Tilskudd til kunst- og kulturformål - retningslinjer v. 2.0

Beskrivelse

En tilskuddsordning omhandler et formål hvor det er satt av et bestemt beløp i budsjettet, og alle aktører som tilfredsstiller fastsatte kriterier, kan søke innen oppgitt frist. Søknadene behandles og innvilges/avslås i henhold til vedtatte retningslinjer for ordningen. Kommunen har mange ulike tilskuddsordninger på en rekke fagområder.

 

 Vedtatt av

Bystyret 20.09.2023 

 

Retningslinjer for tilskudd til kunst og kulturformål

1. Formål

Formålet med tilskuddsordningen er å stimulere og videreutvikle kulturlivet i Kristiansand. Tilskuddsordningen skal bidra til profesjonalitet, kunstnerisk kvaliteter, bærekraft og mangfold i Kristiansands kunst og kulturtilbud. Tilskuddsordningen skal bidra til å realisere kommunens vedtatte kulturpolitiske mål og strategier.

 

2. Hva det kan gis tilskudd til

a) Kunstneriske produksjoner, kulturarrangementer og kulturprosjekter innen musikk, scenekunst, visuell kunst, litteratur og filmproduksjon.

b) Kulturarv (formidling og dokumentasjon)

c) Idrettsarrangementer av mesterskaps art.

 

3. Hva det ikke gis tilskudd til

a) Dekning av underskudd ved gjennomførte tiltak

b) Ordinær drift

c) Lukkede arrangementer og messer.

d) Interne kurs, studiereiser eller annen utdanning

e) Formål som naturlig omfattes av andre kommunale tilskuddsordninger

f) Investeringer i materiell/utstyr

g) Arrangement- og turnéstøtte for rytmisk musikk. Sørf administrerer støtteordning på vegne av kommunen til dette formål. (www.sorf.no)

 

4. Hvem det kan gis tilskudd til

a) Det gis primært tilskudd til profesjonelle kunstnere, kulturbedrifter, institusjoner, organisasjoner, grupper, lokal baserte lag, foreninger og enkeltpersoner.

b) Det kan også gis tilskudd til tilsvarende aktører uten tilhold i Kristiansand når disse er ansvarlig for tiltak som skapes og gjennomføres i byen med lokale utøvere.

 

5. Hvem det ikke gis tilskudd til

a) Virksomheter, institusjoner og organisasjoner som har samarbeidsavtale med kommunen og mottar årlig driftstilskudd fra egen post på det kommunale budsjettet, kan som hovedregel ikke søke om ekstratilskudd fra denne tilskuddsordningen.

b) Kommunale, fylkeskommunale og statlige etater/enheter/virksomheter.

c) Barnehager og skoler

d) Lag, foreninger og organisasjoner som ikke er registrert i Brønnøysundregistrene.

e) Organisasjoner som faller utenfor formålet med ordningen.

 

6. Søknadsfrist og kunngjøring

a) Det kan søkes to ganger i året: 15. januar og 15. august. I første tildelingsrunde fordeles inntil 70 % av tilskuddsmidlene. Resterende beløp tildeles ved andre søknadsfrist.

b) Søknad skal leveres før tiltaket er igangsatt eller gjennomført.

c) Alle tilskuddsordninger kunngjøres via kommunes nettsider minimum seks uker før søknadsfrist.

 

7. Krav til søknaden

a) Søknad skal sendes inn på gjeldende elektronisk søknadsskjema av en person som har myndighet til å forplikte organisasjonen. Alle obligatoriske felt i skjemaet må fylles ut.

b) Kun søknader sendt via kommunens elektroniske søknadskjema innen søknadsfristen vil bli behandlet.

c) Budsjett skal være i balanse, ha spesifiserte inntekter og utgifter og oversikt over andre omsøkte midler.

d) Søknadssum kan maksimalt utgjøre 50 % av aktivitetens totalbudsjett.

e) Prosjektbeskrivelse, CV/portfolio og plan for gjennomføring.

8. Saksbehandling

a) Tildelingene baseres på en helhetsvurdering av de innkomne søknadene hver søknadsrunde og deres relevans i forhold til ordningens formål. Kvalitetsmessige kriterier skal legges til grunn for vedtaket.

b) Søknadene vurderes og prioriteres innenfor den økonomiske rammen som bystyret har fastsatt for tilskuddsordningen. Summen av tilskudd som fordeles kan ikke overskride rammen for ordningen.

c) I vurderingen av søknadene prioriteres tiltak • som bidrar til å oppfylle kommunens kulturpolitiske målsettinger. • som fremmer profesjonalitet, kunstneriske kvaliteter og mangfold i byens kulturliv. • som er nyskapende. • som viser til gjennomføringsevne. • som kan ha fremtidig potensiale. • Klima- og miljø (eksempelvis grep for å kutte utslipp, matsvinn, avfallshåndtering, leverandørkrav, bærekraftsstrategi og avfallsplan.

d) Søknader hvor tiltakets totalbudsjett er 1 000 000 kroner eller høyere skal behandles politisk av kulturutvalget. For andre søknader har Kulturdirektøren myndighet til å innvilge tilskudd opptil 100 000 kroner.

e) Etter at vedtak er fattet, sendes svarbrev til alle søkere innen to uker, og innvilget tilskudd utbetales innen tre uker.

f) Kulturdirektøren kan vedta at utbetalingen skjer i rater, etter endt gjennomføring, eller sette andre rimelige betingelser for utbetaling av tilskudd.

9. Krav til mottaker av tilskudd

a) Tilskudd gis under forutsetning av at tiltaket gjennomføres som beskrevet i søknaden. Ved vesentlige endringer skal saksbehandler i kommunen kontaktes umiddelbart.

b) Dersom tilskuddet ikke benyttes i samsvar med forutsetningene, kan kommunen kreve at hele eller deler av tilskuddet skal betales tilbake.

c) Dokumentasjon på gjennomføringen og regnskap som viser bruken av tilskuddet skal leveres saksbehandler innen to måneder etter at tiltaket er gjennomført. Mottaker av tilskudd kan ikke søke nye tilskudd før rapport og regnskap er levert inn.

d) Støtten fra Kristiansand kommune skal synliggjøres i informasjonsmateriell og lignende.

e) Kristiansand kommune skal være livssynsåpent samfunn og det forventes at tilskuddsmottakere arbeider for å fremme likestilling, mangfold og inkludering, og motvirker alle former for diskriminering.

f) Det forventes at tilskuddsmottaker jobber i samsvar med FNs bærekraftsmål.

10. Klage

Søker kan klage på vedtaket innen tre uker. En klage skal vise til hvilket vedtak det klages på, den bør begrunnes og ha med betydningsfulle opplysninger. Saksbehandler kan svare på spørsmål og en eventuell klage må sendes Kristiansand kommune i henhold til informasjon gitt i svarbrev. Kommunen vurderer først om det er grunnlag for å endre vedtaket. Hvis vedtaket ikke endres, sendes klagen for endelig avgjørelse til Kristiansand kommunes klagenemnd. Klageadgang er regulert i Forvaltningslovens §28, andre ledd.  Samme lov § 18 og 19 regulerer retten til innsyn i dokumenter