Hensikt
Rutinen oppsummerer lov- og avtaleverk og gjør rede for hvordan dette skal praktiseres lokalt.
Ansatte i aktuelle enheter som sammen med pasienter, klienter, brukere, barn, ungdommer og elever er på overnattingsturer, ferieturer og dagsturer.
For undervisningspersonale i skole gjelder egne regler, se punkt 6.
Arbeidsgiver har ansvaret for gjennomføringen.
Turer skal som hovedregel legges inn i virksomhetens halvårsplaner/årsplaner.
Leder er ansvarlig for å utarbeide en individuell arbeidsplan for alle ansatte som skal være med på turen.
Arbeidsplan med oversikt over bemanning skal utarbeides i samarbeid med tillitsvalgte senest 14 dager før turen, jf. SGS 1010, punkt 5.1.1. Arbeidsplanen skal beskrive følgende:
Tidspunkt for den ansattes fritid + aktiv og eventuell passiv arbeidstid fra reisens begynnelse til reisens slutt.
Tidspunkt for den ansattes arbeidsfri før og/eller etter turen.
Hvor mye merarbeidstid reisen medfører.
Om den ansatte skal avspasere eller ta ut merarbeidstiden i lønn.
Når den ansatte eventuelt skal avspasere merarbeidstiden.
Turer på kortere varsel enn 14 dager skal drøftes med tillitsvalgte og forutsetter frivillighet fra de ansatte som blir med, jf. AML § 10-3.
Dersom arbeidsgiver ikke har utarbeidet individuelle arbeidsplaner i forkant av turen, skal det ikke medføre at den ansatte blir dårligere kompensert.
Med hjemmel i AML § 10-5 er det avtalt med tillitsvalgte at den ukentlige arbeidstiden gjennomsnittsberegnes i løpet av en periode på 8 uker i tilknytning til slike turer. Arbeidstiden i den uken reisen finner sted kan dermed totalt være inntil 54 timer, inkludert både aktiv og passiv tid. (jf. Gjennomsnittsberegning av arbeidstid i tilknytning til turer - lokal avtale).
Passiv tid: Arbeidstaker er tilgjengelig, men arbeidet er helt eller i det vesentlige av passiv karakter, jf. AML § 10-4 (2). Passiv arbeidstid regnes som 1:1.
Ved gjennomsnittsberegning kan det avtales vakter på inntil 10 timer aktiv arbeidstid i døgnet, jf. SGS 1010, punkt 5.1.3, første avsnitt.
Dersom timene som overstiger 10 er passiv tid, kan det avtales vakter på inntil 16 timer, jf. SGS 1010, punkt 5.1.3, andre avsnitt.
Dersom samlet arbeidstid pr. døgn er inntil 10 timer, lønnes eventuell passiv tid som 1:3, jf. SGS 1010, punkt 5.2.b.
Dersom samlet arbeidstid pr. døgn er mellom 10 og 16 timer, lønnes den passive tiden mellom 10 og 16 timer som 1:1, jf. SGS 1010, punkt 5.1.3, andre avsnitt.
Reisetid:
Hvis arbeidstaker har tilsyn med noen på reisen, regnes reisetiden som aktiv arbeidstid og lønnes 1:1, jf. SGS 1010, punkt 5.1.2.
Hvis arbeidstaker ikke har tilsyn med noen på reisen, regnes reisetiden som fritid, men lønnes som 1:2, jf. SGS 1010, punkt 5.1.2 og 5.2.a.
Fritid: Arbeidstaker har ingen forpliktelser og må ikke være tilgjengelig. Arbeidstaker skal ha minst 8 timer sammenhengende fritid i døgnet på tur. Fritid på turens oppholdssted lønnes ikke. Fritid på reisen lønnes som 1:2, jf. forrige kulepunkt.
Uavhengig av om det er avtalt lønn eller avspasering for merarbeidstid, utbetales det kvelds- og helgetillegg for både aktiv og passiv arbeidstid. Jf. HTA kap. 1 §§ 5.2 og 5.4.
Våkne nattevakter lønnes etter ubekvemstillegg jf. HTA kap.1 § 5.
Arbeidstaker gis i tillegg en godtgjørelse pr. døgn, slik det er regulert i SGS 1010, punkt 5.3.a. Etter første døgn regnes et døgn fra og med 6 timer. Mindre enn 6 timer utløser ikke døgnkompensasjon. Døgnet regnes fra reisens begynnelse til reisens slutt.
Arbeid i tråd med turens arbeidsplan utløser ikke overtid. Pålagt arbeid når ansatte ifølge arbeidsplanen har fritid, godtgjøres i henhold til overtidsbestemmelser i HTA kap.1. § 6. Leder skal avklare i forkant av turen hvem som eventuelt kan pålegge overtid mens turen pågår.
Arbeidsmiljølovens bestemmelser om hviletid skal overholdes.
Ved gjennomsnittsberegning av arbeidstid kan den ansatte ikke jobbe mer enn 54 timer i løpet av 7 dager. Dette må tas hensyn til i planlegging av arbeidsfri før og etter reisen.
Enhetsleder er ansvarlig for at arbeid før, under og etter turen planlegges på en slik måte at hviletiden kan gjennomføres uten unødig bruk av ekstra ressurser.
Pålagt arbeid utover ordinær arbeidstid lønnes som overtid i henhold til HTA kap. 1 § 6.
Hjemreise uten pasient utover ordinær arbeidstid regnes som fritid, men godtgjøres med 1/2 timelønn (jf. SGS 1010, 5.1.2 og 5.2).
Begge punktene ovenfor kommer i tillegg til ordinær månedslønn.
Ved behov for overnatting uten pasient, gis det utgiftsdekning i henhold til SGS 1001.
For reiser innenlands med elever utenom opphold på bemannet leirskole, gjelder punkt 1-4 i denne rutinen (jf. SGS 1010, del IA).
For reiser utenlands med elever, gjelder bestemmelsene i SGS 1010 Del II B.
For reiser til/fra og opphold på bemannet leirskole gjelder bestemmelsene i SGS 1010, Del II A. Nedenfor følger en oppsummering av disse bestemmelsene, inkludert lokale presiseringer:
Drøftet 03.12.2019 og 16.12.2019 med Delta, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Norsk Lektorlag, Norsk Sykepleierforbund, Skolenes landsforbund og Utdanningsforbundet.
Endringer i punkt 6 er gjort 10.12.21 etter drøftinger med Norsk Lektorlag, Fagforbundet og Utdanningsforbundet.
Nytt punkt 5 er lagt til etter drøfting med alle organisasjoner 19.01.23.
Rutinen gjelder til en av partene ønsker å drøfte den på ny.
Denne rutinen er arkivert under sak 2020017253 i kommunens arkivsystem.
Arbeidsmiljøloven § 10
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Følge av pasient, klient, bruker, elev, barn og ungdom - lokal særavtale
Gjennomsnittsberegning av arbeidstid i tilknytning til turer - lokal avtale