Ernæringsplan for beboere i sykehjem, omsorgsboliger og hjemmetjenesten v. 1.3

MÅL/ HENSIKT:

Sikre tilfredsstillende ernæring hos bruker som er identifisert som underernært eller i risiko for underernæring, gjennom å skrive ernæringsplan.

DEFINISJONER:

Kcal: kilokalorier

ANSVAR:

  • Primærkontakt: Ernæringskartlegging og evt.ernæringsplan i samarbeid med sekundærkontakt.
  • Sekundærkontakt: Ernæringskartlegging og evt.ernæringsplan i samarbeid med primærkontakt
  • Avdelingsleder har ansvaret for å følge opp at arbeidsoppgaven blir gjennomført

Oppfølging og tiltak gjennomføres etter brukers samtykke:

Pasienten har rett til å medvirke, blant annet ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige behandlingsmetoder, jf. pasientrettighetsloven § 3-1. Helsehjelp kan bare gis med pasientens samtykke, og brukere har retten til å takke nei til ernæringskartlegging og ernæringsplan. Fravikes anbefalingene for ernæringskartlegging og ernæringsplan må den faglige begrunnelsen for det tydeliggjøres i journal for den enkelte bruker.

BESKRIVELSE:

  • Ernæringsplan opprettes i Profil under:
    • Planområde: Fysisk helse-grunnleggende behov
      • Tiltak: Ernæring

Inne i Profil klikkes det på knappen «endre tiltak» og ernæringsplanen dokumenteres, følg mal i feltet over

Se Profil - Oppskrift - Rapport - Skjema/gul blyant

 

Oppfølging:

  • Nåværende vekt
  • Registreres også i Profil under fanen målinger
  • Prosent vekttap
  • Viktig for å vurdere om vekttapet er alvorlig eller ikke
  • Utregning av næringsbehov per døgn
  • Energi:
  • Sengeliggende brukere: 25 – 30 kcal x kg kroppsvekt
  • Oppegående brukere: 30 – 35 kcal x kroppsvekt
  • Brukere som er i en oppbyggingsfase/ rehabilitering: 35 - 40 kcal x kg kroppsvekt
  • Protein:
  • Oppegående bruker: 0,8 – 1.2 gram x kg kroppsvekt
  • Syke brukere (liggesår, beinbrudd, urolig dement etc.) : 1,3 – 2,0 gram x kg kroppsvekt
  • Væske:
  • Sengeliggende brukere: 25 – 30 ml x kg kroppsvekt
  • Oppegående brukere: 30 – 35 ml x kg kroppsvekt
  • Syke brukere (feber, diare, væskende sår etc.) : 35 – 40 ml x kg kroppsvekt

 

Kalkulator for utregning av overnevnte punkter finnes i sykepleierhåndboka.no (se link under)

Ernæringsformler

KMI og vekttap

  • Punkter som kan påvirke brukers næringsinntak:
  • Appetitt (hvor mye av maten bruker får servert blir spist; 100,75,50 eller 25%)
  • Tannstatus og tyggeevne
  • Munntørrhet
  • Svelgevansker
  • Evne til å spise selv
  • Diare/forstoppelse
  • Mental tilstand
  • Bruk av medikamenter
  • Matallergier/intoleranser
  • Sykdom

Konkrete tiltak og mål må dokumenteres for selve ernæringsbehandlingen.

  • Dato for oppstart
  • Dato for avslutning
  • Må evalueres for å se om tiltak har hatt ønsket virkning
  • Mål for ernæringstiltak:
  • Vektøkning
  • Stabilisere vekt
  • Hvilke tiltak som skal vurderes:
  • Flere mellommåltider
  • Berikning av mat
  • Bruk av næringsdrikke(r)
  • Sondeernæring
  • Hvis brukeren ikke ønsker å etterkomme ernæringsbehandling skal dette dokumenteres i Profil

 

Feilvurdering av vekt: Ødemer kan gi falsk høy vekt og dehydrering kan gi falsk lav vekt. Undersøk derfor pasienten for ødemer og dehydrering ved bruk av vektmåling. Fortrinnsvis bør vekt måles før frokost, uten tøy og med tom blære

HENVISNINGER:

Ytterligere opplysninger kan finnes i Sykepleierhåndboka eller på Helsedirektoratets sider