Sikre at utenlandsreiser med barn som Kristiansand kommune har omsorgen for, gjennomføres på en lovlig og trygg måte.
Fosterforeldre, biologiske foreldre, ansatte på institusjon og andre som skal reise eller flytte til utlandet med barn som barnevernstjenesten har omsorgen for.
Ansatte i avdeling for barn under omsorg, ungdomsavdelingen og ansatte på områdene som følger opp barn som bor i fosterhjem, på institusjon mv.
Bekreftelse ved reise eller flytting til utlandet for barn som barnevernstjenesten har omsorgen for.
Lovhjemmel
Det er ulovlig å ta med seg barnet ut av Norge uten samtykke fra barnevernstjenesten når vedtak etter §§ 4-2, 4-3, 4-4 og 4-5 er iverksatt. Det er videre ulovlig å ta med seg barnet ut av Norge uten samtykke fra barnevernstjenesten når vedtak etter §§ 5-1, 6-2 og 6-3 er truffet eller når begjæring om slike tiltak er sendt barneverns- og helsenemnda.
Dette innebærer at barnevernstjenesten må samtykke til reiser og flytting til utlandet. Dersom det ikke foreligger samtykke fra barnevernstjenesten, er det barnebortføring å ta med seg barn ut av landet. Det er ikke et krav i loven om skriftlig samtykke.
Kontaktperson må i samråd med avdelingsleder eller fagstøtte ta en vurdering av om det er forsvarlig og til barnets beste å samtykke til reise eller flytting til utlandet i det enkelte tilfellet, blant annet om det er risiko for barnebortføring. Denne vurderingen må dokumenteres.
Når det skal utarbeides bekreftelse:
Det skal alltid utarbeides skriftlig bekreftelse der fosterforeldre, biologiske foreldre, ansatte på institusjon eller andre skal reise eller flytte til utlandet med barn eller ungdommer som barnevernstjenesten har overtatt omsorgen for eller har vedtak på etter paragrafene som er nevnt i barnevernloven § 5-6. (både akuttparagrafer og plasseringer over lengre tid).
I noen tilfeller kan det være risiko for at fosterforeldre etc. ikke får med seg barnet over landegrenser. For å forhindre dette må den skriftlige bekreftelsen ha gyldighet utenfor Norges grenser, slik at den er gyldig overfor andre lands myndigheter. Som hovedregel skal fosterforeldre mv. etter å ha mottatt bekreftelsen, sørge for at denne får gyldighet utenfor Norges grenser. Barnevernstjenesten må gi tilstrekkelig god veiledning i hvorfor dette er viktig, og hvordan det skal gjøres. For at den skriftlige bekreftelsen skal ha gyldighet utenfor Norges grenser, må fosterforeldrene etc. sørge for å få stempel hos tingretten og bekreftelse hos Statsforvalteren. Se mer om hvordan dette gjøres under. Fosterforeldrene etc. kan unnlate å få stempel hos tingretten og bekreftelse hos Statsforvalteren dersom de i samråd med barnevernstjenesten vurderer at det er liten risiko for at barnet ikke får bli med over landegrenser.
Barnevernstjenesten kan unntaksvis, etter en risikovurdering, unnlate å utarbeide skriftlig bekreftelse til fosterforeldre etc., og i stedet dokumentere i journalnotat at det er gitt muntlig samtykke, samt detaljert info om reisen det er gitt samtykke til. Se punktene under om hvilken informasjon som skal fremgå. Dette gjelder kun for reise til land (typisk nære naboland som Danmark, Sverige) hvor det vurderes at det er svært liten risiko for at barnet ikke får bli med over landegrensen.
Bekreftelsen skal skrives av kontaktperson, og godkjennes og underskrives av avdelingsleder eller fagstøtte. Dersom bekreftelsen er muntlig, må det dokumenteres i journalnotat at dette er godkjent av avdelingsleder eller fagstøtte. Denne vurderingen tas av de som skal reise med barnet i samråd med kontaktperson og ev. fagstøtte/avdelingsleder.
Utarbeidelse av bekreftelse:
Ved planlagt reise eller flytting til utlandet må fosterforeldre, biologiske foreldre, ansatte på institusjon etc. melde dette inn til kontaktperson i barnevernstjenesten i god tid før avreise.
Informasjon som må oppgis, og som bekreftelsen må inneholde:
Kontaktperson i barnevernstjenesten skriver reisebekreftelsen på engelsk. Bruk mal for dette i fagprogram.
Bekreftelse med gyldighet utenfor Norges grenser:
Dokumenter må legaliseres for at disse skal være gyldige utenfor Norges grenser. Se mer om dette her: Legaliseringer - regjeringen.no
Fosterforeldre, biologiske foreldre, ansatte på institusjon etc. må selv sørge for å gjøre bekreftelsen gyldig utenfor Norges grenser. Det er imidlertid viktig at barnevernstjenesten gir god veiledning på hvordan dette skal gjøres, og hvorfor det er viktig.
Fagstøtter og avdelingsledere på følgende avdelinger; avdeling for barn under omsorg og ungdomsavdelingen, skal lagre sine signaturer hos Agder tingrett. Disse kan dermed skrive under på alle bekreftelser. Bekreftelsen sendes så i posten til fosterforeldrene e.l. (Ansatte må møte opp personlig i tingretten med gyldig legitimasjon for å lagre signatur. Lagret signatur må fornyes hvert andre år.)
Notarialbekreftelse / Notary Public
Fosterforeldrene e.l. tar med seg bekreftelsen til tingretten for å få notarialbekreftelse - stempel med Notary Public. Dette koster 250 kr, og dekkes av utgiftsdekningen fosterhjemmet/institusjonen mottar hver måned.
Apostillestempel
Den videre prosessen avhenger av om landet det skal reises til er part i Haag-konvensjonen for apostille. Dette finner du oppdatert oversikt over på denne nettsiden: HCCH | #12 - Status table. Landene som er uthevet er part, de som ikke er uthevet er ikke part.
For institusjoner og fosterforeldre som bor langt unna eller av andre grunner er uten mulighet til å oppsøke tingretten og Statsforvalteren for stempel, kan kontaktperson i barnevernstjenesten gjøre dette på vegne av fosterforeldrene/institusjonen.