Formål med ulovlighetsoppfølging er å få brakt det ulovlige forhold i samsvar med lov og forskrift. Ulovligheter kan være at tiltak er oppført uten eller i strid med tillatelse, eller i strid med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven, herunder reguleringsplaner, TEK osv.
En tommelfingerregel bør være at vi alltid prøver å få tiltaket lovlig via søknad.
Hensikten med rutinen er en optial praksis for mottak av mistanke om ulovligheter inkludert prioriteringer av disse.
Dette dokumentet gjelder alle ansatte og alle ansatte må følge rutinen. Leder er ansvarlig for at den er etablert og skal informere ansatte om innholdet og invitere til forbedringer.
Arbeidsgiver har ansvaret for gjennomføringen.
1. Sak er allerede registrert i ebyggesak.
2. Saker fordeles av leder.
3. Foreløpig vurdering og prioritering: Hver sak vurderes iht. prioriteringsliste og fordeles til saksbehandler av (tilsyns)leder.
Saksbehandler følger opp saken.
4. Alle maler ligger som standard tekst i word
Tilsyn er en oppgave som inngår i kommunenes forvaltning av byggesaksreglene. Skal plan- og bygningsloven fungere etter intensjonen, må kommunene føre tilsyn med etterlevelse av regelverket slik at byggverk oppnår ønsket kvalitet.
Kommunens tilsynsplikt omfatter søknadspliktige tiltak med og uten krav om ansvarsrett, tiltak unntatt fra byggesaksbehandling og ulovlig igangsatte tiltak, herunder ulovlige bruksendringer. Det kan også føres tilsyn med styring av underleverandører (underrådgivere eller underentreprenører).
Bestemmelsene om ansvarsrett overlater et omfattende ansvar til aktørene i byggesaken. Ansvaret for oppfyllelse av det offentlige regelverket er lagt på de enkelte foretak med reell mulighet til å påse at feil ikke oppstår. Godkjenning for ansvarsrett er i stor grad basert på tillit ved at oppfyllelse av krav til foretakenes faglige kvalifikasjoner og styringssystem i utgangspunktet egenerklæres.
Plan og bygningsloven §25 Tilsyn