Hensikten med prosedyren er å ha en avklart sakgang når det er behov for å varsle politiet om mulige straffbare forhold og avverge vold og overgrep.
Prosedyren gjelder for alle ansatte.
Avdelingsleder
Myndigheten til å sende varsel om mulige straffbare forhold er delegert til avdelingsleder.
Barneverntjenesten har opprettet et internt voldsteam som bidrar med konsultasjon i saker om vold og overgrep. Her vil avdelingsleder kunne søke beslutningsstøtte i kompliserte forhold knyttet til mulig vold og overgrep, herunder også om forholdet bør varsles politi på et gitt tidspunkt.
Varsling kan være aktuelt å ta stilling til i alle faser av en barnevernssak.
Når det er besluttet at et forhold skal varsles, skal skriftlig varsel skrives i fagprogrammet.
Standardteksten er et hjelpemiddel, og kontaktperson må i hver enkelte sak vurdere hvilke opplysninger som tas med. Alle varslinger skal signeres av avdelingsleder.
Kontaktperson må være oppmerksom på at den varselet gjelder, vil ha rett til innsyn i varselet og eventuelle dokument som følger denne. Kontaktperson må derfor være forsiktig med hva slags opplysninger som skrives om barnet og familien, slik at taushetsplikten ivaretas.
Varselet sendes Agder politidiskrikt. Politiet sender selv saken videre til rette tjenestested, og det er av den grunn viktig at det fremgår av varslingen hvor det straffbare forhold er begått.
Når forholdet er varslet politiet, skal mistenkte ikke gis innsyn i varslingn eller grunnlaget for den, uten at dette er klarert med politiet.
Å etablere et samarbeid og god kommunikasjon mellom barnevernstjenesten og politiet så raskt som mulig, er svært viktig etter at et varsel er sendt. De to instansene har ulike oppgaver i denne typen saker, men samarbeid er viktig for å få til et helhetlig arbeid. Politiets oppgave er å avdekke om det foreligger straffbare forhold, mens barnevernstjenesten skal undersøke og ivareta barnets omsorgssituasjon. Dersom barnevernstjenesten ikke er blitt kontaktet av politiet innen en uke etter at varselet er sendt, skal kontaktperson ringe politiet for å få navn og telefonnummer på ansvarlig etterforsker og jurist og lage en plan i samarbeid med politiet for felles arbeid i saken.
Barnevernstjenesten har tidsfrister å forholde seg til, og disse er absolutte. Barnevernstjenesten må derfor undersøke innen gitte frister selv om politiet ikke er ferdig med sin etterforsking innen de samme fristene.
Rutine - Tilrettelagte avhør av barn
Bufetat_Sør_Agder_konsultasjonsteamet_15x15_brosjyre.indd