Dødsfall leietaker - prosedyre for saksbehandling og håndtering av dødsbo v. 1.0

Hensikt

Å sikre gode rutiner ved leietakers dødsfall slik at saksbehandlingen skjer etter gjeldende lovverk. 

 

Gjelder for

Forvaltning og koordinering 

Eiendom bolig 

Livsmestring 

Omsorgssenter 

 

Beskrivelse

Når en leietager dør vil ulike hendelsesforløp kunne finne sted. De alternative scenarioene er:

  1. Noen gjør krav på inntreden i leiekontrakt, jf. husleieloven § 8-2.
  2. Ingen gjør krav på inntreden i leiekontrakt og det blir etablert dødsbo – i så fall må utleier sende oppsigelse til dødsboet, jf. husleieloven § 9-10.
  3. ”Det blir hverken erklært inntreden eller etablert dødsbo med den konsekvens at boet er flytende”.

 

Situasjon 1: Noen gjør krav på inntreden jf. husleieloven § 8-2

De som kan ha rett til inntreden etter husleieloven § 8-2 er som følger:

1) ektefelle som bor i boligen,

2) leierens slektninger i rett nedstigende linje som hadde felles husstand med leieren i de siste seks måneder før dødsfallet og

3) andre som ved dødsfallet hadde felles husstand med leieren, forutsatt at de fyller vilkårene i Lov om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører, § 1.

Gjenlevende ektefelle har fortrinnsrett til å tre inn i avtalen. De øvrige berettigede har innbyrdes lik rett til å tre inn.

Hvis det er tvilsomt om vilkårene for inntreden er oppfylt bør saken forelegges jurist.

Ved inntreden anses bruksretten til boligen som overført fra og med det tidspunktet utleier mottar melding fra den som trer inn. Først fra dette tidspunktet hefter den som trer inn for plikten til å betale husleie, jf. husleieloven § 8-5 2. ledd.

Dersom personer som ikke har rett til inntreden nekter å flytte fra boligen må utleier sende begjæring av tvangsfravikelse.

 

Situasjon 2: Ingen trer inn i leiekontrakten men det blir etablert dødsbo

  • Utleier tilskriver Kristiansand tingrett (skifteavdeling) med anmodning om å få opplyst om boet blir skiftet privat, eller om det blir åpnet offentlig skifte. I tillegg bør det anmodes om at arvingene ikke blir gitt fristforlengelse etter skifteloven § 81, fordi boligen skal leies ut til vanskeligstilte i boligkø.
     
  • Dersom det kommer skriftlig bekreftelse fra Kristiansand tingrett om at boet blir skiftet privat eller offentlig, sendes oppsigelse av boet.
     
  • Den som mottar attest etter skifteloven § 80, fordi det er intet eller minimalt til fordeling etter at begravelsesutgiftene er dekket, er ikke å anse som representant for noe dødsbo. I disse tilfellene er det ingen å sende oppsigelse til. 

 

Situasjon 3: Ingen trer inn i leiekontrakten og det blir verken åpnet privat eller offentlig skifte - Avvikling av ”flytende bo”:

  • Dersom ingen trer inn i leieforholdet etter husleieloven § 8-2, og det verken blir åpnet privat eller offentlig skifte, og Kristiansand tingrett skriftlig meddeler at saken er avsluttet, anses boet som flytende og disposisjonsretten til leiligheten har falt tilbake til utleier.
     
  • I denne sitasjonen kan leieforholdet meldes ut, boligen tømmes for innbo og løsøre og klargjøres for ny utleie.
     
  • Dersom avslutningsbrevet fra Kristiansand tingrett oppgir en kontaktperson skal denne tilskrives og gis mulighet til å hente ut innbo og løsøre. I brevet settes en frist for å ta kontakt med utleier.
     

Følgende prosedyre bør følges ved tømming av innbo og løsøre:

  1. To representanter må være til stede.
     
  2. Det må tas bilder av alle rom og alt inventar.
     
  3. Det må lages en protokoll over hva som blir kastet.
     
  4. Protokoll, bilder og annen korrespondanse må til slutt arkiveres forsvarlig i form av et notat i arkiv/saksbehandlingssystem. 
     
  5. Dersom man finner gjenstander av økonomisk verdi må disse tas hånd om, og Kristiansand tingrett må bli tilskrevet med informasjon om hva som har blitt funnet. Man må be om tingrettens vurdering av om funnet begrunner åpning av offentlig skiftebehandling. Gjenstandenes økonomiske verdi må vurderes konkret. Dersom verdien antas å være under kr. 20 000 kan de kastes.
    • Dette er en verdi som Boligbygg i Oslo kommune satt som sin «smertegrense» på hva de mente var et minimum sett opp mot kostnader ved å få solgt / lagret eiendeler. Rutinen kan være opptil 10 år gammel. Kristiansand kommune må selv bestemme en sum ut fra hva kommunen er villig til å bruke av ressurser på flytting/lagring av eiendeler, opp mot å eventuelt måtte erstatte det som kastes dersom det skulle dukke opp en arving. Dette dreier seg om situasjoner hvor Kristiansand tingrett skriftlig meddeler at saken er avsluttet, og disposisjonsretten til leiligheten har falt tilbake på utleier/kommunen.

Når leiligheter etter avdøde leietagere skal tømmes, skal man utvise respekt for avdødes integritet og verdighet, ved at personlige gjenstander som bilder mv. blir skjult og pakket ned, for å unngå offentlighet inntil makulering finner sted.

Dersom det melder seg personer i forbindelse med tømmingen som ønsker tilgang til boligen for å ta ut gjenstander av affeksjonsverdi, må disse henvises til Kristiansand tingrett for å få dokumentasjon på sitt slektskap. Typisk vil dette være nære slektninger som ikke har tatt boet til privat skifte. I så fall gis en frist for disse til å fremvise nødvendig dokumentasjon. I mellomtiden stilles saken i bero. Dersom dokumentasjon på slektskap blir fremlagt kan slektningene få tilgang til innboet, forutsatt at innboet kun har affeksjonsverdi. Sammen med dokumentasjon på slektskap skal slektningene skrive en erklæring på at de tar hånd om innboet og overtar ansvaret for dette.

 

Vedlegg

Lov om husleieavtale(husleieloven)

Lov om rett til felles bolig og innbo når husstandsfelleskap opphører(husstandsfellesskapsloven)