Branninstruks Hovedbiblioteket v. 1.1

Hensikt                              

Hensikten med dette dokumentet er å sikre brannvern og ansattes og publikums sikkerhet.

 

Gjelder for

Ansatte og leietakere ved hovedbiblioteket.

 

Instruksbeskrivelse

Varsling

Biblioteket har automatisk brannvarsling både internt og direkte til brannvakta. Varslingen lyder som en kraftig, støtvis ringing fra brannklokkene som er plassert i alle etasjer. Varslingssentralen er plassert ved utgangsdøren mot Rådhusgata. Tablået vil ved alarmen viser hvor brannen har oppstått.

 

Alle ansatte og leietakere plikter å

  • kjenne husets brannvarslingssystem, alarmsystemer og fluktveier
  • kunne betjene husets slokkeredskap og vite hvor disse er plassert (to brannslanger i hver etasje, ved siden av el-skapene, og pulverapparat ved brannslangene mot Torvet i 1. og 2. etasje og i ekspedisjonen i 3. etasje)
  • kjenne de alminnelige reglene for brannsikring og respektere gjeldende påbud
  • rapportere skjødesløshet som kan forårsake brann
  • komme med forslag til eventuell forbedring av det brannforebyggende arbeidet
  • vite hvor husets tilfluktsrom er, og kjenne fluktveiene til og fra dette
  • kjenne til hvor refleksvestene befinner seg
  • kjenne til og kunne bruke walkietalkie
  • kunne følgende telefon nummer: 

BRANN 110 - POLITI 112 - MEDISINSK NØDTELEFON 113

 

Ved brannalarm

Vær rolig – behold fatningen!

Oppdager du brann eller tilløp til brann, må du gå løs på ilden med de slokkemidler du har for hånden, prøv å hindre ilden i å spre seg. Lukk vinduer og branndører.

Bygget må forlates etter oppsatte regler for rømming.

Brannvernlederen og én person fra hvert skrankepunkt tar på seg refleksvest for å være synlige som ledere. Vær oppmerksom på at alarmen kan være utløst av andre årsaker enn brann.

Når alarmen utløses, åpner låste rømmingsdører seg automatisk. Heisene slutter å virke og går automatisk til 1. etasje hvor de blir stående med dørene åpne.

  • Rullestolbrukere må bæres ned, be ev. publikum om hjelp, eller flyttes inn i sikker branncelle dersom det er umulig å bære dem ned.
  • Det er lommelykter i U2. Verneombudet kontrollerer lyktene med jevne mellomrom.
  • Alle ansatte skal vite hvor rommet med hovedkran og stoppekran befinner seg, og at det er der man finner kile til sprinklene dersom de utløses ved uhell, slik at man kan veilede brannvesenet ved behov. Rommet ligger i U1 ved sykkelparkeringen, og døren er tydelig merket.
  • Avdelingslederen for voksenavdelingen er ansvarlig for at alle som har vakt i 2. etasje, kan sende brannmelding gjennom høyttaleranlegget.

 

Evakuering av bygget i ordinær åpningstid

Brannvernlederen / personale i infoskranken

Brannvernlederen / personalet i infoskranken tar med seg to walkietalkier og én telefon fra heisrommet i 1. etasje og går direkte til utgangen mot Rådhusgata for å kontrollere varslingstavla. Deretter ringer de brannvesenet på telefon 110 og informerer om hvor på huset alarmen er utløst.

Brannvernlederen blir værende ved varslingstavla og gir instrukser. En eller to personer tar med seg en walkietalkie og går til stedet hvor alarmen er utløst. Via walkietalkie eller mobiltelefon gir de beskjed til brannvernlederen om det er brann, eller om det er falsk alarm. To personer sendes til døren ved Gyldenløves gate for å sikre at ingen går inn i bygget derfra.

Brannvernlederen gir videre beskjed til brannvesenet hvis de ikke har ankommet bygget ennå.

Når brannmannskapet ankommer, vil de møte opp ved varslingstavla. De får informasjon av barnevernlederen og overtar ledelsen av videre slokkingsarbeid.

Hvis brannvesenet ikke kommer fordi det er falsk alarm, må den som er brannvernleder, tilbakestille brannalarmen. Lykkes ikke vedkommende med dette, tilkalles byggservice på mobilnummer 977 61 219.

Publikum må ikke slippes inn i bygget før brannalarm er tilbakestilt.

 

Personalet i skrankepunktet i 2. etasje

Personalet i skrankepunktet i 2. etasje varsler brann gjennom høyttaleranlegget og ber alle om å forlate bygget, og de gjør spesielt oppmerksom på at heiser ikke virker. Deretter kontrollerer de at publikum i 2., 3. og 4. etasje har kommet seg ut. Personalet hjelper til med å få folk ut, ser over alle rom og toaletter og hjelper eventuelle rullestolbrukere med å komme seg ut ved hjelp av spesialstol til formålet.

Er det folk som ikke kan evakueres, hjelpes de til sikker branncelle (avmerket med rød strek på branntegningen, se vedlegg), og persoalet sørger for at brannvesenet får informasjon om hvor det oppholder seg mennesker. Når lokalene er tømt, henvender personalet seg til brannvernlederen i 1. etasje for ytterligere instruksjoner.

 

Personalet i skrankepunktet for barn og ungdom i 1. etasje

Personalet i skrankepunktet for barn og ungdom i 1. etasje sjekker toalettene i 1. etasje og ber publikum om å forlate lokalet. De sjekker deretter at alle personer har kommet seg ut av U1 (spillrom, grupperom og arrangementsrom).

Når de aktuelle lokalene er tømt, følger personalet folk ut i utgangen mot Gyldenløves gate, og er der for å forhindre at publikum går inn igjen før aksjonen er avblåst. Brannvernlederen sørger for at en annen ansatt også sendes til inngangen mot Gyldenløves gate, slik at det er to personer som sammen har denne oppgaven. Øvrig personale uten andre oppgver sørger for at ingen kommer inn fra torvsida.

 

Ansatte som ikke er i vakt

I den grad det er forsvarlig uten å sette seg selv i fare, setter ansatte som ikke er i vakt, i gang med å slokke brannen. De hjelper ansatte som er i vakt, med å evakuere publikum.

Når alle er ute, samler personalet seg ved inngangen ved Torvet, sjekker at alle som er på jobb, har kommet seg ut og gir beskjed til og mottar videre instruksjoner fra brannvernlederen.

 

Arrangementer

I forbindelse med alle arrangementer må det før arrangementet begynner, opplyses om hvilke rømningsveier det er ut fra lokalet. Det må alltid sikres at det er minimum 120 cm adgang på alle sider av stolrekker, og at rømningsveien bakerst i lokalet har samme bredde som døråpningen til lokalet.

Alle som har ansvar for et arrangement, må sørge for at de har nødvendig hjelp i tilfelle det oppstår en situasjon hvor huset skal evakueres.

Ekstern leietaker som har ansvar for et arrangement, er selv brannvernleder for de leide rommene, og forplikter seg ved kontraktsskriving å sette seg inn i bibliotekets rutiner for evakuering av bygget. Ansatte som har ansvar for et arrangement, må følge de samme reglene.

 

Vakt i selvbetjent tid

Brukere av selvbetjent bibliotek har skrevet under på at de forlater biblioteket når brannalarmen går. Vakten som er på jobb, går direkte til branntavla i 1. etasje og sjekker hvor alarmen har blitt utløst, og ringer deretter brannvesenets alarmtelefon på nummer 110 for å informere om hvor i bygget alarmen har blitt utløst. Videre forholder vedkommende seg til instruksjoner for oppfølging som gis av brannvesenet.

Når brannvesenet har ankommet, har de egne rutiner og overtar ansvaret for oppfølgingen. De vil kontakte byggservice på vakttelefon 977 61 219, biblioteksjef Anne Kristin Undlien på telefon 908 70 683 og brannvernleder Espen Alf Halvorsen på telefon 930 05 737.

 

Tilgang til bygget etter alarm

Ingen må gå inn igjen i bygget før det er gitt tillatelse til det av brannvesenet/brannvernlederen.

 

Kunsthallen og kaféen/restauranten har egne rutiner for sine ansatte.

 

Vedlegg og referanser

Vedlegg

Branntegning U2 - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning U1 - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning 1. etasje - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning 2. etasje - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning 3. etasje - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning 4. etasje - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

Branntegning 5. etasje - mesanin - hovedbiblioteket (Ikke tilgjengelig)

 

Referanser

https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2002-06-14-20/