Kjernejournal - Prosedyre v. 1.0

Kjernejournal (KJ) er en digital løsning for deling av pasientens helseopplysninger på tvers av virksomheter og nivåer i helsevesenet. I pasientens kjernejournal kan helsepersonell se de samme opplysningene uahengig av hvor de jobber. Inneholder kritisk informasjon, pasientens registreringer, legemidler, journaldokumenter (på nasjonalt plan), prøvesvar, vaksiner, om pasienten, oversikt over besøk i spesialisthelsetjenesten og innstillinger. Kjernejournal er kontinuerlig under utvikling og nytt innhold vil komme fortløpende. Kilde: Informasjon om Kjernejournal. 

Hensikt

Formålet med KJ er å sikre pasienten faglig forsvarlig helsehjelp uansett hvilket tjenestested som yter helsehjelpen. Oppslag i KJ følger gjeldende krav om taushetsplikt og behandling av helseopplysninger. Helsepersonell har et kollektivt ansvar for at KJ blir ajourført med nødvendig og kritisk informasjon.

Gjelder for

Helsepersonell med følgende profesjon: sykepleier, vernepleier, leger og kliniske farmasøyter som har fått autorisasjon til å åpne kjernejournal fra pasientjournalsystemet i  kommunen. 

Helsepersonell skal lese informasjonen i veiviseren før kjernejournal tas i bruk. Veiviseren tar om lag ti minutter å lese. Veiviseren kjernejournal (nhn.no)

Uten samtykke:

Helsepersonell som nevnt ovenfor med legemiddelansvar i sykehjem og hjemmetjenester har juridisk rett til å slå opp i KJ uten at pasienten har gitt sitt samtykke. Dette gjelder oppgaver knyttet til administrering, gjennomgang, samstemming og/eller vurdering (virkning/bivirkning) av en pasients legemiddelbruk. Ved unntak fra samtykkekrav gjelder dette all informasjon i KJ hvis det foreligger tjenstlig behov, ikke begrenset til informasjon om legemidler.

Direkte oppgaver tilknyttet pasientens legemiddelbruk kan gjelde for:

• Pasient i sykehjem

• Kommunalt vedtak om legemiddelhåndtering

• Akutte situasjoner

Indirekte oppgaver knyttet til pasientens legemiddelbruk kan være:

• Kliniske observasjoner - virkning og mulige bivirkninger av legemidler (legemidler, kritisk informasjon).

• Sårstell - behov for å kjenne til om pasienten mottar blodfortynnende behandling eller står på smertestillende

• Mobilisering – behov for å kjenne til smertelindrende legemiddelbehandling

Med samtykke:

Dersom helsepersonell som nevnt ovenfor ikke har legemiddelansvar, men planlegger eller yter annen helsehjelp, må de innhente pasienten sitt samtykke for å slå opp i KJ. Samtykke må innhentes i hver enkelt søknad.

Dette kravet gjelder ikke i akutte situasjoner – jfr. § 7 i Kjernejournalforskriften. 

Gjennomføring

Hvem

Lege/fastlege har ansvar for å ajourføre kritisk informasjon i KJ.

Sykepleiere og vernepleiere har ansvar for å varsle ansvarlig lege/fastlege om feil og mangler i KJ. Sykepleiere og vernepleiere kan med pasienten sitt samtykke ajourholde deler av KJ. 

Det er tre lovkrav som må oppfylles for å bruke KJ: Man må være helsepersonell med tildelt HPR-nr, ha et tjenstlig behov og man må yte helsehjelp til pasienten.

Helse- og mestringsdirektør eller den som er delegert ansvar, er ansvarlig for at denne rutinen blir fulgt. 

Når

Helsepersonell kan gjøre oppslag ved mottak av ny pasient, legemiddelgjennomgang, ved behov og når pasienten har viktig eller kritisk informasjon registrert i KJ. 

For Legevakta: Gjør oppslag ved behov og når pasienten har viktig eller kritisk informasjon registrert i KJ.

Hvordan

KJ og kommunens pasientjournalsystem skal avstemmes opp mot hverandre. Dette dokumenteres i pasientens journal.

Viktig informasjon som må sjekkes og oppdateres i KJ er:

• Fastlege og evt. andre kontaktpersoner i forhold til oppfølging av pasientens helse

• Nærmeste pårørende

• Kritisk informasjon, allergier og diagnoser

• Legemidler åpnes/sjekkes for eventuelt avstemming av medisinliste og avklaring av gyldighetstid for resepter mv

• Kontakter med spesialisthelsetjenesten

• Pasientens egne registreringer

• Dokumenter fra spesialisthelsetjenesten som epikriser mv.

Logg

Helsepersonells oppslag i KJ logges. Loggen er tilgjengelig for innbygger og-/eller pårørende med fullmakt på helsenorge.no. Loggen viser om KJ er åpnet med samtykke eller på bakgrunn av unntak fra samtykke. Ved å logge seg på helsenorge.no (via Min helse) har pasienten tilgang til en logg som viser ved hvilken virksomhet kjernejournalen er blitt åpnet, av hvem og når.

 

Vedlegg og referanser

Profil - Oppskrift - Kjernejournal

1.28 Bruk av kjernejournal

Kjernejournal - Norsk helsenett (nhn.no) https://lovdata.no/lov/2014-06-20-42/§13