Tilsyn med fosterbarn vår tjeneste har tilsynsansvar for - Tilsynsbarn - Barnevern v. 1.7

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å beskrive hvilket ansvar barnevernstjenesten har for oppfølging av tilsynsbarn, og hvordan det gjøres i praksis.

 

Gjelder for

Prosedyren gjelder for alle ansatte. 

 

Ansvarlig for gjennomføring

Kontaktperson og tilsynsteamet.

 

Beskrivelse

Det skal føres tilsyn med alle barn som bor i fosterhjem og berdskapshjem.

Lovgrunnlag

Barnevernsloven § 9-10 Tilsyn med barn i fosterhjem

Kommunen der fosterhjemmet ligger, har ansvar for å føre tilsyn med barnets situasjon i fosterhjemmet. Kommunen skal føre tilsyn med hvert enkelt barn i fosterhjemmet fra plasseringstidspunktet og frem til barnet fyller 18 år. Formålet med tilsynet er å kontrollere at barnet får forsvarlig omsorg i fosterhjemmet, og at forutsetningene for plasseringen blir fulgt opp. Kommunen skal sørge for at de som skal utøve tilsynet får nødvendig opplæring og veiledning.

Det vises også til fosterhjemsforskriften §§ 8 og 9.  

Tilsynspersonen skal besøke barnet ofte som nødvendig (minimum 4 eller 2 ganger i året). Dersom fosterhjemskommunen vurderer forholdene i fosterhjemmet som gode, og barnet samtykker, kan fosterhjemskommunen vedta at tilsynet skal reduserer til minimum 2 ganger i året for barn som er fylt 15 år, og som har vært plassert i fosterhjemmet i mer enn 2 år.  

 

Administrative rutiner

Rutinen omhandler barn som flyttes i fosterhjem av annen kommune og barn som flyttes av egen tjeneste i en av barneverntjenesten for Kristiansandsregionens 3 kommuner: Birkenes, Lillesand og Kristiansand. Det vil da foreligge et tilsynsansvar overfor disse barn.  

 

Barn som flyttes innadegen kommune:  

Kontaktperson i egen tjeneste skal opprette anmodning om tilsyn i fagprogrammet. (samme mal som som vi sender til andre kommuner, med aktivitetstypen 'Tilsyn' og undertypen 'igangsetting av tilsyn'). Kontaktperson oppretter tilsynssak på barnet, og relaterer barnevernssaken til tilsynssaken. Anmodningen kopieres til tilsynssaken. Saken tildeles til teamkoordinator som så fordeler saken innad i tilsynsteamet.

Anmodningen må inneholde barnets navn og personnummer, samt navn, adresse og telefonnummer til fosterforeldre. Det må også fremgå av brevet når barnet skal flytte inn i fosterhjemmet. Tiltaksplan og bakgrunn for flyttingen skal tilsysnperson også få kjenskap til. Tilsynspersonen tar kontakt med kontaktperson før første besøk.

 

Utenbysbarn: 
Dokumentsenteret registrerer utenbysbarn i fagprogrammet , med sakstypen tilsynssak og tildeler saken til teamkoordinator for tilsynsteamet, som fordeler saken innad i teamet.

 

Oppstart av nye tilsynsbarn

Tilsynsperson tar kontakt med omsorgskommunen ved kontaktperson for å få informasjon om barnet, samt presentere seg som barnets tilsynsperson.  

Tilsynsperson tar kontakt pr. telefon med fosterhjemmet, og første tilsynsbesøk avtales.  

Ved først tilsynsbesøk har man med informasjonsbrosjyre som gis til fosterhjemmet og til barnet/ungdommen. Tilsynsperson presenterer seg og forklarer hvilken rolle man har. Tilsynsbesøk skal gjennomføres etter retningslinjene som følger av Bufdirs veileder av 02/2015: Tilsyn med barn i fosterhjem  

 

Rapportering

Det skal skrives rapport fra hvert tilsynsbesøk og denne skal fortløpende sendes til omsorgskommunen.   

Teamkoordinator er ansvarlig for å påse at det foreligger rapporter fra alle tilsynsbesøk hos alle barn, og at disse sendes ut fortløpende, inkludert oppdragstakerens tilsynsrapporter.  

Etter gjennomførte besøk hos utenbys barn er tilsynspersonen ansvarlig for å oppdatere excel arket, med ID, besøksdato og hvilket av de årlige tilsynene det gjelder. Dette for at omsorgskommunen blir fakturert for tilsynsbesøkene.

 

Reduksjon av antall tilsynsbesøk

Reduksjon av antall tilsynsbesøk er en vurdering tilsynsperson og kontaktperson gjør i felleskap. I fagprogrammet skrives det en beslutning om reduksjon. Dette gjøres i både barnevernssaken og tilsynssaken for at fagprogrammet skal telle korrekt antall tilsynsbesøk.

 

Møtevirksomhettilsynsteam

Alle tilsynspersoner, samt avdelingsleder deltar på teammøtene. Nødvendig opplæring og veiledning ivaretas der. Det er avdelingsleder/teamkoordinator som har ansvar for å innkalle. 

Tema på teammøtene:  

  • Fordeling av nye tilsynsbarn  
  • Drøfting og veiledning på enkelt saker.  
  • Drøfte generelle problemstillinger  
  • Fokus på suksesshistorier  
  • Lage planer for fremtidig arbeid  

Det avholdes intern fagdag en gang pr. år.