Logoped voksne v. 1.4

 

Logoped voksne

 

Hensikt

Gi tilbud til voksne som har spesielle behov på grunn av språk-, tale-, svelge- og stemmevansker som følge av ervervet sykdom eller skade. Tilbudet gjelder voksne som er bosatt i Kristiansand kommune, og det baseres på en epikrise eller uttalelse fra lege.

 

Hvem kan søke?

 

  • Personer med stemmevansker som har fått anbefaling om logopedoppfølging etter undersøkelse hos Øre-Nese-Hals-spesialist.
  • Personer med taleflytvansker (stamming og løpsk tale).
  • Personer som har nevrologiske sykdommer som påvirker tale-, stemme- og svelgefunksjon.
  • Personer som har fått nedsatt tale-, stemme- og/eller svelgefunksjon etter kirurgiske inngrep/kreftbehandling.
  • Personer som etter hjerneslag har fått språk-, tale- og/eller svelgevansker (afasi, dysartri, dysfagi).

 

Søknad om vurdering og oppfølging hos logoped sendes elektronisk til Kongsgård skolesenter.  Søknadsskjema finner du på skolesenterets hjemmeside. Kontaktperson må oppgis dersom søker ikke selv er i stand til å svare på henvendelser om timeavtale. Epikrise eller andre medisinske opplysninger må gjøres tilgjengelig for logopeden før oppstart.

 

Ansvar for gjennomføring

Logopedtjenesten ved Kongsgård skolesenter, Kongsgård allé 20, 4631 Kristiansand, har ansvar for gjennomføring. Logopedtjenesten er en del av voksenopplæringa og spesialundervisning for voksne på grunnskolens område etter Opplæringsloven §4A-2. Tjenesten er gratis.

Logopedtimer gjennomføres i hovedsak på Kongsgård skolesenter og Søgne gamle prestegård. Oppstartsamtaler kan ved behov gjennomføres i hjemmet/institusjon.

 

Beskrivelse

Logopedtimer for voksne er tidsavgrenset og målrettet. Vanligvis avtales inntil 5 timer for vurdering og utprøving. Ved behov for mer enn 20 timer må Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT) skrive en sakkyndig vurdering for videre oppfølging.

Logopedoppfølging ved Parkinsons sykdom (PS) er en del av ParkinsonNet (parkinson.no/fagpersoner). Det er viktig at pårørende til personer med PS deltar på logopedtimene.

For enkelte kan logopedisk trening være en del av en større rehabiliteringsplan. Ved massive slag i høy alder gis det sjelden logopedoppfølging over tid. Veiledning kan gis til personalet på omsorgssentrene eller til nærpersoner når vedkommende selv ikke kan nyttiggjøre seg direkte tiltak.

Logopedtjenesten har ikke tilbud ved språkvansker som skyldes progredierende kognitiv svikt, f.eks. Alzheimers sykdom/demens.