1.01 Retningslinjer for oppfølging av røntgen- og prøvesvar v. 1.1

Hensikt

Å sikre at pasienter som trenger tiltak i forbindelse med prøvesvar/røntgensvar, får oppfølging.

Ansvar

Lege Eg, dagvakt.  Andre leger/sykepleiere ved behov

Ansvar for gjennomføring

Lege Eg, dagvakt. Andre leger/sykepleiere ved behov

Beskrivelse

Mikrobiologiske/blodprøvesvar

Rutiner

  • Kopi av alle supplerende undersøkelser som rekvireres fra legevaktlege skal sendes pasientens fastlege.
  • Fastlegen skal registreres i pasientens personalbilde i CGM av sykepleier som triagerer pasienten
  • Pasienten informeres av lege om at fastlegen får kopi av prøvesvar
  • Pas. som ikke har fastlege/der fastlege ikke er tilgjengelig for oppfølging overtar legevakten oppfølgingsansvaret
  • Klinisk kjemiske og mikrobiologiske sendeprøver skal begrenses til akutte prøver som tas på klinisk indikasjon ut fra henvendelsesårsak til legevakten. Rutine-, kontroll- og utredningsprøver skal ikke rekvireres ved legevakten men overlates til fastlege.

Oppfølging av sterkt avvikende prøvesvar fra klinisk kjemisk avd

  • Hvis avd. for medisinsk biokjemi på SSK finner uventede sterkt patologiske prøvesvar som krever umiddelbar oppfølging, får legevaktsentralen beskjed fra SSK for pasienter i legevaktens nedslagsfelt, dersom rekvirerende lege ikke kan nås. Dette gjelder også selv om legevakten ikke har vært involvert i rekvirering av prøven.
  • Legevaktslegen har ansvar for å vurdere behov for umiddelbare tiltak og at nødvendig oppfølging blir iverksatt.
  • Dersom det ikke oppnås kontakt med rekvirerende lege eller pasienten, kan legevaktslegen drøfte med medisinsk bakvakt SSK om det er nødvendig å involvere politiet for å oppspore pasienten.

Oppfølging av prøver tatt ved Legevakten

  • Daglege Eg går gjennom, følger opp ved avvik og signerer elektroniske prøvesvar i Korrespondanse bruker ila arbeidsdagen, inkl prøver tatt ved Tangvall legevakt
  • Når gjennomført signeres arbeidslisten

Mikrobiologiske svar/klinisk kjemisk blodprøvesvar

Ved funn av patologiske prøvesvar (eks oppvekst i sår, urin el.l) går legen inn i journalen og forsikrer seg om at behandling gitt er riktig, f.eks sjekkes resistensmønster mot valgt antibiotika.

Ved antistoff u.s. for eksempel for HIV og hepatitt må det sjekkes at adekvat vaksinering/profylaktisk/immunglobulinbehandling er startet.

  • Patologiske prøvesvar med behov for umiddelbare tiltak: Daglegen har ansvar for å kontakte pasienten ved behov for endring eller oppstart av behandling, enten selv eller via fastlege. Fastlege skal da forspørres telefonisk om å følge opp, og skriftlig melding skal sendes i tillegg. Kun elektronisk melding til fastlege om å følge opp et patologisk svar er ikke godt nok, legen skal forsikre seg om at legen får en slik beskjed og har mulighet til å følge den opp, hvis ikke har legen ansvar for selv å følge opp og iverksette behandling/tiltak
  • Patologiske prøvesvar med det adekvate tiltak er iverksatt: Der adekvat behandling er startet ved konsultasjon/prøvetaking så sjekk at fastlege har fått kopi av svar. Hvis fastlege mangler kopi kan prøvesvaret kopieres inn i pasientens journal og sendes til fastlege som epikrise. Velg kontakt «Annet». Det lages ikke regningskort.
  • Daglegen som signerer prøvesvar har ansvar for å melde meldepliktige sykdommer i MSIS via papirskjema der meldeplikt intrer: (https://www.fhi.no/publ/2019/msis-meldingsskjema.-nominativ-meld/)

Røntgensvar/PACS

PACS er tilgjengelig på pc på behandlingsrom 1 og 2 på Eg. Påloggingsinformasjon ligger ved pc.

Radiograf på SSK som behandler pasienten skal notere i svaret hvor pasienten sendes – enten til Skadepoliklinikken/Akuttmottak eller i retur til Legevakten Eg. Pasienter som er sendt fra Tangvall til røntgen kan tas inn på Eg hvis ikke behov for at pasienten ses på Skadepoliklinikken.

Røntgenundersøkelser rekvirert fra legevakten gjennomgås av daglege Eg når radiologens beskrivelse foreligger.

Dersom det beskrives patologiske funn sjekkes pasientens journal for å forsikre seg at pasienten er ivaretatt. Ved usikkerhet skal akuttmottak kontaktes på tlf 3807342, de kan sjekke om pasienten har vært til behandling på sykehuset.

Dersom oversett brudd der pas ikke er ivaretatt skal pasienten kontaktes og meldes til Skadepol. Ved andre avvikende røntgensvar må tiltak vurderes med relevant spesialist. All kontakt med pasient journalføres og det skrives regningskort med takst for enkel pasientkontakt.

Får man ikke får tak i pas. må det legges en plan for oppfølgingen.

Ved manglende beskrivelse fra radiolog innen kl 14 kan radiolog på kontaktes på tlf 38073216. Det er daglegens ansvar at det man ikke rekker å gjøre selv gis videre påtroppende lege. Dersom funn på røntgen med kommentarer som bør formidles til fastlege (eks – bør vurdere nytt bilde/annen bildemodalitet) hvis ikke bedring, skrives svaret inn i pasientens journal og sendes til fastlege som epikrise. Velg kontakt «Annet». Det lages ikke regningskort.