Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre en overføring fra barnevernstjenesten til familieveiledningstjenesten som er til det beste for barn og familier i tråd med Veilederen "Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier" Samarbeid om tjenester til barn, unge og deres familier.
Gjelder for
Alle ansatte
Ansvar for gjennomføring
Kontaktpersoner
Beskrivelse
NÅR DU TENKER PÅ FAMILIEVEILEDNINGSTJENESTEN SOM ET AKTUELT TILBUD
Dersom du vurderer familieveiledningstjenesten som tilbud overfor foreldre
- Barnevernstjenesten har en kontaktperson i familieveiledningsteamet. Kontakt vedkommende og be om en anonym drøfting for å kartlegge om dette er riktig tiltak for familien. Barnevernstjenesten har ansvar for å kalle inn til drøft.
Dersom foreldre etter dette samtykker til veiledning fra familieveiledingstjenesten
- Skriv henvisning og lever til resepsjonen for skanning. Saken tas da opp i første inntaksmøte.
- I henvisningsskjema: Før inn din kontaktinfo og informer om at du vil stille på et overføringsmøte.
SAMAREBEID I DEN ENKELTE FAMILIE NÅR SAKEN TAS INN I FAMILIEVEILEDNINGSTJENESTEN
Dersom barnevernstjenesten ikke skal være inne fordi saken ikke krever dette tjenestenivået:
- Barneverntjenesten er med på oppstartsmøte med familieveiledere. Barneverntjenesten kan delta i møtet etter vedtak om avslutning, forutsatt samtykke fra familien.
- Hensikten er å sikre at det skjer en positiv utvikling i familien levert fra riktig tjenestenivå samtidig som viktig informasjon overføres.
Dersom foreldre har samtykket til veiledning fra familieveiledningstjenesten og barnevernstjenesten fortsatt skal være inne med egne tiltak:
- Barneverntjenesten er med på et oppstartsmøte og det avklares videre samarbeid mellom familieveiledningstjenesten og barnevernstjenesten.
- Hensikten er at familien opplever et tett samarbeid mellom barnevernstjenesten og familieveiledningstjenesten, noe som kan gi foreldrene og familieveileder de beste forutsetninger for å holde fokuset på veiledningen.
Dersom barnevernstjenesten ikke skal være inne fordi foreldrene ikke samtykker til det:
- Informer foreldrene om at barnevernstjenesten og familieveiledningstjenesten er deler av Familiens hus, og at det før en avslutning er en rutine at det avholdes et samarbeidsmøte sammen med familien.
- Informer om at samarbeidsmøtet innbefatter en frivillig tjeneste utenfor barnevernstjenesten, som foreldre kan takke ja eller nei til, etter at samarbeidsmøtet er avholdt.
- Hensikten med samarbeidsmøtet er å sikre forsøket på at foreldrene kan motta et tilbud til beste for barna, til tross for at de avviser barnevernstjenestens tiltak. Dette vil også kunne være viktig dokumentasjon i en avslutning fra barnevernstjenestens side.
OPPSTARTSMØTENES INNHOLD
Bakgrunn for henvisning presenteres:
- Kort om bakgrunnen for barnevernstjenestens kontakt med familien; bekymring og anbefalte tiltak
- Hva foresatte anser å være sitt veiledningsbehov
- Hva er barnevernstjenestens rolle videre inn mot familien?
- Dersom tiltak, aktuelt å avtale samarbeidsmøter for evaluering av veiledningen ved familieveiledningstjenesten
- Dersom henleggelse/avslutning – er det med, eller uten bekymring? Hvis avslutning med bekymring – informere om familieveiledningstjenesten meldeplikt.