Økonomisk dekning til ungdom som er flyttet ut av hjemmet v. 1.0

Hensikt

Hensikten med dette dokumentet er å sikre mest mulig likhet i hva som innvilges av økonomisk dekning til flyttede ungdom. 

 

Gjelder for

Dette dokumentet gjelder alle ansatte i tjenesten.

 

Ansvar for gjennomføring

Kontaktpersoner, fagstøtter og avdelingsledere har ansvaret for gjennomføringen.

 

Beskrivelse

I følge saksbehandlingsrundskrivet kap. 12.2 Saksbehandlingsrundskrivet - barnevern, har barnevernstjenesten ansvar for å gi hjelp, omsorg og beskyttelse når det er nødvendig på grunn av barnets omsorgssituasjon eller atferd. Barn med hjelpebehov som har andre årsaker enn barnets omsorgssituasjon eller atferdsproblemer, faller utenfor barnevernstjenestens ansvarsområde. Tiltak og tjenester for å avhjelpe særlige funksjonsnedsettelser skal først og fremst ivaretas av andre tjenester enn barnevernstjenesten.

Barnevernstjenesten har ikke plikt til å iverksette hjelpetiltak som er ment å bøte på levekårsutfordringer.

På bakgrunn av dette kan følgende innvilges  til ungdom fra ungdomsskolealder som barnevernstjenesten har flyttet ut av hjemmet: 

 

Mobiltelefon

Mobiltelefon skal dekkes av utgiftsdekning til fosterhjem. Barneverntjenesten kan dekke mobil med inntil kr. 3000 hvert annet år til ungdom på institusjon. 

 

PC

Barneverntjenesten kan være med på spleiselag med inntil kr. 3000 på privat pc. Skolepc dekkes ikke. Barneverntjenesten kan også spleise på reperasjon av skolepc.  

 

Sertifikat

Sertifikat på moped og bil dekkes ikke. 

 

Utgifter til konfirmasjon for de som bor i fosterhjem

I forbindelse med konfirmasjon innvilger barnevernstjenesten 2 ekstra KS satser til fosterhjemmet og inntil kr. 3000 til klær. 

 

Gave til konfirmasjon for de som bor på institusjon og i fosterhjem

Vi gir gavekort kr. 500 til alle barnevernstjenesten har omsorgen for eller som bor på institusjon.  

Så tidlig som mulig (i 1.kvartall slik at kontaktpersonen kan få levert gaven personlig i stedet for å måtte sende den) sjekke ut følgende:

  1. Fagstøtter i BUO/UA lager en oversikt over hvor mange konfirmanter det er under omsorg av barnevernstjenesten og ungdom på institusjon (Nøkkeltall + sjekker ut med kontaktpersonene i og med at det kan være ungdommer som har utsatt konfirmasjonen).
  2. Gi beskjed til team adm. ang. hvor mange gavekort som skal bestilles
  3. Gavekortene hentes på AQ når de er klar
  4. Det er ikke behov for utbetalingsplan i fbm gaven
  5. Hver enkelt kontaktperson sørger personlig for at konfirmanten får gaven
  6. Hilsen på kortet – kontaktpersonen signerer med sitt navn (det er mer personlig enn om det står « hilsen fra barnevernstjenesten)

 

Etablering i fosterhjem/institusjon

Barneverntjenesten utbetaler inntil kr. 15 000 mot kvittering. Disse midlene skal gå til klær og utstyr som ungdommen trenger gjennom alle fire årstider det første året. Dette skal ikke gjentas ved evt. nye flyttinger. 

Ved hasteflytting etter bvl. § 3-2 dekkes det mest nødvendige. I hovedsak skal klær og utstyr tas med fra der ungdommen bor. Når det er avklart at ungdommen ikke skal hjem igjen, følger barnetrygden og minstebidrag ungdommen og man skal som hovedregel avklare hvor mye foreldre skal/kan bidra med.

Ansvarsfordelingen mellom kommune og Buf-etat i Betalingsrundskrivet må følges. 

 

Etablering på hybel etter institusjon eller fosterhjem, eller som alternativ til dette

Det skal så raskt som mulig avklares hvor mye foreldre og andre i nettverket skal/kan bidra med. Dersom ikke NAV allerede er koblet på kan man etablere med inntil kr 10 000,- 

 

Satser for livsopphold, husleie og strøm på hybel

Allerede fra ungdom er 16 år settes fokus på ettervern, jf. prosedyre for ettervern Ettervern - Barnevern.

Som hovedregel skal ungdommen søke NAV om supplerende hjelp, men vi åpner opp for å betale til NAV har behandlet søknader (inntil 2 mnd). Unntaksvis  dekker suplerende livsopphold for tidligere omsorgsovertatte ungdom som bosetter seg i andre kommuner, og som fullfører videregående skole i den andre kommunen.  

Så lenge ungdommen går på videregående skole skal bøker og utstyr søkes dekket gjennom Lånekassen, og ungdommen skal søke om bortebo-stipend om ungdommen ikke bor i institusjon eller i fosterhjem.

Dersom ungdommen ønsker å studere ved høgskole eller universitet må de søke om vanlig lån og stipend fra Lånekassen.

Forutsetningen for at barnevernstjenesten i unntakstilfeller skal dekke livsopphold og husleie er at;  

  • det på forhånd er sjekket hva foreldrene kan bidra med
  • det er søkt om stipend og i påvente av svar fra Lånekassen
  • det er søkt Nav og i påvente av svar fra Nav 
  • ungdom i høyere utdanning må selv ta opp lån fra Lånekassen

 

Reiseutgifter ved opphold på institusjon

Kontaktperson reiser sammen med barnet ved innflytting på institusjon. 

Institusjonen dekker hjemreise for barnet. 

Barneverntjenesten dekker billigste reisemåte for foreldre som skal på samvær ( km.godtgjørelse ved bruk av egen bil, buss, tog og fly kun hvor det ikke er mulig å reise billigere), dersom de ikke har økonomi til å dekke det selv.  

Dekning av utgifter til samvær med foreldre/søsken skal vurderes ut fra foreldrenes økonomi og formålet med flyttingen og dekkes dersom det ikke fremgår av tilsagnet at Bufetat dekker dette.  

Ansvarsfordelingen mellom kommune og Buf-etat i Betalingsrundskrivet må følges. 

 

Oppfostringsbidrag

For å sikre at det fremmes krav om oppfostringsbidrag i saker der foreldre har betalingsevne, har vi egen prosedyre Refusjon fra foreldre- oppfostringsbidrag for barn plassert utenfor hjemmetDokument «Refusjon fra foreldre- oppfostringsbidrag for barn plassert utenfor hjemmet - Barnevern», ID 7632 - EQS (extend.no)