Beskyttet tilsyn ved samvær etter barneloven - Barnevern v. 1.8

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å beskrive hva beskyttet tilsyn er, hvilket ansvar barnevernstjenesten har for å følge opp rettens beslutning og hvordan det skal gjennomføres i praksis.

 

Gjelder for

Prosedyren gjelder for alle ansatte i barnevernstjenesten

 

Ansvar for gjennomføring

Mottak, kontaktperson og tilsynsteamet

 

Beskrivelse

Beskyttet tilsyn ved samvær etter barneloven § 43 a 

  

Hva er beskyttet tilsyn ved samvær:  

Beskyttet tilsyn skal benyttes der avgrenset samvær er til barnets beste, men hensynet til barnet tilsier at foreldre og barn skal ha tilsyn under hele samværet.  

Det er retten som avgjør dette, og retten kan gi pålegg om beskyttet tilsyn med inntil 16 timer pr. år.  

Beskyttet samvær kan dreie seg om saker knyttet til vold, rus og psykiske lidelser, som kan påvirke omsorgsevnen, men der det likevel vil være til barnets beste med et begrenset samvær.  

 

Barnevernstjenesten sitt ansvar:  

Barnevernstjenesten i den kommunen der barnet bor fast i har ansvar for at det blir oppnevnt en tilsynsperson i de tilfellene retten i pålegg har fastsatt beskyttet samvær etter barneloven § 43 a.  

I de tilfeller barnet ikke bor fast i Norge, skal barnverntjenesten i den kommunen samværsforeldrene bor i oppnevne en tilsynsperson

Tilsynspersonen skal være en ansatt i barnevernstjenesten eller en annen myndighetsperson. 

Når domstolene pålegger barnevernstjenesten å føre tilsyn etter barneloven § 43a, skal pålegget registreres som en melding, jf. barnevernsloven § 2-1. Barnevernstjenesten må i en slik situasjon vurdere om det er grunnlag for å åpne en undersøkelse.

 

Fritak fra taushetsplikt 

Barnevernstjenesten kan etter bvl. § 13-1, uhindret av taushetsplikten gi opplysninger til domstolen i sak om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær, jf. barneloven § 61 a.  

 

Praktisk gjennomføring:

 

Ny eller avsluttet sak:  

  • Henvendelse fra tingretten før beslutning om beskyttet samvær avgjøres, tas imot av tilsynsteamet og forhåndskonferanse gjennomføres.  Samarbeidsrutiner mellom Kristiansand Tingrett og Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen - Barnevern dokument
  • Når Tingretten oversender dom om beskyttet tilsyn ved samvær, oppretter dokumentsenteret beskyttet tilsynssak i fagsystemet og dommen/kjennelsen legger inn i saken. Saken settes på teamkoordinator som fordeles saken innad i teamet. Tilsysnteamet følger opp tilsynsordningen.
  • Dokumentsenteret oppretter også barnevernssak på barnet og legger inn dommen fra tingretten som bekymringsmelding. Mottak behandler meldingen og har ansvar for å vurdere om det er forhold som gir grunnlag for å åpne undersøkelse etter barnevernloven. 

  

Aktiv sak: 

  • Henvendelse fra Tingretten før beslutning om beskyttet samvær avgjøres, tas imot av tilsynsteamet og forhåndskonferanse gjennomføres.  
  • Når tingretten oversender dom om beskyttet samvær oppretter dokumentsenteret beskyttet tilsynssak på barnet og legger inn dommen/kjennelsen. .
  • Dommen legges også inn som en mottatt melding i barnevernssaken. Kontaktperson/avdelingsleder/fagstøtte har ansvar for å vurderee om det er forhold som gir grunnlag for å åpne undersøkelse. Meldingen behandles i henhold til rutine for Melding i aktiv sak.    
  • Dersom det vurderesat det er grunnlag for undersøkelse, iverksetter kontaktperson for familien/barnet undersøkelsen.
  • Kontaktperson orienteres av tilsynsperson om at beskyttet samvær settes i gang.
  • Tilsynsteamet følger opp tilsynsordningen og oppnevner tilsynsperson.  

 

Felles ved begge tilfeller: 

Barnevernstjenesten kan starte opp beskyttet tilsyn ved samvær når pålegget er rettskraftig. (Rettsforlik har umiddelbar rettskraft, mens dommer er rettskraftige når ankefristen på 1 måned er utløpt).  

Barnevernstjenesten fastsetter tid og sted for samvær i samarbeid med partene, om det ikke framgår av rettens pålegg.  

 

Tilsynspersonens ansvar: 

  • Skrive rapport om gjennomføringen av tilsynssamværet. Rapporten sendes til begge parter.  
  • Plikt til å stanse samvær dersom det inntreffer alvorlige hendelser, f.eks. at samværsforelderen er ruspåvirket eller psykisk ustabil og fremstår som skremmende eller truende. 
  • Dersom det er forhold som tilsier at gjennomføring av samvær ikke er til barnets beste, skal dette omtales særskilt i rapporten.  

 

Oppfølging av tilsynsrapportene: 

Dersom samvær ble stoppet eller rapporten inneholder opplysninger om forhold som tilsier at gjennomføring av samvær ikke er til barnets beste skal bostedsforelder varsles. Vedkommende oppfordres til å ta rettslige skritt for å stanse eller begrense samvær. 

Ved opplysninger som gir grunn til bekymring, jf. bvl. kap. 2 skal det vurderes om det er grunnlag for melding og undersøkelse.   

Dersom tilsynssamværet anses å være til skade for barnets helse og utvikling kan barnevernstjenesten stanse videre gjennomføring av samvær.  

Om samværsforelder ikke møter opp til avtalte samvær kan barnevernstjenesten midlertidig stille tilsynssamværet i bero.   

 

Link til departementets veileder: http://www.regjeringen.no/upload/BLD/Veileder1220.pdf