Sikre at berørte i fellesskap oppfyller de krav som er satt i forskrift til Opplæringsloven.
Lærlingekontoret, faglige ledere, veiledere/instruktører (heretter kalt veileder), leder og lærling/lærekandidat (heretter kalt lærling).
Lærlingekontoret har hovedansvaret for å utarbeide prosedyrer og retningslinjer for opplæring i bedrift. Veiledere, ledere og lærling har hovedansvar for å følge opp.
a) VEILEDNING
Veileder får avsatt 1 time per uke til å forberede veiledningstimen med lærling.
I tillegg skal veileder ha 1 time per uke sammen med lærling til refleksjon over praktiske arbeidsoppgaver og oppfølging av intern plan.
b) STUDIETID
Lærling jobber normalt i 100% stilling og bør minimum følge 50% samme turnus/arbeidstid som sin veileder for å ivareta opplæringsdelen.
Lærling skal ha inntil 4 timer (jfr HTA kap 6) per uke til å jobbe med kompetansemål og refleksjon over praktiske arbeidsoppgaver. 1 av disse timene benyttes sammen med veileder. Resterende timer skal lærlingen benytte til studietid fortrinnsvis på arbeidsplassen. Lærlingen skal fortløpende foreta egenvurdering gjennom refleksjon og bevisstgjøring på egen læring.
c) DOKUMENTASJON
Kompetansemål
Lærling skal dokumentere kompetansemålene underveis i læreløpet etter utarbeidet internplan. Dokumenterte kompetansemål skal godkjennes/ikke godkjennes av veileder med skriftlig tilbakemelding. Alle kompetansemål bør være dokumentert 2 måneder før fagprøvetidspunktet.
Halvårsoppgave/minifagprøve:
Lærling skal dokumentere minimum 3 halvårsoppgaver/minifagprøver i løpet av læretiden når læretiden er på 2 år. Ved læretid på 1 år skal lærlingen gjennomføre 2 oppgaver. Halvåroppgave/minfagprøve skal inneholde:
d) VURDERINGER OG FAGPRØVEN
Halvårsvurdering og dokumentasjon
Det skal gjennomføres en halvårsvurdering/samtale med lærlingekontoret, veileder og lærling hvor det vurderes i hvilken grad lærlingen har nådd de mål det er arbeidet med i det aktuelle halvåret, samt eventuelt halvårsoppgave/minifagprøve. Samtalen skal rettlede og motivere lærlingen til en så bred utvikling som mulig i forhold til de samlede målene for opplæringen.
I forkant av halvårsvurdering/samtale settes det en vurdering av faglig måloppnåelse (eventuelt halvårsoppgave/minifagprøve), både av veileder og egenvurdering fra lærling. Både fagspesifikk læreplan og læreplanens overordnet del skal ligge til grunn for vurderingen. Dette skal dokumenteres i OLKWeb, inkludert referat fra halvårsvurderingen/samtalen.
Sluttvurdering og dokumentasjon
Det gjennomføres også en sluttvurdering i regi av lærlingekontoret sammen med veileder og læring, før oppmelding til fagprøven. Det skal dokumenteres i OLKWeb.
Alle kompetansemålene skal være vurdert innen 2 mnd. før fagprøvetidspunktet. Dette skal dokumenteres i OLKWEB.
e) FAGPRØVE
Fagprøven gjøres av fylkeskommunen v/prøvenemd hvor lærlingen skal ha karakter (Ikke bestått – Bestått – Bestått Meget godt).
Fagprøve, svenneprøve og kompetanseprøve kan gjennomføres inntil 3 måneder før læretiden går ut, men som hovedregel ikke etter at kontrakten går ut, jfr. forskrift til Opplæringsloven.
Innhold i og omfang av fag – og svenneprøven:
Prøvenemnda har ansvar for utformingen av prøven. Kandidaten skal gjennom prøven kunne få vist om lærlingen har den kompetansen som skal til for å få fag- eller svennebrev i faget. De hjelpemidlene kandidaten har brukt i læretiden, skal kunne benyttes. Vurderingskriteriene skal deles ut senest sammen med prøveoppgaven.
Ny fag- eller svenneprøve:
Ved ikke-bestått førstegangsprøve må lærlingen melde seg opp på nytt så fort som mulig og innen 6 måneder etter første prøve. Lærlingekontoret melder lærlingen opp til førstegangs og evt. annen gangs fagprøve.
f) STRYK I FAG/IKKE VURDERT I FAG OG NYE FAGPRØVE:
Lærling kan gå opp til fagprøve med stryk i 2 av fellesfagene (karakteren 1). Disse fagene må være bestått innen 2 år etter læretidens slutt, for å få fagbrevet.
Det kan søkes om fritak i inntil 2 av fellesfagene. Krever uttalelse fra PPT.
Lærling kan ikke gå opp til fagprøve med stryk i programfag (karakteren 1).
Lærling kan ikke gå opp til fagprøve med Ikke vurdert (IV) i programfag eller fellesfag.
Referanser:
Referanser kan være kilder som har blitt brukt til å skrive prosedyren, veiledere eller andre dokumenter som har relevans for dokumentet.