og visir.

Søl av salpetersyre på metaller vil kunne føre til farlig avdamping. Ved søl av større mengder salpetersyre (eks. flaske velter og flere desiliter renner ut), skal laben straks evakueres og dører lukkes. Unngå innånding av syredamp og ikke entre laboratorium dersom syrelukt er påfallende uten at man har riktig verneutstyr for dette. Salpetersyre kan ellers nøytraliseres, som beskrevet over, på lik linje som andre syrer.
 

Beredskap og hendelser

Uforutsette uhell og lignende i lab skal avviksføres.

Brann

Brann kan bl.a. forekomme grunnet overopphetet labutstyr eller varme reaksjoner. Lab skal være utstyrt med håndholdt brannslukningsapparat egnet til å slukke branner i klasser A, B og C. For øvrig gjelder branninstruks for arbeidsplassen.

Kjemikaliesøl

Laboratoriet skal være utstyrt med utstyr for å håndtere det meste av spill, dvs. produkter som nøytraliserer / ufarliggjør syre og base. Dette skal være lett synlig i laben. Følg anvisning for bruk av oppryddingsprodukt og vask i etterkant med vann.

Spesielt om søl av salpetersyre

Ved søl av større mengder salpetersyre, eksempelvis dersom en større flaske velter, evakuer laben og kontakt kjemikalieansvarlig. Situasjonen må vurderes, men ikke entre lab uten betydelig verneutstyr dersom det er påfallende lukt / damp fra salpetersyre da dette bl.a. i verste fall kan forårsake dødelig lungeødem og andre skader.

Eksponering mot hud eller øye

Laber skal ha vask, nærhet til nøddusj og øyedusj. Bruk vask, nøddusj eller øyedusj ved behov og ta også kontakt med kjemikalieansvarlig. Se behandling i sikkerhetsdatablad. Ofte står det at man skal skylle / dusje den utsatte delen av kroppen i minimum 15 minutter.

Eksponering til arvestoff-skadende eller kreftfremkallende stoffer

Eksponering behandles i tråd med produktets sikkerhetsdatablad. Disse hendelsene  registreres som avvik da det bl.a. er viktig at de registreres i eksponeringsregister. 
 

Avfallshåndtering

Kjemikalier skal ikke helles i vask, men skal avfallshåndteres. Avløpsvann fra prøver kan helles i vask.

Laboratoriet skal ha en plastdunk uten lister og med lokk til oppbevaring av farlig avfall. I denne kastes brukte hurtigreagenser, objektglass fra mikroskop, mm. Dersom du er i tvil, se gjerne sikkerhetsdatablad for anvisning ang. avfallshåndtering. Dersom du fremdeles er i tvil om noe fremdeles er farlig avfall, behandler du det som farlig avfall.

I Avløp drift finnes det et skap for farlig avfall på Odderøya renseanlegg og labene kan levere sitt avfall her. Kjemikalieansvarlige på arbeidsplassene har hovedansvar for at farlig avfall blir slutt-levert til egnet mottak. Slike leveranser skal dokumenteres med følgeseddel (system for dette er nå elektronisk).