Mål/ hensikt:
Ivareta mindreårige søsken til barn med funksjonsnedsettelser med å tilby gruppesamtaler.
Definisjoner:
§ 10 a.Helsepersonells plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende til foreldre eller søsken - HM - Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)
“Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn kan ha som følge av at barnets forelder eller søsken er pasient med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade.
Helsepersonell som yter helsehjelp til pasient som nevnt i første ledd, skal søke å avklare om pasienten har mindreårige barn eller mindreårige søsken og vedkommendes informasjons- eller oppfølgingsbehov.
Når det er nødvendig for å ivareta behovet til pasientens mindreårige barn, skal helsepersonellet blant annet, når det er nødvendig for å ivareta behovet til pasientens mindreårige søsken, skal helsepersonellet blant annet tilby informasjon og veiledning om aktuelle tiltak. Så langt det er mulig, skal det gjøres i samråd med foreldre eller andre som har omsorgen for søsken. “
Ansvar:
Leder har fagansvar, avdelingsledere har ansvar for å finne ressurser, aktuelle ansatte skal gjennomføre gruppen.
Arbeidsgruppe:
Det settes ned en arbeidsgruppe bestående av enhetsleder, ansatte i habilitering barn og unge, koordinator for barn som pårørende, representanter fra Lærings og mestringssenteret ved Sørlandet sykehus. På sikt vil det være mest hensiktsmessig å invitere Lærings og mestringssenteret til evalueringsmøter. Arbeidsgruppen vil da bestå av fagansvarlig, gruppeledere og andre aktuelle samarbeidspartnere.
Det skal være et tverrfaglig samarbeid med andre virksomheter og tjenester i kommunen, og spesialisthelsetjenesten.
Beskrivelse:
Søsken til barn og unge med funksjonsnedsettelser kan få en bedre hverdag gjennom å møte andre i lignende situasjon.
I søskengruppa setter barna ord på tanker og følelser knyttet til utfordringer med å ha søsken med funksjonsnedsettelser. Mange har lenge trodd at de er alene om å være i en slik situasjon. Når de treffer andre som kjenner seg igjen i det de beskriver, får de normalisert egne følelser og reaksjoner.
Om gruppen:
Gruppene skal være basert på SMIL konseptet- og vil i oppstarten være veiledet av helsesykepleier fra Oppvekst.
Gruppene skal holdes på Trekanten senter i oppstart. På sikt skal forankring være i Habilitering barn og unge, og de skal selv stå for lokalene.
Gruppeledere: To representanter fra Habilitering barn og unge, en brukerrepresentant og en helsesykepleier skal være med på de første gruppene.
Målgruppe er barn i alderen 8 til 13 år, rekruttering gjøres i egne enheter, og i samarbeid med helsesykepleierne på barneskolene.
Gruppene skal avholdes fast dag, og på fast klokkeslett. Varighet vil være ca. 2 timer.
Tema for gruppesamlingene vil være tilpasset målgruppen. Gruppene vil settes sammen ut i fra diagnoser som søsken har.
Det skal være tett samarbeid med foreldre, og det vil bli gjennomført samtaler med foreldre i forkant av gruppeoppstart, underveis og i etterkant av avslutning av gruppene.
Det skal være gruppeoppstart hver høst, og hver vår.
Det skal utarbeides et årshjul, som også inkluderes evalueringsarbeid i etterkant av gruppe.
Det vil også være viktig at det føres logg, og at gruppeledere evaluerer gruppen underveis i prosessen.
Det skal utarbeides en brosjyre som skal være oppdatert til enhver tid, slik at den kan deles ut til relevante samarbeidspartnere og familier.
Lenker:
HM - Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)
Gjort-lært-lurt verktøy