4.01 Håndhygiene v. 1.3

MÅL/ HENSIKT

Håndhygiene er det viktigste enkelttiltaket for å beskytte beboere og ansatte mot sykdomsfremkallende mikrober. Håndhygiene tar sikte på å fjerne eller drepe sykdomsfremkallende mikrober på hendene, for å hindre at hendene blir smittevei for mikrober som kan gi infeksjon.

GJELDER FOR

I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.

Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.

Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.

ANSVAR

Alle ansatte i helsetjenesten skal vite i hvilke situasjoner håndhygiene er påkrevd, og kunne utføre håndhygiene med riktig teknikk.

Ledelsen på den enkelte insitusjon har ansvar for at det er tilrettelagt for riktig bruk av håndhygiene. Fasiliteter for håndhygiene bør være godt synlige og tilgjengelig i umiddelbar nærhet til områder hvor pasientkontakt finner sted.  FHI

BESKRIVELSE

Vi følger folkehelseinsituttets anbefalinger for håndhygiene:

"For at håndhygiene skal ha ønsket effekt må det utføres på rett måte, til rett tid, og med effektive produkter.

Oppsummering av anbefalinger for håndhygiene

  • Sørg for gode håndhygienefasiliteter i umiddelbar nærhet til områder hvor pasientkontakt finner sted.
  • Sørg for systematisk opplæring av alle ansatte i anbefalinger for håndhygiene.
  • Ansatte i helsetjenesten bør ha korte, naturlige negler, og hender fri for fingerringer, armbåndsur og andre håndsmykker.
  • Alkoholbasert hånddesinfeksjon (70-90% alkohol) er anbefalt metode for håndhygiene, med unntak av i situasjoner hvor hendene er synlig tilgriset, tilsølt med kjemikalier eller kroppsvæsker eller annet organisk materiale, eller det er smitte med sporedannende bakterier. I disse situasjonene er håndvask med såpe og vann anbefalt.
  • Ved hånddesinfeksjon, benytt tilstrekkelig mengde hånddesinfeksjonsmiddel til at alle overflater på hendene blir skikkelig fuktet. Gni middelet inn i huden og la hendene lufttørke.
  • Ved håndvask, benytt lunkent vann og tilstrekkelig mengde mild flytende såpe, klapptørk hendene med engangs papirhåndklær.
  • Utfør håndhygiene i tråd med indikasjonene for håndhygiene.
  • Benytt håndkrem for å forebygge tørr og sår hud.

Metoder for håndhygiene

Håndvask med såpe og vann og alkoholbasert hånddesinfeksjon er begge gode og effektive metoder for håndhygiene, når det utføres på rett måte. Hånddesinfeksjon er allikevel anbefalt som førstevalget i helsetjenesten i de fleste situasjoner fordi:

  • det er mer effektivt enn såpe og vann mot de fleste mikroorganismer
  • det tar kortere tid enn håndvask med såpe og vann
  • det er lettere å gjennomføre i pasientsituasjonen
  • det er mer skånsomt for huden på hendene enn håndvask

I situasjoner hvor hendene er tilsølt med kjemikalier eller kroppsvæsker eller annet organisk materiale, eller det er smitte med sporedannende bakterier, kan alkoholbasert hånddesinfeksjon ha redusert effekt. I disse tilfellene er håndvask med såpe og vann anbefalt.

Les mer om når og hvorfor håndhygiene bør utføres i kapittelet Indikasjoner for håndhygiene i Håndbok for håndhygiene i helsetjenesten. 

fhi_handvask_hvitbakgrunn_sign.png

handvask-trinn-for-trinn.png

Produkter til håndhygiene

Benytt produkter med dokumentert effekt etter gjeldende standarder. For hånddesinfeksjon er alkoholbaserte middel (70-90% volumprosent (v/v) alkohol) anbefalt. For håndvask anbefales milde, flytende såper uten tilsatt parfyme eller konserveringsmiddel.

Når bør håndhygiene utføres?

Under pasientkontakt bør håndhygiene, i tråd med den modifiserte versjonen av WHOs modell for håndhygiene, alltid utføres:

  • før man berører en pasient eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)
  • umiddelbart før en ren/aseptisk oppgave
  • umiddelbart etter kontakt med kroppsvæsker (også når hansker er benyttet)
  • når man forlater en pasient etter å ha berørt ham eller henne eller gjenstander i pasientens nærmeste omgivelser (pasientsonen)

handhygiene-til-rett-tid-plakat-tegnehanne-2020.png

For å forebygge kryssmitte i helsehelsetjenesteområdet er det i tillegg nødvendig at helsepersonell utfører håndhygiene utenfor pasientsituasjonen. De bør blant annet utføre håndhygiene før de berører gjenstander på rene lager som tekstiler, medisiner og medisinsk utstyr,  før de håndterer eller serverer mat,  etter opphold på desinfeksjonsrom eller håndtering av avfall eller urent utstyr, etter å ha hostet eller nyst i hendene eller pusset nesen, og etter toalettbesøk.

Forutsetninger for effektiv håndhygiene

Lange negler, påsatte negler og håndsmykker gir bedre levevilkår for sykdomsfremkallende bakterier. Forutsetninger for effektiv håndhygiene er at neglene er rene, kortklipte, uten påsatte negler eller shellac, og at smykker som ringer, armbånd, armbåndsur ikke benyttes.

Som følge av hyppig håndhygiene er helsepersonell utsatt for tørr og sår hud på hendene. Sår hud kan føre til redusert etterlevelse av håndhygiene grunnet ubehag, og til at huden koloniseres av sykdomsfremkallende bakterier. God pleie av huden på hendene er derfor et viktig tiltak for effektiv håndhygiene. Viktige forebyggende tiltak er å benytte skånsomme håndhygieneprodukter, unngå bruk av for varmt vann og klapptørke hendene ved håndvask (ikke gni), ikke benytte hånddesinfeksjon på fuktige hender, og benytte fuktighetskrem i pauser og utenfor arbeidstid.

Gode håndhygienefasiliteter er en annen forutsetning for effektiv håndhygiene. Tilgjengelighet av håndhygienefasiliteter er avgjørende for god etterlevelse av håndhygieniske retningslinjer. Hånddesinfeksjon må være tilgjengelig der pleie, undersøkelse og behandling skjer. 

Håndhygiene blant pasienter og besøkende

Også pasienters og besøkendes hender kan utgjøre en viktig rolle ved smitteoverføring i helsetjenesten. De bør informeres om viktigheten av god håndhygiene, og ha gode håndhygienefasiliteter tilgjengelig. Helsepersonell bør bistå pasienter som selv ikke kan ivareta sin personlige hygiene slik at de får utført håndhygiene ved behov. Eksempelvis før måltider og etter toalettbesøk."

Henvisning:

Basale smittevernrutiner - Håndhygiene, Folkehelseinsituttet 2022