Asbestsanering - instruks for utføring
v. 1.3
Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre at arbeid med asbest utføres forsvarlig og at Arbeidstilsynets instrukskrav er oppfylt.
Gjelder for
Alle ansatte som planlegger og utfører arbeid med asbest som komponent spesielt i rør. Alle ansatte i de fire sonene i produksjon samt ansatte i VA prosjekt får derfor instruksen som implementeringsstøtte/ "Lest og forstått". De ansatte som driver med asbestsanering skal ha gjennomgått helseundersøkelse.
Instruksbeskrivelse
Arbeidet skal følge denne instruksen som er basert på forskrift om utførelse av arbeid § 4-6
1. Melding til Arbeidstilsynet og informasjon til de som arbeider i anlegget
- Prosjektleder VA prosjekt sender inn melding til Arbeidstilsynet 1 uke før oppstart av et prosjekt der en vet det er prosjekt. Her kan du se hvilken informasjon Arbeidstilsynet etterspør og vektlegger (godkjent søknad til Kristiansand kommune)
- Prosjektleder VA prosjekt må informere eksterne firma og egne ansatte om at det er asbest. Lagres i prosjektmappe og henges opp på tavla.
- Bruk Arbeidstilsynets meldeskjema.
- Ved akutte hendelser (for eksempel vannlekkasjer) som krever øyeblikkelige tiltak, kan melding sendes inn i etterkant, så snart det lar seg gjøre.
2. Dokumentasjon som skal være tilgjengelig på saneringsstedet
3. Etablering av saneringsområdet
- Sperr av området
- Sett opp sikkerhetsskilt med teksten «Asbest – Adgang forbudt for uvedkommende»
4. All røyking er forbudt på området
5. Personlig verneutstyr
- Bruk annet nødvendig verneutstyr som er påkrevd ved arbeid i grøft
- Bruk støvtett, glatt engangsdress med hette og hansker.
- Bruk åndedrettsvern med P3-filter (ikke engangsmaske). Bruk halvmaske eller helmaske med overtrykk (motorassistert åndedrettsvern) ved arbeid som varer over 1 time.
- Ta på åndedrettsvern og kontroller at det fungerer som det skal. Utfør tetthetstesting (selvtest) av åndedrettsvern med filter (dersom det ikke brukes motorassistert åndedrettsvern).
- Bruk egnede støvler/vernesko som er lett å rengjøre
- Tett/tape om nødvendig dressen rundt håndledd og ankler for å hindre at støv trenger inn.
- Bruk annet nødvendig verneutstyr som er påkrevd ved arbeid i grøft Bruk av verneutstyr for driftspersonell og bekledning ved befaringer
6. Arbeidsmetode
- Arbeid rolig og systematisk.
- Ikke bruk elektrisk verktøy eller motorsag
- Rør skal i størst mulig grad tas opp hele.
- Ved rørbrudd skiftes fortrinnsvis hele rørlengder framfor å kappe i rør/rørdeler for å unngå kutting. Fravik kan forekomme.
- Dersom rørene må kappes: bruk verktøy som avgir minst mulig støv, eksempel grovtannet håndsag. Under saging, tilføres vann med såpe (for eksempel oppvasksåpe) for å bryte overflatespenningen og for å begrense støvutviklingen. Bruk engangssager som kan kastes etterpå
- For å unngå brekkasjer, skal rørene løftes forsiktig ut av grøfta. Rørlengder som er for tunge til å håndtere manuelt, skal løftes ut ved hjelp av løftestropper og maskinkraft.
- Ved bearbeiding, kutting etc. av rør, legg 2 mm fuktsperre på bakken og tape fast for å samle opp asbestbiter og støv som faller ned.
7. Asbestavfall
- Pakk asbestrør og deler inn i et dobbelt lag med egnet plast.
- Samle mindre biter i doble plastsekker (for eksempel plasttykkelse 160 mikrometer).
- Asbestmateriale merkes: «Inneholder asbest. Innånding av støv med dette materialet kan forårsake kreft. Bruk egnet verneutstyr».
- Asbestavfallet skal fjernes så raskt det lar seg gjøre og asbestavfallet skal ikke bli liggende igjen i grøfta.
- Innpakket materiale skal transporteres på lastebil til godkjent mottak, eventuelt låses inn i container eller oppbevares på innesperret område før levering.
8. Avslutning
- Husk å melde avvik eller meld uønsket hendelse dersom relevant 1 Nytt avvik (Ikke tilgjengelig)
Forfatter: |
Olav Austenaa (Ingeniør)
|
Godkjent av: |
Torfinn Jore (Leder)
Mustafa Dumpor (Leder)
|
Dokumentadministrator: |
Helga Hodnemyr (Rådgiver) |
Dokument-ID: |
7304 |
Gyldig fra: |
08.10.2020 |
Revisjonsfrist: |
30.04.2027 |