Disponering av kontantytelser fra folketrygden under langtidsopphold i institusjon- avklare ansvarsforhold v. 1.0

MÅL/ HENSIKT:

  • Når pasienten ikke er i stand til å disponere kontantytelsen fra folketrygden selv, skal institusjonen sikre at kontantytelsen kommer beboer til gode.
  • Midlene skal disponeres slik at de kommer beboeren til gode med sikte på å dekke vedkommendes personlige behov, interesser og ønsker. 
  • Institusjonen skal sikre at det økonomiske ansvaret for pasientens kontantytelser fra folketrygden blir ivaretatt av pårørende eller oppnevnt verge. 

Forskriften omfatter bare pasienter som på grunn av ulike typer kognitiv svikt, ikke er i stand til å disponere ytelsen selv.

 

DEFINISJONER:

Kontantytelser fra folketrygden er den ytelsen beboer har igjen etter å ha betalt egenandel for langtidsopphold.

 

ANSVAR:

  • Primær- sekundærkontakt
  • Avdelingsleder
  • Sykehjemslege

 

BESKRIVELSE:

Innkomst:

  • Sykehjemmet har ved innkomst ansvar for å kartlegge hvordan beboer ivaretar sine økonomiske interesser. Se Innkomstsamtale Sjekkliste 3 - Innkomstsamtale Bolig med bemanning og omsorgssenter
  • Sykehjemmet har, i samråd med pårørende og sykehjemslege,  ansvar for å vurdere om beboer selv er i stand til å ivareta sine økonomiske interesser. Dette gjøres ved innkomst og underveis ved behov.
  • Situasjonen må vurderes for hver enkelt pasient, slik at man kommer frem til praktiske løsninger som vil være til glede for beboeren.

 

Dersom beboer ved innflytting har verge som ivaretar økonomiske interesser:

  • Beboer kan fortsette med denne ordningen.

Dersom beboer ved innflytting har nærstående pårørende som ivaretar økonomiske interesser:

  • Beboer kan fortsette med denne ordningen.

 

Dersom beboer frem til nå ikke har hatt en "ordning" for ivaretakelse av økonomiske interesser, men nå har behov for det:

1. Nærmeste pårørende kan disponere kontantytelsene for de som av forstandsmessige grunner ikke selv er i stand til dette (vergemålloven § 94)

2. Hvis det er behov for verge, må institusjonen melde ifra til Statsforvalter om behovet slik at verge kan oppnevnes (vergemålloven § 57). Det kan også avklares med nærmeste pårørende, at nærmeste pårørende selv melder ifra til Statsforvalter om behov for verge.

3. Institusjonen kan også i samråd med nærmeste pårørende gi en skriftlig fullmakt til andre nærstående som kan ta oppgaven med å disponere beboerens kontantytelser forskrift om disponering av kontantytelser  og vergemålloven § 94

Som nærstående regnes følgende personer som har fylt 18 år, og som ikke er under vergemål:

a) ektefelle eller samboer

b) barn

c) barnebarn

d) foreldre.

En nærstående har bare representasjonsrett dersom samtlige medlemmer med høyere prioritet etter rekkefølgen som følger av første punktum, skriftlig har frasagt seg retten til å representere familiemedlemmet. 

 

Ved tvil om god ivaretakelse av kontantøkonomien:

Dersom institusjonen er i tvil om pårørende eller verge i tilstrekkelig grad ivaretar pasientens økonomiske interesser, skal institusjonen kontakte vergemålsmyndighetene for en ny vurdering (vergemålloven § 57).

 

Oppbevaring av kontanter/ lommepenger

  • I samråd med nærmeste pårørende/ verge avklares det om det er ønskelig at beboer skal ha noe kontanter tilgjengelig til diverse småkjøp som kioskvarer, røyk etc. Det kan være fint å ha et lite kontant beløp tilgjengelig, men det bør ikke oppbevares pengesummer av betydning på rommene.
  • Kristiansand Kommune har ikke  revisjonsplikt for disse midlene. Avdelingen har ikke noe ansvar for private eiendeler/penger.

 

Beboere som er samtykkekompetente, og som ønsker hjelp til ivaretakelse av kontantøkonomien: 

Beboer kan inngå skriftlig avtale med hvem han/hun vil; det kan være familie, venn etc. De eneste kriterier som må til er at vedkommende er egnet til oppgaven og har fylt 18 år. 

 

NB! Vurderinger omkring samtykkekompetanse og valg av disponeringsform må dokumenteres i journal.

 

HENVISNINGER:

HM - Forskrift om disponering av kontantytelser fra folketrygden under opphold i kommunal helse- og omsorgsinstitusjon og i helseinstitusjon i spesialisthelsetjenesten

HM - Lov om vergemål (vergemålsloven) (Ikke tilgjengelig)