Bærekraftteamet mandat v. 1.1

Navn på samhandlingsarenaen

Bærekraftsteamet 

Hensikt og ansvarsområder

Bakgrunn/kontekst/satsingsområde i kommuneplan

FNs bærekraftsmål utgjør rammen for den strategiske utviklingen av Kristiansand og styrker helhetlig samfunnsplanlegging. Dersom kommunen skal lykkes med å omsette de globale målene i lokal handling og praksis, vil det kreve en strategisk omstilling og bærekraftsmålene må operasjonaliseres og integreres i alle de oppgaver og med de virkemidler kommunen er tillagt, herunder ved lokal utvikling og planlegging, forvaltning og tjenesteyting (ref. Kommuneplanens samfunnsdel).

Kompleksiteten og interaksjonen mellom bærekraftsmålene fordrer tett dialog og samarbeid på tvers av fagmiljøer for å vurdere positive og negative synergier ved ulike tiltak. Erfaringen viser at man har lett for å velge ut og ha for ensidig fokus på bærekraftsmålene som man opplever som mest relevant for eget fagfelt. Faren ved dette er at man ikke får øye på målkonflikter og dermed risikerer at egne tiltak får uheldige konsekvenser for måloppnåelsen på andre områder, og dermed på målet om bærekraftig omstilling.

Mål og hensikt

Bærekraftsteamet skal sikre helhetlig oppfølging av bærekraftsmålene i Kristiansand kommune og mobilisere kommunens felles ressurser i arbeidet.

Hensikten er læring og deling på tvers av organisasjonen for å utvikle nye løsninger som kan akselerere arbeidet med bærekraftig omstilling generelt, og bærekraftsmålene spesielt. Bærekraftsteamet skal forankre og utvide handlingsrommet, og øke effektivitet og gjennomslagskraft i bærekraftsarbeidet.

Ansvarsområder

Bærekraftsmålene utgjør den overordnede rammen for teamets oppgaveportefølje, mens utfordringsbildet og de tre prioriterte satsingsområdene i kommuneplanens samfunnsdel legges til grunn for prioritering av fokusområder.

Videre skal Bærekraftsteamets arbeid ta sikte på å innfri forutsetningene for bærekraftig omstilling som beskrevet i Stavangererklæringen (2019):

  • gi alle kunnskap om status i sitt lokalsamfunn.
  • utvikle planer for samfunnsutvikling som viser hvordan vi skal nå bærekraftsmålene.
  • mobilisere og støtte innbyggere, næringsliv, organisasjoner og akademia som bidrar til bærekraftig utvikling.
  • måle og evaluere effekten av innsatsen.

Overordnede satsingsområder:

Bærekraftsteamet skal akselerere institusjonalisering av bærekraftsmålene i kommuneorganisasjonen ved å f.eks.:

  • Styrke kunnskap og kompetanse om hvordan bærekraftsmålene kan omsettes i lokal politikkutforming, handling og praksis.
  • Styrke politisk forankring av arbeidet med bærekraftsmålene.
  • Samle og formidle de gode historiene og løfte fram sentrale utfordringer og barrierer som står i veien for at kommunen lykkes i bærekraftsarbeidet.

Konkrete arbeidsoppgaver:

  • Forberede månedsmøter om bærekraftig omstilling i Nærings- og eierskapsutvalget
  • Gi råd og veiledning om vurdering av konsekvenser for bærekraftsmålene og -dimensjonene i forbindelse med beskrivelser av politiske saker, prosjekter og lignende
  • Utvikle metodikk for helhetlig rapportering på status for bærekraftsarbeidet i kommunen
  • Samarbeide om høringsinnspill og andre uttalelser relevant for arbeid med bærekraftsmål i kommunen
  • Utvikle oversikt over etablerte planer og prosjekter relevante for oppfølging av formannskapets vedtak om en Green New Deal, dvs. en massiv satsing på grønn omstilling med særlig vekt på inkludering og sosial rettferdighet.
  • Sikre nødvendig bredde i faglighet og perspektiver i kommunens bidrag og innspill til Bærekraftsløftet, et regionalt partnerskap mellom offentlig sektor, næringsliv, akademia og sivilsamfunn.
  • Sikre at læring fra regionale, nasjonale og internasjonale samarbeid, nettverk og prosjekter blir kjent på tvers av kommunalområdene, bl.a. ved å fungere som kommunens referansegruppe for det nasjonale Bærekraftsnettverket.

Lokal arbeidsgruppe for Kristiansands deltakelse i det nasjonale bærekraftsnettverket

Organisering og ressursbruk

Samhandling og Innovasjon, ved bærekraftsrådgivere, ivaretar ledelse og sekretariatsfunksjon for Bærekraftsteamet. Teamet er sammensatt av representanter på rådgivernivå fra ulike direktørområder, slik at teamet totalt sett har kompetanse på alle bærekraftsdimensjonene; sosial, økologisk og økonomisk. Ressursbruken tilpasses medlemmenes kompetanse og kapasitet til enhver tid.

Hovedansvarlig område

Samhandling og Innovasjon

Områdenes representasjon i samarbeidet

 

Deltakere og representasjon 

Stilling og organisatorisk plassering

Rolle i samarbeidet, evt fullmakter

Navn på deltaker

Samhandling og Innovasjon, Bærekraftsrådgiver

Leder/koordinator for teamet.

 Ingvild Little/Stine B. Sagen

Samhandling og Innovasjon, BRKrs, Næringsrådgiver

Bærekraftig omstilling i lokalt næringsliv

 

By- og stedsutvikling, Klima og miljø, Klimarådgiver/Miljørådgiver

Fagrepr. på klima og miljø 

 

Kultur og innbyggerdialog, Folkehelsekoordinator

 Fagrepr. folkehelse

 

Oppvekst

 

 

Helse og mestring

 

 

Økonomi, innkjøp

 

 

Organisasjon, organisasjonsutvikling

 

 

Krav til representasjon i samarbeidet

Teamet er sammensatt av representanter fra ulike direktørområder, slik at teamet totalt sett har kompetanse på alle bærekraftsdimensjonene. Så vidt mulig deltar de samme representantene på hvert møte for å sikre kontinuitet og framdrift. Dette bidrar også til å skape relasjoner og tillit og dermed et godt arbeidsmiljø i teamet.

Ledelse av samarbeidet

Samarbeidet ledes av bærekraftsrådgiver i Samhandling og Innovasjon, som har dette som en hovedoppgave tilsvarende opptil 20 % av sin stilling. 

Sekretariatsfunksjon knyttet til samarbeidet

Sekretariatsfunksjon ivaretas av Samhandling og Innovasjon.

Møteform og møtehyppighet

Som utgangspunkt møtes teamet en gang per måned. Ved behov kalles det inn hyppigere. Det vil bli utarbeidet en møteplan for et halvt år av gangen. Møtekalenderen tilpasses årshjul for månedsmøter i Nærings- og eierskapsutvalget og legges ca. to uker før disse.

Avhengigheter og koblinger andre samarbeid

Bærekraftsteamet har gjennom sine deltakere koblinger til andre samhandlingsarenaer, nettverk og fora, både internt i organisasjonen, regional og nasjonalt. Bærekraftsteamet skal dermed ikke sees som en selvstendig representant eller aktør i disse samhandlingsarenaene og vil heller ikke erstatte dem. Et sentralt oppdrag for deltakerne i Bærekraftsteamet vil være å sikre synergi på tvers av relevante arenaer, nettverk og prosjekter, f.eks.:

Internt:

  • Ressursgruppe for likestilling og mangfold
  • Klimabudsjetteamet
  • Prosjektet Samhandlende kommune
  • Programmet Flere i arbeid

Regionalt:

  • Det regionale partnerskapet Bærekraftsløftet
  • Bærekraftsenteret Bølgen
  • Regional samhandlingsstruktur Agder (Klima og miljø; Levekår og folkehelse; Næringsutvikling og arbeidsliv)
  • Sertifiseringsordningen Bærekraftig Reisemål (USUS)
  • Agder fylkeskommunes ​ «Indikatorprosjekt»​: En helhetlig tilnærming for monitorering av samfunnsutviklingen med utgangspunkt i Regionplan Agder 2030 og FNs bærekraftsmål.

Nasjonale:

  • Bærekraftsnettverket
  • Smartbyene – et nettverk av og for kommuner
  • Sunne kommuner – WHOs norske nettverk