MÅL/ HENSIKT:
Sikre tilfredsstillende ernæring hos bruker som er identifisert som underernært eller i risiko for underernæring, gjennom å skrive ernæringsplan.
DEFINISJONER:
Kcal: kilokalorier
ANSVAR:
Oppfølging og tiltak gjennomføres etter brukers samtykke:
Pasienten har rett til å medvirke, blant annet ved valg mellom tilgjengelige og forsvarlige behandlingsmetoder, jf. pasientrettighetsloven § 3-1. Helsehjelp kan bare gis med pasientens samtykke, og brukere har retten til å takke nei til ernæringskartlegging og ernæringsplan. Fravikes anbefalingene for ernæringskartlegging og ernæringsplan må den faglige begrunnelsen for det tydeliggjøres i journal for den enkelte bruker.
BESKRIVELSE:
Inne i Profil klikkes det på knappen «endre tiltak» og ernæringsplanen dokumenteres, følg mal i feltet over
Se Profil - Oppskrift - Rapport - Skjema/gul blyant
Oppfølging:
Kalkulator for utregning av overnevnte punkter finnes i sykepleierhåndboka.no (se link under)
KMI og vekttap
Konkrete tiltak og mål må dokumenteres for selve ernæringsbehandlingen.
Feilvurdering av vekt: Ødemer kan gi falsk høy vekt og dehydrering kan gi falsk lav vekt. Undersøk derfor pasienten for ødemer og dehydrering ved bruk av vektmåling. Fortrinnsvis bør vekt måles før frokost, uten tøy og med tom blære
HENVISNINGER:
Ytterligere opplysninger kan finnes i Sykepleierhåndboka eller på Helsedirektoratets sider