Helse og mestring - Varslingsplikt til Statens helsetilsyn og Statens undersøkelseskommisjon om dødsfall eller svært alvorlige skader på pasient/bruker som følge av hendelser v. 1.4

ENDRING FRA FORRIGE VERSJON:

Det presiseres at det skal varsles straks etter at hendelsen er avdekket.

 

MÅL/ HENSIKT:

Alle virksomheter som yter helse- og omsorgstjenester har plikt til straks å varsle alvorlige hendelser til Statens helsetilsyn og Statens undersøkelseskommisjon (UKOM). Pasienter, brukere og nærmeste pårørende får samtidig en rett til å varsle slike hendelser til helsetilsynet og UKOM. HM - Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven) § 12-3a og HM - Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten § 7.

Formålet med varselordningen for de alvorligste hendelsene er å identifisere uforsvarlige forhold raskere slik at forholdene rettes opp og bidrar til bedre pasientsikkerhet.

Det er ikke varslingsplikt for hendelser som kunne ha medført dødsfall eller svært alvorlig skader.

 

DEFINISJONER:

Kriteriene for at varslingsplikten utløses er:

1.       dødsfall eller svært alvorlig skade på pasient eller bruker

2.       som følge av ytelse av helse- og omsorgstjeneste eller ved at pasient eller bruker skader en annen

3.       utfallet er uventet ut fra påregnelig risiko

 

ANSVAR:

Alle ansatte har ansvar for å melde tjenestevei om dødsfall eller svært alvorlig skade på pasient eller bruker etter hendelser i helse- og omsorgstjenestene og registre hendelsen i avvikssystemet, EQS.

 

Kommunalsjef har ansvar for:

         Å straks varsle Statens helsetilsyn og UKOM om dødsfall eller svært alvorlig skade på pasient eller bruker etter hendelser i helse- og 

          omsorgstjenestene.

         Behandle hendelsen i EQS

 

BESKRIVELSE:

Varsling til Statens helsetilsyn og UKOM:

  •      Varsel sendes straks etter hendelsen er avdekket via Norsk helsenetts nettside. Skjema finner du under www.melde.no.
  •      Kontaktpersonen vil trenge bankID / elektronisk ID, og all informasjon om pasienten og også informasjon om pårørende. Ordningen er ikke tilrettelagt for å kunne supplere opplysninger etter innsending. Det er derfor viktig at kontaktpersonen har all informasjon tilgjengelig når registreringen startes.

 

Statens helsetilsyn (tlf. 215 29 900), UKOM eller Statsforvalteren kan kontaktes ved usikkerhet om hendelsen skal varsles.  

Legers plikt til å melde unaturlig dødsfall mv. til politiet er regulert i HM - Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven) § 36 tredje ledd og i forskrift om leges melding til politiet om unaturlig dødsfall o.l. Dette endres ikke ved at et dødsfall varsles til Statens helsetilsyn.

 

Vurdering om opprettelse av en intern analysegruppe:

Meld fra til sekretariat for alvorlige hendelser i helse og mestring (kvalitetsrådgiver og kommuneoverlegen) for vurdering om opprettelse av en intern analysegruppe.

Se Oppfølging av særlig alvorlige hendelser i helse og mestring

 

INFORMASJON TIL PASIENTER OG PÅRØRENDE:

Berørte brukere, pasienter og pårørende skal få informasjon om en påført skade eller alvorlig komplikasjon. Dersom skaden eller komplikasjonen er svært alvorlig, skal pasienten eller pårørende gis tilbud om møte så snart som mulig, og senest ti dager etter hendelsen jfr. HM - Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Slike møter skal ha til formål å gi brukere, pasienter og pårørende informasjon, blant annet om hvilke tiltak som vil bli iverksatt for å unngå at lignende hendelse kan oppstå, gi svar på spørsmål knyttet til hendelsen og den videre oppfølgingen av denne. Innspill og erfaringer fra brukere, pasienter og pårørende skal skal vurderes i forbedringsarbeidet. 

Når det er fremmedspråklige brukere, pasienter eller pårørende, kan det være nødvendig å skaffe profesjonell tolk for samtaler. Å bruke tolk er nødvendig for at fagpersoner til tross for språkbarriere skal kunne overholde sin plikt til å gi informasjon og veiledning i henhold til bl.a. HM - Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) og HM - Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven). Slik bestiller du tolk i Kristiansand kommune. I tillegg skal det det informeres om adgangen til å søke erstatning hos Norsk pasientskadeerstatning, til å henvende seg til pasient- og brukerombudet og adgangen til å anmode tilsynsmyndigheten om vurdering av eventuelt pliktbrudd etter § 7-4.

 

HENVISNINGER:

HM - Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven)

HM - Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten

HM - Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester m.m. (helse- og omsorgstjenesteloven)

HM - Lov om Statens undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten

 

REFERANSER:

eHåndbok - Oslo universitetssykehus - Pårørende - ivaretakelse etter dødsfall