Opplæring Legevakten v. 1.1

 

MÅL/ HENSIKT:

Sikre at sykepleiere og leger ved Legevakten får opplæring i tråd med lover, forskrifter, politiske beslutninger og interne rutiner. Prosedyren skal bidra til at personalet er godt kjent med legevakttjenesten og til enhver til sikre opprettholdelse av nødvendig kompetanse.

OMFANG:

Opplæring av:

  • ​​Sykepleiere
  • Sykepleierstudenter
  • Vaktkoordinerende sykepleier 
  • Vaktkoordinerende lege
  • Kjørelege
  • LIS1

Opplæringstiden vil være avhengig av ansattes tidligere erfaring. Det må settes av tilstrekkelig tid for å komme gjennom hele opplæringsprogrammet. Mye av tiden vil gå med til å sette seg inn i faglige rutiner og organiseringen av Legevakten.

ANSVAR:

Leder av legevakten og legevaktsoverlege har et løpende faglig ansvar for at den enkelte har fått tilstrekkelig veiledning i de arbeidsoppgaver de blir satt til å utføre. Veiledningen kan delegeres til andre sertifiserte medarbeidere innen avgrensede felt.

Alle ansatte ved Legevakten er ansvarlige for å holde seg oppdatert i nye eller endringer i faglige eller organisatoriske rutiner.

BESKRIVELSE:

Alle nyansatte skal gjennomgå en basisopplæring i henhold til definert opplæringsplan for hvert enkelt fagområde de er ment å betjene.

Legevakten har et introduksjonsprogram for nyansatte.

Gjennom opplæring får de nyansatte kunnskap om Legevaktens organisering, oppgaver, ressurser, informasjonsflyt og kvalitetssystem.

Alle nyansatte skal kjenne til ulykkes- og helsefarer forbundet med arbeidet, kjenner til forebyggende tiltak og risikovurderinger. Systemet for opplæring skal også sikre at hver ansatt får passende og jobbspesifikk trening og opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid inkludert brannvern.

Legevakten tilstreber rotasjon for sykepleierne i forhold til de forskjellige arbeidsoppgavene i virksomheten, for å sikre kontinuerlig oppgradering og mest mulig harmonisering av ansattes arbeidsmåter.

Videre opplæring vurderes i forhold til hvilke arbeidsoppgaver og kompetansenivå vedkommende skal ha.

Opplæring skal dokumenteres av både den som gir og mottar opplæring.

Ansatte skal ikke utføre en arbeidsoppgave selvstendig, hvis de ikke er sertifisert for den.

For alle ansatte skal det være sjekkliste for opplæring.

Opplæringsplaner og sjekklister skal oppbevares i kompetansepermer/ opplæringsmapper på lederes kontor eller annen kjent plass.

 

 

Vedlikehold av kompetanse

Etter permisjoner, eller annet fravær som overstiger seks måneder, skal ansatte tilbys ny opplæring som er individuelt tilpasset.

Faglige temaer blir regelmessig tatt opp på av Legevaktens personalmøter. Referat fra møter arkiveres .