Hensikt
Hensikten med denne prosedyren er å tilby helsepersonell informasjon om hvordan man utfører prøvetaking for Covid-19. Prosedyren er basert på FHI sine anbefalinger for prøvetaking:
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/provetaking/?term=&h=1
Ansvar
Det er ansvarlig sykepleier som avgjør om det skal tas en prøve, i noen tilfeller etter avtale med lege eller smittesporing. Prosedyren gjennomføres av helsepersonell som har fått opplæring i prosedyren. For opplæring kan følgende ressurser benyttes:
Testmetoder
- PCR-test: Testmetode som analyseres på mikrobiologen og denne prosedyren omtaler hovedsakelig denne metoden. Brukes for diagnostikk og kan også benyttes for påvisning av andre luftveisagens.
- Hurtigtester: Kan brukes istedenfor PCR for hurtig svar og avklaring på smittestatus for covid-19. Følg flytskjema på FHI: Hva skal du gjøre hvis du er ungdom/voksen med nyoppståtte luftveissymptomer? For sykehjem og omsorgsboliger er det strengere krav til testing se Prøvetaking ved mistanke om koronasmitte i institusjon og omsorgsboliger . For hurtigtester følges bruksanvisning som følger med, og man følger ellers samme forhåndsregler ved testing som man gjør når man tar PCR-test.
- Sykehjemslegen og sykehjemsledelsen skal varsles ved utbrudd (to eller flere tilfeller av samme sykdom med samme kilde). Disse varsler kommuneoverlegen eller smittevernoverlegen.
Forholdsregler
- Viruset smitter via dråpesmitte og det må benyttes beskyttelsesutstyr ved kontakt med personer som har mistenkt eller påvist smitte.
- Det er viktig at pasienten isoleres på enerom ved mistanke om smitte, og at man opprettholder isoleringen til prøvesvar foreligger.
- Se FHI sine testkriterier for hvem som bør testes:
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/testkriterier/?term=&h=1
Utstyr (ta med inn på isolatet)
- Testutstyr: prøveglass for PCR og testpinne(z-swab)* (dersom dere ikke har dette, se link til bestillingskjema lenger ned)
- Spatel (ved behov)
- Tørkepapir, evt pussbekken ved fare for brekninger
- Smittevernutstyr: munnbind, briller/visir, smittefrakk, hansker
- Avfallsposer
- Overflatedesinfeksjon/servietter
- Hånddesinfeksjon
Annet (skal ikke inn på isolatet)
- Transportbeholder*
- Remisse for mikrobiologisk materiale*
- Konvolutt med adresse til mikrobiologisk avd*
- Evt klisterlapper til å feste på prøveglass, kan også skrive pasientinfo på prøveglass.
*Dersom dere ikke har dette, kan det bestilles fra labororatoriene på SSK på bestillingsskjema på denne linken:
https://sshf.no/helsefaglig/laboratoriehandboka#bestilling-av-labutstyr
Kontaktinformasjon mikrobiologisk avdeling finner du her:
https://sshf.no/avdelinger/medisinsk-serviceklinikk/medisinsk-mikrobiologi-kristiansand
Forberedelser
- Planlegg nøye det du skal gjøre før du går inn, og se til at du har alt utstyret du trenger.
- Fyll ut remisse på forhånd med riktig rekvirent(lege) og kopisvar til deres institusjon/tjeneste. Denne skal IKKE inn på pasientens rom, så husk å dobbeltsjekk at du tar prøve av riktig pasient(fks med lapp med personopplysninger på som du kaster rett etter du har spurt pasient om navn og fødselsdato). Husk å før på pasientens personalia, kliniske symptomer og dato for symptomdebut, evt reiseanamnese og opplysninger om nærkontakt med Covid-19 smittet person og opplysninger om evt kroniske sykdommer.
- Husk også å merke prøveglasset med pasientens navn, fødselsnummer, avdeling og dato for prøvetaking.
- Følg smittevernshensyn og benytt rett bekledning ved prøvetakingen. Helsepersonell som skal ha nærkontakt med pasienten for å undersøkelser og behandling skal ha på følgende:
- Kirurgisk munnbind (klasse II eller IIR)
- Øyebeskyttelse (beskyttelsesbriller eller visir)
- Frakk med lange ermer
- Hansker
- Prøvetakingen skal tas inne på pasientens rom, husk at pasienten må isoleres ved mistanke om smitte og inntil prøvesvar foreligger!
Gjennomføring
- Informer pasienten om hvorfor du benytter beskyttelsesutstyr og informer om hensikten med og gjennomføringen av prosedyren.
- Gi pasienten et papirlommetørke og evt pussbekken som kan benyttes ved brekninger eller hoste under prøvetakingen.
- Klargjør prøvetakingsutstyret.
- Halsprøve og nasopharynxprøve (utføres samtidig). Halsprøven først, deretter nasopharynxprøven. Samme testpinne benyttes. Får man ikke tatt halsprøve, er det tilstrekkelig å kun ta nasopharynxprøve. Neseprøve i ytre nesebor kan også tas,dersom det er utfordrende å ta nasopharynxprøve. Se anbefalte prøvetakingslokalisasjoner her: Prøvetaking(FHI)
- Be pasienten legge hodet bakover og åpne munnen, bruk evt spatel for å holde tunge nede og komme til bak i svelget.
- Før testpinnen inn i munnen og bak i svelget, unngå tungen og tennene.
- Stryk testpinnen over bakre svelgvegg og begge tonsillene.
- Ta ut testpinnen og før den forsiktig inn i det ene neseboret til du føler motstand. Den skal føres rett inn, ikke oppover eller nedover.
- Roter testpinnen flere ganger mot neseveggen i ca 3 sekunder. Dette kan oppleves som ubehagelig, stopp ved smerter/blødning. Ny testpinne anbefales ved blødning.
- Dersom kun neseprøve skal tas brukes den tykke testpinnen og rulles langs neseveggene i 5-10 sek i hvert nesebor.
- Ta testpinnen ut, knekk den av ved merket og plasser den i prøveglasset. Ofte må man presse pinnen litt ned i glasset. Skru korken godt igjen.
- Skift hansker og utfør håndhygiene, ta nye hansker og desinfiser prøveglasset godt på utsiden med overflatedesinfeksjon, legg prøveglass i ren pose for å få fraktet den ut.
- Avkledning av smittevernutstyr, husk riktig teknikk og håndhygiene, ved pasientrommets utgang, ta med deg prøveglass ut i posen.
Oppbevaring og transport
- Prøveglass plasseres i transportbeholder.
- Transportbeholder og remisse legges i konvolutt til mikrobiologisk avdeling.
- Prøven skal sendes til mikrobiologisk avdeling, Sørlandet Sykehus.
- Ved behov for transport av biologiske prøver, send mail til Post.arbeidsforberedende.tjenester@kristiansand.kommune.no før kl 11.00 for opphenting. Tjenesten er tilgjengelig man-ons-fredag. F.o.m uke 14 t.o.m. uke 22, er tjenesten også tilgjengelig tirsdag og torsdag (deretter vil behovet bli evaluert).
- Prøven kan oppbevares i kjøleskap til dagen etter. Prøven må være forsvarlig pakket og merket når oppdragsutfører henter. Oppdragsutfører henter på avtalt sted og tidspunkt og sørger for forsvarlig transport.
- Prøven kan også sendes i taxi på kveld/helg/helligdag, dette må da avtales med taxisjåfør og mikrobiologisk avdeling. Når taxisjåfør ankommer SSHF må det ringes etter personalet på mikrobiologen som kommer og henter prøvene. Taxisjåfør må derfor få et tlfnr som kan ringes.
- Prøven må oppbevares kjølig inntil den hentes, og den kan ligge i kjøleskap til dagen etter dersom man ikke rekker å få sendt den (er holdbar i opptil 7 døgn i kjøleskap, men bør sendes av gårde så fort som mulig). Den kan oppbevares i romtemperatur i opptil 4 timer.
Kilder:
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/provetaking/?term=&h=1
https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/helsepersonell/testkriterier/?term=&h=1
https://www.shb.no/page/25eecc69-7967-56dd-81e4-d528062c2579
http://ss.prod.fpl.nhn.no/omoss_/medisinsk-mikrobiologi_/Documents/analysetid%20for%20mikrobiologiske%20pr%C3%B8ver.pdf