Oppdatert av kommuneadvokaten, advokat E B-E Grønningsæter, januar 2024.
Det er kommunens ansvar som ansettende organ å sørge for at nødvendige habilitetsvurderinger blir foretatt og at det blir dokumentert
Forvaltningsloven § 6 jf. kommuneloven § 13-3 har regler om habilitet som gjelder ved rekrutteringer i det offentlige. En ansatt kan være inhabil hvis vedkommende har en slik tilknytning til saken eller til sakens parter at det svekker tilliten til vedkommendes upartiskhet i saken. Reglene er begrunnet i hensynet til rettsikkerhet (sikre riktige avgjørelser), publikums tillit til forvaltningen, og hensynet til den enkelte ansatte (forhindre samvittighetskonflikter).
Det er i seg selv ikke noe galt i, uheldig eller kritikkverdig i det å være inhabil, men det er kritikkverdig å skjule sin inhabilitet og delta i rekrutteringsprosessen om du er inhabil. Inhabilitet kan få betydning for gyldigheten av ansettelsesvedtaket.
De som kan bli inhabile etter forvaltningslovens regler er både ledere, øvrige ansatte og tillitsvalgte. Etter kommuneloven er kommunedirektøren den som har det øverste løpende personalansvaret.
Ved inhabilitet vil man være inhabil både til å forberede en sak og til å treffe avgjørelse i saken. Etter forvaltningslovens § 6, tredje ledd vil en underordnet saksbehandler også bli inhabil dersom den overordnede (for eksempel direktøren) er det. I denne situasjonen kan den underordnete saksbehandleren forberede saken, mens selve avgjørelsen må overlates til noen andre.
Forvaltningslovens § 6 (se vedlegg) inneholder to hovedtyper regler om når man blir inhabil. Etter § 6, første ledd nevnes en liste over situasjoner hvor man automatisk blir inhabil uten noen nærmere skjønnsmessig vurdering. I annet ledd er det lagt opp til en skjønnsmessig generell vurdering. Det vil si at selv om man ikke er inhabil etter første ledd, kan man bli inhabil etter den skjønnsmessige vurderingen i andre ledd.
Etter forvaltningslovens § 6, første ledd
Etter forvaltningslovens § 6 andre ledd
Selv om man ikke har en slik tilknytning som er nevnt i § 6 første ledd, kan man likevel bli inhabil etter en skjønnsmessig vurdering etter § 6 andre ledd. Etter denne bestemmelsen blir man inhabil hvis «andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet.» At forholdet må være «egnet til å svekke tilliten» innebærer at vurderingen skal være objektiv. Med det menest at det sentrale er hvordan forholdet fremstår utad, for partene og offentligheten. Det er ikke avgjørende for habilitetsspørsmålet om tjenestemannen faktisk opptrådte partisk eller usaklig i det konkrete tilfellet. Her legges det til at det «bl.a. skal legges vekt på om avgjørelse i saken kan innebære særlig fordel, tap eller ulempe for ham selv eller noen som han har nær personlig tilknytning til.» Loven legger her altså opp til en konkret helhetsvurdering som inneholder et betydelig element av skjønn.
Det skal som utgangspunkt mye til før vennskap i seg selv fører til inhabilitet. Noe upresist kan en si at det bare er nært vennskap og skarpt og direkte motsetningsforhold som i seg selv fører til inhabilitet etter § 6, annet ledd. Et vanlig godt kollegialt forhold eller bekjentskap og samarbeid leder ikke til inhabilitet.
I kollegiale organer (for eksempel folkevalgte utvalg) er hovedregelen at inhabilitetsspørsmålet avgjøres av organet selv ved flertallsavstemming, uten at vedkommende deltar.
For ansatte er det slik at man i utgangspunktet selv avgjør om en er habil eller ikke, men det er vanlig å ta opp spørsmålet med sin nærmeste overordnede. Det skal dokumenteres i begrunnelse for innstilling at det er gjort en vurdering av habiliteten, hvilke forhold som er lagt vekt på og hva konklusjonen ble.
Ta gjerne kontakt med Kommuneadvokaten dersom det er behov for å drøfte spørsmålet.
Dersom et medlem av tilsettingsutvalget er inhabil i forhold til en søker (for eksempel hennes samboer), blir medlemmet inhabil i hele tilsettingssaken, også dersom samboeren ikke er kvalifisert, eller utelukket pga bestemmelse i kommunens reglement om forbud mot ansettelse av nærstående.
Inhabilitet kan medføre at et vedtak som er fattet er ugyldig. Ugyldighetsspørsmålet må avgjøres ut fra en vurdering av hvilken konsekvens det har hatt for sakens utfall at det har deltatt en inhabil i saksbehandlingen
Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker - forvaltningsloven §6, §8 første ledd, §10 og §11-10
Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §13-3