MÅL/ HENSIKT:
Identifisere om bruker er i fare for eller er underernært.
Sikre tilfredsstillende ernæring hos bruker samt forebygge underernæring.
ANSVAR:
DEFINISJONER:
Kroppsmasseindeks (KMI = BMI): vekt delt på høyde (meter) ganger høyde (meter)
Eksempel (86kg/1.90 x 1.90 = 23.8)
Kcal: kilokalorier
BESKRIVELSE:
Oppfølging og tiltak gjennomføres etter brukers samtykke.
For pasienter som er myndige, men som ikke har samtykkekompetanse er det egne regler i pasientrettighetsloven § 4-6. Pasientrettighetsloven kap. 4A omhandler adgangen til å gi helsehjelp til pasienter som ikke har samtykkekompetanse og som motsetter seg helsehjelpen. Et av vilkårene for å kunne gi slik hjelp er at det ellers vil kunne oppstå vesentlig helseskade. Blant tiltakene som kan iverksettes for å få gjennomført helsehjelpen, er eksempelvis innleggelse og eller tilbakeholdelse i helseinstitusjon som sykehjem eller sykehus
Kartlegging:
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Hvis måling av høyde ikke er mulig kan alternativ måling brukes:
Den fleste har et armspenn som forholdsmessig tilsvarer høyde. Armspennet måles fra langfingerspiss til langfingerspiss, med begge armene horisontalt ut på begge sider.
En annen metode for å beregne høyde er å måle underarmslengden (ulna). Da måler man avstanden fra tuppen av albuen (olecraneon) til midten av håndleddsbeinet (prosessus styloideus), helst på venstre arm. Deretter brukes følgende formel for å regne ut høyden ved hjelp av underarmslengden (ulna). Mål på venstre arm hvis mulig, og bruk følgende formel for å regne ut høyden ved hjelp av denne lengden.
Menn (<65år): Høyde = ulna (cm) x 3.6 + 79.2
Menn (>65år): Høyde = ulna (cm) x 3.15 + 86.3
Kvinner (<65år): Høyde = ulna (cm) x 2.77 + 95.6
Kvinner (>65år): Høyde = ulna (cm) x 3.25 + 80.4
Oppfølging:
Feilvurdering av vekt: Ødemer kan gi falsk høy vekt og dehydrering kan gi falsk lav vekt. Undersøk derfor pasienten for ødemer og dehydrering ved bruk av vektmåling. Fortrinnsvis bør vekt måles før frokost, uten tøy og med tom blære.
Feilvurdering av høyde: Med økende alder reduseres høyden. Pasientens anslag av høyde basert på tidligere målinger kan derfor være uriktig. Mål høyde med målebånd, mens pasienten står inntil en vegg eller ligger i sengen. Tilse at pasientens rygg ikke er krummet ved måling av høyde.
Feilvurdering av ernæringsstatus med BMI: Endring i BMI skiller ikke mellom reduksjon av væske, muskel- og fettmasse. Ødemer kan også gi høy BMI (uten at det foreligger fedme) som maskerer en eventuell underernæring. BMI bør alltid vurderes i sammenheng med klinisk/faglig vurdering og skjønn.
VEDLEGG:
Dokumentet er ikke gyldig (Ikke tilgjengelig)
Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring