Parters rett til fullmektig v. 1.0

Hensikt

Hensikten med denne prosedyren er å sikre at parter i barnevernssaker blir opplyst om retten de har til å bli bistått av advokat eller annen fullmektig etter loven. Prosedyren tar i hovedsak for seg informasjon og rutine knyttet til bruk av annen fullmektig.

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte i barnevernstjenesten. 

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktpersoner, fagstøtte og avdelingsledere.

 

Beskrivelse

Parter i en barnevernssak har rett til å la seg bistå av en advokat eller annen fullmektig under hele saksbehandlingsløpet. 

Enhver myndig person kan brukes som fullmektig, og også en organisasjon som vedkommende er medlem av. Dersom den som opptrer som fullmektig ikke er advokat, men likevel tar betalt for arbeidet, kan barnevernstjenesten nekte denne å opptre som fullmektig for en part. En ansatt hos barnevernstjenesten kan ikke opptre som fullmektig. 

Det overstående fremgår av forvaltningsloven § 12

Dersom en part ønsker å ha med seg en person i møter med barnevernstjenesten, som støtte og trygghet (støtteperson), er også dette å anse som en "fullmektig" i forvaltningsrettslig forstand. Forvaltningsloven § 12 gjelder også her. 

Barnevernstjenesten skal ved første kontakt med partene i en undersøkelse opplyse dem om retten de har på advokat/fullmektig, og at de har rett til å ha med seg denne i møter med barnevernet. Retten innebærer imidlertid ikke en rett til å få dekket utgifter til advokat under hele saksbehandlingsløpet. ​Parter har som utgangspunkt kun rett på fri rettshjelp når det er fattet midlertidig tvangsvedtak eller det er informert om at begjæring for nemnda forberedes. Under oppstartsmøte med partene utgis informasjonsbrev om retten til fullmektig, se standardstekst i kategorien Samtykke, "Fullmakt - rett til fullmektig - L" i fagprogrammet. Standardteksten tilknyttes malen "Fullmakt". 

En fullmektig som ikke er advokat skal legge frem en skriftlig fullmakt signert av parten(e) for å kunne opptre på vegne av parten. Dersom fullmektigen og parten ikke har utarbeidet dette på egenhånd, skal partene gjøres kjent med at de selv bestemmer hvilke rettigheter innenfor forvaltningsloven § 12 de ønsker å gi til sin fullmektig. Partene skal bli fremlagt en standardfullmakt av barnevernstjenesten, denne ligger som standardtekst i kategori Samtykke og heter "Standardfullmakt - L", og tilknyttes malen "Fullmakt". Denne inneholder alle rettigheter som en fullmektig kan få, men denne må redigeres i fellesskap under møtet eller av parten og fullmektigen på egenhånd. Når denne er ferdig utarbeidet og redigert må partene signere på at de gir denne fullmakten til fullmektigen.

Dersom en part kun har med seg en person som støtte i møter med barnevernstjenesten (støtteperson), trenger det ikke å være nødvendig å kreve at part og fullmektig avtaler og signerer en fullmakt slik som beskrevet over. Dette så lenge det ikke er tenkt at fullmektigen/støttepersonen skal opptre på vegne av parten. 

En fullmektig/støtteperson som ikke er advokat har taushetsplikt etter forvaltningsloven § 13 b første ledd nr. 1, jf. § 13 b siste ledd. Fullmektigen skal ved første anledning signere en taushetserklæring, denne ligger som standardtekst i kategorien Samtykke, "Taushetserklæring for fullmektig etter forvaltningsloven § 12 - L". Dette gjelder også person som kun deltar i møter sammen med part som støtte. Taushetserklæring skal printes ut og signeres i første møte eller kontakt med fullmektigen, før taushetsbelagte opplysninger omtales.