Hensikten med prosedyren er å beskrive hva beskyttet tilsyn er, hvilket ansvar barnevernstjenesten har for å følge opp rettens beslutning og hvordan det skal gjennomføres i praksis.
Prosedyren gjelder for alle ansatte i barnevernstjenesten
Mottak, kontaktperson og tilsynsteamet
Beskyttet tilsyn ved samvær etter barneloven § 43 a
Hva er beskyttet tilsyn ved samvær:
Beskyttet tilsyn skal benyttes der avgrenset samvær er til barnets beste, men hensynet til barnet tilsier at foreldre og barn skal ha tilsyn under hele samværet.
Det er retten som avgjør dette, og retten kan gi pålegg om beskyttet tilsyn med inntil 16 timer pr. år.
Beskyttet samvær kan dreie seg om saker knyttet til vold, rus og psykiske lidelser, som kan påvirke omsorgsevnen, men der det likevel vil være til barnets beste med et begrenset samvær.
Barnevernstjenesten sitt ansvar:
Barnevernstjenesten i den kommunen der barnet bor fast i har ansvar for at det blir oppnevnt en tilsynsperson i de tilfellene retten i pålegg har fastsatt beskyttet samvær etter barneloven § 43 a.
I de tilfeller barnet ikke bor fast i Norge, skal barnverntjenesten i den kommunen samværsforeldrene bor i oppnevne en tilsynsperson.
Tilsynspersonen skal være en ansatt i barnevernstjenesten eller en annen myndighetsperson.
Når domstolene pålegger barnevernstjenesten å føre tilsyn etter barneloven § 43a, skal pålegget registreres som en melding, jf. barnevernsloven § 2-1. Barnevernstjenesten må i en slik situasjon vurdere om det er grunnlag for å åpne en undersøkelse.
Fritak fra taushetsplikt
Barnevernstjenesten kan etter bvl. § 13-1, uhindret av taushetsplikten gi opplysninger til domstolen i sak om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær, jf. barneloven § 61 a.
Praktisk gjennomføring:
Ny eller avsluttet sak:
Aktiv sak:
Felles ved begge tilfeller:
Barnevernstjenesten kan starte opp beskyttet tilsyn ved samvær når pålegget er rettskraftig. (Rettsforlik har umiddelbar rettskraft, mens dommer er rettskraftige når ankefristen på 1 måned er utløpt).
Barnevernstjenesten fastsetter tid og sted for samvær i samarbeid med partene, om det ikke framgår av rettens pålegg.
Tilsynspersonens ansvar:
Oppfølging av tilsynsrapportene:
Dersom samvær ble stoppet eller rapporten inneholder opplysninger om forhold som tilsier at gjennomføring av samvær ikke er til barnets beste skal bostedsforelder varsles. Vedkommende oppfordres til å ta rettslige skritt for å stanse eller begrense samvær.
Ved opplysninger som gir grunn til bekymring, jf. bvl. kap. 2 skal det vurderes om det er grunnlag for melding og undersøkelse.
Dersom tilsynssamværet anses å være til skade for barnets helse og utvikling kan barnevernstjenesten stanse videre gjennomføring av samvær.
Om samværsforelder ikke møter opp til avtalte samvær kan barnevernstjenesten midlertidig stille tilsynssamværet i bero.
Link til departementets veileder: http://www.regjeringen.no/upload/BLD/Veileder1220.pdf