Mijørettet helsevern
Ny forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger trer i kraft 1. juli 2023. Denne vil da erstatte forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler fra dette tidspunktet.
Det er ikke klar noe veiledning til forskriften ennå, men Helsedirektoratet vil publisere veiledning senest innen ikrafttredelse av forskriften. Det blir så en høring av veiledningen etter at den er publisert.
Mye er likt i ny forskrift sammenliknet med dagens forskrift, men det er noen nye bestemmelser og noen endringer i formuleringer og vektlegginger.
Under har vi listet opp noen av endringene:
- Det er endret hvem som har ansvar for at kravene i forskriften blir oppfylt, fra leder av virksomheten til virksomhetens eier. I dette ansvaret ligger også å stille til rådighet de ressursene som er nødvendige for at kravene skal kunne oppfylles.
- Det har kommet inn en egen bestemmelse om krav til en oppdatert og langsiktig vedlikeholdsplan som sikrer at virksomhetens lokaler og uteområder vedlikeholdes på en helsemessig tilfredsstillende måte (§ 16).
- Skolefritidsordninger og leksehjelpordninger er tatt med.
- Det er blitt tydeligere at denne forskriften først og fremst regulerer elevenes og barnas fysiske miljø, mens det psykososiale miljøet i hovedsak reguleres i opplæringsloven og barnehageloven.
- Det er tatt inn at miljøet i barnehager og skoler også skal fremme lek og læring i tillegg til helse og trivsel.
- Det er tatt inn at lokaler og uteområder skal forebygge overgrep og alvorlige hendelser i tillegg til å forebygge sykdom, skader og ulykker.
- Spisetid konkretiseres i forskriften. «Virksomheten skal sørge for at barn og elever får tilstrekkelig tid og ro til å spise. Spisetiden bør være minimum på 30 minutter i barnehagen og minimum 20 minutter i skolen og skolefritidsordninger.»
- Kravene til internkontroll for virksomheten er gitt mer detaljert.
- Det er tydeligere bestemmelser om informasjonsplikt til barn, elever, foreldre og tilsynsmyndigheten.
- Ved nye virksomheter, utvidelser eller endringer er det presisert at virksomheten skal være godkjent av kommunen før oppstart.
- Under kravet til helsemessig tilfredsstillende inneklima er det inkludert trekk, lukt og beskyttelse mot giftige eller helsefarlige stoffer i tillegg til temperatur, fuktighet, luftkvalitet og stråling.
- Det er tatt inn at virksomhetens lokaler skal ha helsemessig tilfredsstillende dagslys og utsyn, med mindre det for deler av lokalene av åpenbare grunner ikke er ønskelig eller nødvendig.
- Det er tatt inn at virksomhetens lokaler og uteområder skal være utformet og innredet slik at barn og elever er beskyttet mot støy og slik at deres oppmerksomhet ikke svekkes eller samtale vanskeliggjøres.
- Det er kommet inn en ny bestemmelse om oppfølging av henvendelser: "Dersom barn, elever eller foreldre mener at forskriftens krav ikke oppfylles, skal de henvende seg til barnehagen eller skolen. Har ikke barnehagen eller skolen fulgt opp henvendelsen innen rimelig tid, kan eleven eller foreldrene henvende seg til kommunen som tilsynsmyndighet. Kommunen skal vurdere å følge opp forholdet ved tilsyn."
Skoler og barnehager som er godkjent etter forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler trenger ikke søke om ny godkjenning etter ny forskrift om helse og miljø i barnehager, skoler og skolefritidsordninger.
Dere kan gjerne ta kontakt med oss i Miljørettet helsevern dersom dere ønsker å drøfte endringene og hva det vil innebære. Dere kan da sende en henvendelse til post.mhv@kristiasand.kommune.no.
Henvisninger:
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2023-03-28-449