Administrering av vaksine mot koronavirus v. 1.1

Versjon 1.1: Fjernet link til utfasede dokumenter.

MÅL/ HENSIKT:

Sikre at vaksinering mot koronavirus blir gitt på en trygg og korrekt måte i henhold til gjeldene lovverk.

Sikre at helsepersonell som administrer legemidler har tilstrekkelig kompetanse og får nødvendig opplæring for oppgaven.

 

DEFINISJONER:

Administrering av vaksine mot koronavirus i denne sammenheng: Injisering og observasjon av umiddelbare reaksjoner etter vaksinering.

Medhjelper i denne sammenheng: Helsepersonell annet enn lege og sykepleier. Medhjelpere er underlagt helsepersonells kontroll og tilsyn.

 

HJEMMEL:

Dersom helsepersonell med rekvireringsrett har ordinert vaksine til en pasient kan de benytte seg av medhjelper for å få administrert vaksinen jfr, helsepersonellovens § 5 om bruk av medhjelper. Helsepersonell kan i sin virksomhet overlate bestemte oppgaver til annet personell hvis det er forsvarlig ut fra oppgavens art, personellets kvalifikasjoner og den oppfølgning som gis. Medhjelpere er underlagt helsepersonells kontroll og tilsyn.

 

ANSVAR:

Helsepersonell med rekvireringsrett som har ordinert vaksine er ansvarlig for at opplæring til medhjelper blir gitt.

Leder for vaksinasjonssentert utpeker personell som kan gi opplæring og godkjenne kompetanse til medhjelpere.

Ordinering av vaksine kan ikke delegeres.

Rekvirering og ordinering av vaksine er en oppgave som ikke kan delegeres i henhold til helsepersonellovens § 5 om bruk av medhjelper (4). Dette følger av helsepersonellovens § 4, tredje ledd (4), som presiserer at beslutninger om behandling ikke kan delegeres til annen person uten medisinsk kompetanse.

Dersom en lege, helsesykepleier eller sykepleier har ordinert vaksine til en pasient kan de imidlertid benytte seg av medhjelper for å få administrert vaksinen.

 

BESKRIVELSE:

I tillegg til leger og sykepleiere kan medhjelpere administrere koronavaksiner under forutsetning av å ha tilstrekkelig kompetanse etter at nødvendig opplæring er mottatt.

NB! Opptrekking av Pfizer/BioNTech vaksine anses som en kritisk oppgave og skal inntil annet er besluttet av smittevernlege utføres av lege, sykepleier eller farmasøyt. 

Viktig! Det skal alltid være en lege eller sykepleier i lokalet med god kjennskap og erfaring med håndtering av anfylaktisk sjokk. 

Helsepersonellets kompetanse vurderes individuelt ut fra vedkommende sine formelle og reelle kvalifikasjoner.

Dokumentasjon av nødvendig opplæring:

  • Personell som har fått opplæring må signere for at opplæring er mottatt og når.
  • Personen som har gitt opplæring må signere for at opplæring er gitt, og vurdere om den ansatte er egnet til å utføre de enkelte oppgavene knyttet til administrasjon av vaksinen.

REFERANSE:

HM - Lov om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven)