8.02 Pasienter utsatt for seksuelle overgrep v. 1.1

Hensikt

Hensikten med prosedyren er å sikre at pasienter som har vært utsatt for seksuelle overgrep blir ivaretatt og ved akutte hendelser satt i kontakt med Overgrepsmottaket i Agder, for barn med Barneavd. SSK. 

Definisjon

Seksuelle overgrep innebærer ufrivillig fysisk kontakt som berøring, beføling, slikking, suging, masturbasjon, samleieliknende handlinger, samleie og voldtekt.

Overgrepet gjøres mot den utsattes vilje, eller den utsatte er ikke samtykkekompetent. Dersom man ikke er samtykkekompetent er man ikke i stand til å ta valg på egne vegne, si ja eller nei til en bestemt handling, dette kan være tilfellet dersom noen er svært psykisk syk, ruspåvirket eller under seksuell lavalder.

Overgrepet kan skje i form av at den utsatte lures, presses eller trues til å utføre handlinger sammen med andre, at den utsatte må se på andre som utfører seksuelle handlinger eller ved at vedkommende må utføre seksuelle handlinger med seg selv i andres påsyn. Overgrep kan hende alle uansett alder og kjønn, og det er et overgrep uansett om man er edru, ruset eller sover.

Ansvar

Leger og sykepleiere ved legevakten, i samarbeid med Akuttmottak SSK og Overgrepsmottaket i Agder (OIA)

Beskrivelse

Målgruppe

Målgruppe ved Overgrepsmottaket i Agder:

  • Barn fra 15-18 år samt voksne kvinner og menn, utsatt for seksuelle overgrep og seksuelle krenkelser
  • Pas som nylig (siste 21 d) er utsatt for et overgrep tas imot samme dag, eller dagen etter. Er det mer enn 21 dager siden får pasienten også tilbud om oppfølging ved Overgrepsmottaket

Barn under 15 år: Ivaretas av barneavdelingen SSK
 

Barn over 15 år og voksne utsatt for overgrep:

Ved telefonhenvendelse til Kristiansand Legevakt:

  • Innhente personalia og telefonnummer, registrer pasienten i CGM på vanlig måte
  • Sjekke ut om pasienten er ivaretatt eller i umiddelbar fare.
  • Ved behov for umiddelbar hjelp der pasienten er i fare ring 112 eller 113, etter hvilket hjelpebehov pasienten har
  • Hvis pasienten er i trygghet, sett over telefonen over til akuttmottak SSK (38073400)
  • Journalfør på vanlig måte.

Direkte oppmøte på Kristiansand legevakt Søgne/Eg

  • Innhente personalia og telefonnummer, registrer pasienten i CGM på vanlig måte
    • Unngå å håndhilse på pasienten Gi info om ikke å vaske seg/pusse tenner eller spise/drikke samt at tøy bør medbringes dersom offeret har skiftet tøy. Dette også om tøy er vasket.
  • Ring akuttmottak SSK (38073400) og informere om pasienten. (Ved >10 dager siden hendelse skal sykepleier OIA kontaktes og vurderer om pasienten skal tas imot akutt i OIA)
  • Hvis pasienten skal tas imot akutt i OIA:
    • Avklar henting/transport. Pas bør helst vente på legevakten til personalet ved OIA er kommet til SSK, slik at pas. tas direkte imot av kompetent personell.
    • Legevaktstasjon Eg: Følg pasienten til et egnet rom hvor hun/han kan vente inntil sykepleier i vakt på OIA er ankommet SSK. Vurder om pasienten kan vente alene, eller om helsepersonell bør være sammen med pasienten.  Hvis det ikke er mulig å finne egnet venterom på legevakten, følges pasienten til akuttmottaket. Koordinator akuttmottak sørger da for at pasienten blir fulgt til pårørenderommet.
    • Legevaktstasjon Søgne: Følg pasienten til et egnet rom hvor hun/han kan vente. Vurder om pasienten kan vente alene, eller om helsepersonell bør være sammen med pasienten. Ved akutt alvorlig hendelse er det aktuelt å transportere pasienten i ambulanse, AMK kontaktes da på vanlig måte. OIA har også hentetjeneste, der sykepleier kan hente pasienten i taxi.
  • Hvis pasienten ikke skal tas imot akutt i OIA:
    • Avklar når pasienten kan tas imot i OIA. Hvis pasienten sendes hjem før avtalen i OIA skal pasienten tilbys vurdering av lege mtp psykososial ivaretagelse.
  • Hvis pasienten ikke ønsker kontakt med OIA: Ivaretagelse er viktig, selv om pasienten vegrer seg mot kontakt med overgrepsmottak. Pasienten tilbys legekonsultasjon.Om mulig motiveres pasienten for å ta imot tilbud i OIA. Hvis ikke mulig må pasienten likevel tilbys undersøkelse med tanke på graviditet og smitte, samt nødprevensjon og evt forebyggende behandling mot smitte, for sistnevnte, bruk prosedyre som ved blodsmitte/sprøytestikk.
    Pasienten bør også henvises SMSO (Senter mot seksuelle overgrep), som tilbyr enesamtaler og gruppesamtaler. Pasienten kan selv henvende seg på tlf 38071111. Visittkort til utdeling finnes i Ekspedisjon 1.

Barn under 15 år:

Vaktkoordinerende lege eller kjørelege Ta kontakt med barnelege ved SSK på telefon 38 03 85 42, oppgi personalia og kontaktinformasjon og evt annen info. Barnelege kontakter pasienten eller pårørende og gjør avtale om oppmøtetid og sted.

Andre aktuelle prosedyrer

  • Vold i nære relasjoner
  • Smittsom sykdom