Utførelse av varmt arbeid inkludert sveising v. 2.6

Hensikt

Hensikten med denne prosedyren er å sikre at ansatte utfører varme arbeider på en forsvarlig måte.
Sikrer at denne arbeidsinstruks alltid fylles ut i fellesskap før arbeidet utføres.
Sikrer at opplysninger og signaturer på at instruksen er fylt ut og forstått.

 

Gjelder for

Dokumentet gjelder alle som skal utføre varme arbeider.

Denne gjelder ved utførelse av varme arbeider i alle miljøer med brannrisiko.
Unntatt er varme arbeider som utføres i spesielt tilrettelagte produksjons- og verkstedrom. Rommet skal være adskilt fra annen virksomhet som egen branncelle. Denne skal ha ubrennbare overflater.

 

Ansvar og myndighet

Alle ansatte som utfører varme arbeider har ansvaret for at arbeidet utføres i tråd med prosedyre for utførelse av varme arbeider. Nærmeste leder er ansvarlig for opplæring i nødvendige vernerutiner. Den enkelte arbeidstaker er, etter opplæring, selv ansvarlig for at vernerutinene følges.

Det er den enkeltes arbeidstakers ansvar å rapportere alle avvik/hendelser som oppdages. Avviket skal rapporteres muntlig og skriftlig til nærmeste leder, og lederen skal så se til at korrigerende tiltak blir iverksatt.

 

Beskrivelse

Se arbeidsinstruks Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)

 

Se ROS analyser: 

 

 

Ved varme arbeider stilles det følgende krav:
  1. Den som utfører arbeidet skal ha sertifikat for utførelse av varme arbeider
  2. Varme arbeider utenom faste arbeidsplasser i verksteder eller utendørs der varme kan nå brennbare materialer, skal ikke igangsettes før den som utfører arbeidet nøye har vurdert brannfaren og foretatt de nødvendige sikringstiltak.
  3. Arbeidsstedet og de nærmeste omgivelser skal være rengjort for støv og avfall.
  4. Brennbart materiale i nærheten av arbeidsstedet skal fjernes eller beskyttes med ikke brennbare materialer, våte filler eller brannduk.
  5. Ved varme arbeider på bygningsdeler eller røranlegg skal nærliggende bjelkelag og vegger av brennbart materiale være tilstrekkelig beskyttet.
  6. Det skal forefinnes slokkeutstyr av hensiktsmessig type i umiddelbar nærhet av arbeidsstedet, minimum 2 stk. 6 kg ABC-håndslokkeapparat. Ett av håndslokkeapparat kan erstattes med brannslange med minimum diameter 19 mm påsatt vann frem tilstrålerøret.
  7. Ved buesveising skal det kontrolleres at arbeidsstykket er jordet på forskriftsmessigmåte og at kablene gjøres spenningsløse ved arbeidstidens slutt.
  8. Arbeidsutstyret skal være i orden og riktig plassert. Spesielt skal en påse at acetylenflasker er beskyttet mot varme fra sollys, varmeledninger, sveise-eller skjærebrenner eller lignende. Hansker og ventilnøkler skal alltid være lett tilgjengelig. Se også Bruk av verneutstyr for driftspersonell og bekledning ved befaringer
  9. Åpninger i gulv, vegger og tak i risikoområdet der varmt arbeid utføres skal være tettet
  10. Utførende må risikovurdere behovet for brannvakt. Dersom brannforebyggende tiltak ikke fjerner risikoen for brann helt, skal det være brannvakt. Hvis arbeidet er av en slik art at brannvakt er påkrevd, må arbeidet ikke igangsettes før brannvakten er tilstede.
  11. Den som utfører arbeidet må aldri forlate arbeidsstedet før han har forvisset seg om at alle gnister eller glør er slukket. Ved behov for brannvakt skal denne befinne seg på stedet minst en time etter at arbeidet er avsluttet. Brannvakt skal inneha samme kompetanse som utførende. 
  12. Det skal utstedes særskilt tillatelse fra brannvernleder/ brannvesen ved varme arbeider i eksplosjonsfarlige rom.
  13. Det skal benyttes sjekkliste som ivaretar og dokumenterer alle sikkerhetsaspekter som skal være ferdig utfylt og signert før utførelse av arbeidet. Den skal som minimum tilsvare sjekkliste utgitt av Finans Norge.
  14. Det er forbud mot bruk av åpen flamme på oppfôrede og luftede tretak.
  15. Ved bruk av åpen flamme på kompakte og øvrige tak som ikke er nevnt i punkt 14 skal brennbar isolasjon være beskyttet med minst 30 mm ubrennbar isolasjon. Ved bruk av åpen flamme skal det være en sikkerhetsavstand på minst 60 cm til parapet, gesims, gjennomføringer, sluk og lignende som består av brennbare materialer.
  16. I tanker og lukkede rom må det sørges for at det er tilstrekkelig med oksygen og at ikke omkringliggende atmosfære er eksplosiv. Gassmåler må benyttes for sikker verifikasjon. Før varmt arbeid inne i bygg og i tanker og lukkede rom, der det er fare for brann / eksplosjon, skal SJA (sikker jobbanalyse) gjennomføres.

 

Arbeid med gass

  • Hanske som beskytter mot varme skal finnes lett tilgjengelig
  • Kontroller at slanger, koblinger og annet utstyr ikke har lekkasje
  • Ventiler, koplinger og slanger skal være beskyttet mot slag og mot skader fra fallende eller utslyngede gjenstander
  • Flasker skal aldri slepes ved forflytning. Flaskevogn skal primært benyttes
  • Første trinn (klokker) og annet utstyr skal alltid frakobles etter bruk
  • Gass må oppbevares på egnet sted med riktig skilting. Brennbar og/eller giftig gass må ikke under noen omstendighet oppbevares i kjeller eller rom/konteiner uten ventilasjon
  • Oksygenflasker skal lagres minimum 8 meter fra flasker med brennbare gasser ved lagring i friluft
  • Det anbefales bruk av godkjent konteiner for lagring av gass
  • Flasker skal lagres slik at de ikke skades av kjøretøy 
  • Alt utstyr for oksygen skal holdes fritt for fett
  • Før øvrig skal regler for henholdsvis varmt arbeid og farlige stoffer følges
  • Gassflasker skal alltid stå oppreist og være sikret mot velt med kjetting eller lignende.

 

Definisjoner

Med varme arbeider forstås arbeider hvor det benyttes arbeidsverktøy og -utstyr som genererer gnister og varme som kan føre til brann. Varme arbeider omfatter installasjons-, monterings-, reparasjons- og vedlikeholdsarbeider hvor det benyttes åpen ild, oppvarming, sveise-, skjære-, og slipeutstyr.

Verneutstyr: Tettsittende øyevern, heldekkende flammehemmende arbeidstøy (lange ermer), arbeidshansker

Ved varmt arbeid på malte flater blir helsefarlige gasser og partikler frigjort. Åndedrettsvern, fortrinnsvis friskluftsutstyr, skal derfor brukes

 

Vedlegg og referanser