Vedlegg - Anbefalte retningslinjer ved ulike infeksjoner hos personell v. 1.4

Infeksjon/sykdomstilstand

Restriksjoner og tiltak

Varighet

Diaré og oppkast

Ikke ha direkte pasientkontakt.

Ikke arbeide på kjøkken/håndtere næringsmidler.

Ansatte som kan smitte kolleger og brukere bør ikke være på jobb.

Ikke på arbeid inntil 48 timer etter siste diaré og oppkast.

Hoste, sår hals, tett nese, forkjølelsesymptomer

Influensa/ Covid-19

Bakterielle luftveisinfeksjoner

I de fleste tilfeller kan en gå på arbeid med restsymptomer eller når en har sykdom i egen husstand:

  • Benytt munnbind ved direkte pasientkontakt.
  • Unngå hosting og nysing mot andre.
  • Ekstra fokus på håndhygiene.
  • Ikke gå på arbeid ved symptomer som feber, sykdomsfølelse, kraftig hosting/nysing og sekresjon fra luftveiene.
  • Ansatte skal som hovedregel komme på arbeid når de er feberfrie og allmenntilstanden er god.
  • Ansatte som selv er friske men som har sykdom i egen husstand skal som hovedregel komme på jobb, men bør vurdere munnbind ved direkte pasientkontakt.
  • Ansatte med restsymptomer som lett hoste og lett sekresjon fra nese kan komme på arbeid, men bør benytte munnbind ved direkte pasientkontakt.

Hud og sårinfeksjoner

Ikke arbeide på kjøkken/håndtere næringsmidler.

Ved infeksjon på hender/underarmer: Unngå oppgaver med økte hygieniske krav.

Bruk for øvrig hansker dersom sår på hender ikke kan tildekkes på annen måte. Håndhygiene må utføres før og etter hanskebruk, og hansker må byttes hyppig og mellom ulike oppgaver.

Inntil sår er tilhelt eller infeksjon er behandlet.

Øyeinfeksjoner

Hyppig og grundig håndhygiene.

 

Inntil symptomfrihet.

Salmonellose

Campylobacteriose

Shigella

Ikke ha pasientkontakt eller arbeide med mat.

 

Varighet se smittevernveileder folkehelsinsitituttet

Tuberkulose

Helsepersonell som er utsatt for, eller kan ha vært utsatt for smitte, eller som har oppholdt seg 3 mnd. eller lenger i land med høy forekomst av tuberkulose, skal undersøkes for tuberkulose før tiltredelse.

Se også kommunens smittevernplan.

 

MRSA

Screening og oppfølging av MRSA-utsatte ansatte, se MRSA-rutinen. Se også MRSA-veilederen.

 Se MRSA-veilederen

Skabb

Ansatte og hele husstanden må behandles.

 Etter gjennomført behandling

Andre smittsomme infeksjoner

Kontakt smittevernpersonell ved spørsmål.

 

ESBL-bærerskap

Ingen restriksjoner, men ansatte med diare må unngå pasientkontakt.

I perioder med diare