Bruk av smertekartleggingsverktøy MOBID-2 til personer med nedsatt kognitiv funksjon v. 1.1
 
 

Definisjoner

Kartleggingsverktøy for smerteatferd til pasienter med moderat til alvorlig demens/nedsatt kognitiv funksjon

MOBID 2 – mobilisation, observation, behaviour, intensity, dementia. Andre utgave.

Hensikt

Forbedre oppfølging og kartlegging av brukers/beboers symptomer og smerter, og bidra til kvalitetssikring av tjenester og behandling som blir gitt slik at bruker/beboer med kognitivt svikt/demenssykdom er godt smertelindret.

 

Ansvar for gjennomføring

Sykepleiere/vernepleiere og fagarbeidere. Primær-/sekundærkontakter har et spesielt ansvar for at kartleggingen gjennomføres. Sykepleier/vernepleier har ansvar for å kontakte lege ved behov og følge opp igangsatt medisinering/smertelindrende tiltak.

 

Beskrivelse

Smertkartleggingsverktøyet MOBID-2 kan avdekke smerte basert på observasjoner i forhold til atferdsendring. Man registrerer atferd og intensitet når pasienten blir mobilisert og gjennomfører 5 øvelser.

Selvrapportering av smerte skal alltid gjennomføres så langt det er mulig, men der pasientens/brukers kognitive funksjon er så alvorlig at man ikke kan gjennomføre selvrapportering, kan smertekartleggingsverktøyet MOBID-2 prøves ut (følg instruksjon på skjema).

Man registrerer smerteatferd og smerteintensitet (0-10) når pasienten blir mobilisert og gjennomfører fem øvelser. Dersom bruker/beboer ikke kan ta instruksjoner og utføre disse bevegelsene selv, kan helsepersonellet hjelpe bruker/beboer i å lede til bevegelse. Smerteatferd kan komme til uttrykk ved smertelyd, ansiktsuttrykk og/eller avvergereaksjoner.


Del 1 - tar for seg smerter i muskel, skjelett og ledd og brukes gjerne under stell eller egnet situasjon.
Del 2 - tar for seg smerter i hud, hode og indre organer og baserer seg på observasjoner gjort i løpet av vakten og en uke tilbake i tid.

Tiltak

  • Ved mistanke om smerter, gjennomfør smertekartleggingen og start døgnregistrering (se link til skjema nederst på siden)

  • Skår over 3 - pasient/bruker har behov for smertelindring. Hvis smerten vedvarer eller dersom smertelindringen ikke har ønsket effekt skal lege informeres ved neste visitt/konsultasjon

  • Skår over 6 - lege bør kontaktes snarest for å undersøke pasient/bruker og starte adekvat smertebehandling

  • Hvis du vurderer at pasient/bruker har behov for medikamentell smertelindring, sjekk om pasienten står på behovsmedisin som kan administreres fram til neste legetilsyn/visitt. Hvis ikke, kontakt lege for vurdering

  • Vurder andre årsaker til atferdsendring og start relevante tiltak

  • Dokumenter totalscore under smerter i profil og gi en beskrivelse av smertens hyppighet, døgnvariasjon og effekt/evaluering av igangsatte tiltak.

  • Utfør ny Mobid-2 kartlegging etter igangsatt behandlingstiltak

 

Tidspunkt for gjennomføring
  • Ved atferdsendring

  • Ved mistanke om smerter

  • Ved oppstart/økning av smertebehandling (før og etter)

  • I forkant av LMG 

 

Vedlegg