Kommunen har en plikt til å føre tilsyn i byggesaker. Det skal via tilsyn sikres at tiltak gjennomføres i samsvar med gitte tillatelser og iht. bestemmelser gitt i eller i henhold til loven. Kommunen skal føre tilsyn i en utstrekning som gjør at regelbrudd avdekkes. I vår strategi for tilsyn og ulovlighetsoppfølging har vi satt prioriteringer for saker som skal følges opp og når disse skal følges opp. Her vil tiltak og forhold som kan medføre fare for liv og helse prioriteres primært. Det overordnede målet ved tilsynsarbeidet er å sikre god kvalitet på det som bygges i kommunen, og at det som bygges er i samsvar med gitte tillatelser og bestemmelser gitt i eller i medhold av plan og bygningsloven. Økt tilsyn vil således kunne føre til et økt kvalitetsnivå på det som bygges, og sikre større profesjonalitet og seriøsitet i bransjen.
Hensikten med rutinen er en optimal praksis for mottak av tilsynssaker, her både fra saksbehandlere i pågående byggesaker og meldinger fra publikum, inkludert prioriteringer av disse.
Dette dokumentet gjelder alle ansatte som arbeider med tilsyn etter plan- og bygningsloven.
Arbeidsgiver har ansvaret for at den beste praksisen iht strategi for tilsyn og ulovlighetsoppfølging til enhver tid er reflektert i denne prosedyren. Arbeidsgiver har videre ansvar for ar prosedyren er kjent. Ansatte skal følge den.
Fordeling og prioritering
Se Ulike tilsynstyper med prosedyrer saksbehandling
Formålet med tilsyn er å påse at tiltak i kommunen oppføres med god kvalitet og i samsvar med bestemmelser gitt i eller i medhold av plan- og bygningsloven. Tilsyn skal videre avdekke om aktørene i byggesaken gjennomfører sine oppgaver iht. ansvarsretten. Tilsyn vil ha forebyggende virkning på byggefeil og kostnader i byggetiltakene, og økt tilsyn vil således kunne bidra til å redusere de samfunnsmessige kostnadene som følger av byggefeil.
Endelig er målet at tilsynet i kommunen skal bidra til seriøsitet i bransjen.
Bibliotekene våre her på avdelingen: