6.1.1 Kohortisolering v. 1.1

MÅL/HENSIKT 

Bruke det fysiske bomiljøet hensiktsmessig for å forebygge ytterligere smittespredning. 

Brukes i de tilfellene der det er mange pasienter som er smittet av samme sykdom samlet på en avdeling, eller der det er utfordrende å isolere pasienter på pasientrommene av andre grunner. 

 

GJELDER FOR

I Kristiansand kommune gjelder infeksjonskontrollprogrammet (IKP) for sykehjemmene i kommunen.

Boliger og institusjoner kan gjerne bruke rutiner fra IKP om det er naturlig i driften, selv om de ikke rent juridisk er forpliktet til å følge disse i sin helhet. Mange av rutinene gjelder for kommunens helsetjenester generelt for at krav til forsvarlighet skal være oppfylt.

Basale rutiner skal beskytte både helsepersonellet mot smitte og forebygge smitte til og mellom pasienter.

 

DEFINISJON  

Kohortisolering er isolering av pasienter med lik infeksjon på samme rom eller avdeling.  

Kohortisolering skal aldri iverksettes før det er bekreftet at pasientene er smittet av samme infeksjon.

 

ANSVAR  

Ledelsen og sykehjemslegen har ansvaret for å planlegge og iverksette kohortisolering. 

Ansvarlig sykepleier/ressursperson smittevern har ansvar for gjennomføring av isoleringstiltak. 

Ansatte skal følge valgte smitteregimer og pasientplasseringstiltak. 

 

BESKRIVELSE 

  • Kohortisoleringen gjennomføres etter type smitte, se under isolering i Infeksjonskontrollprogrammet for nærmere beskrivelse av de ulike regimene for kontakt-, dråpe- og luftsmitte.
  • Hvis mulig kan en vurdere å samle beboere bekreftet med samme infeksjon i en avskjermet del av avdelingen.
  • Andre beboere som utvikler symptomer skal ikke kohortisoleres før smittestatus er bekreftet. De må isoleres på eget rom med eget toalett/bad inntil prøvesvar foreligger.  
  • Der man ikke får avklart smittestatus på en person med symptomer, må saken diskuteres med sykehjemslegen eller smittevernoverlegen før beboer blir flyttet til kohortisolering. 
  • Det er viktig å følge basale smittevernrutiner også ved kohortisolering, spesielt prinsipper for håndhygiene, dette for å unngå å overføre smitte av andre infeksjonsykdommer.  
  • Alle ansatte bør ha kjennskap til rutinene i Infeksjonskontrollprogrammet og ha gjennomført nødvendig opplæring for isolering og for bruk av smittevernutstyr.  
  • Organisering av områder må ses lokalt i hvert tilfelle, det må defineres rene og urene soner. Hvis avdelingen ikke har avskjermete områder, kan midlertidige skiller (f.eks. plastvegger) settes opp.  
  • I størst mulig grad skal det være en fast personalgruppe som betjener en avdeling med kohortisolering, og de bør ikke gå på tvers av andre avdelinger. 
  • Ansatte fra kohortavdeling bør ha et eget pauserom/ rom hvor de kan foreta journalføring mm. 
  • Desinfeksjonsrom/skyllerom (urent) og lagerrom (rent) i kohortavdelingen. 
  • Kun oppbevare utstyr som er strengt nødvendig i behandlingen i kohortavdelingen. Øvrig utstyr bør lagres i tilstøtende lagerrom, fortrinnsvis i lukkede skap. 
  • Hyppig berørte punkter desinfiseres jevnlig inne på avdelingen.  
  • Utstyr fra denne avdelingen må desinfiseres før det flyttes til andre avdelinger, dersom det ikke er mulig å desinfisere skal det kastes. 

 

PRAKTISK GJENNOMFØRING

  • Før man går inn i kohortavdeling tar de ansatte på seg smittevernutstyr definert etter hvilket smitteregime som gjelder. 
  • Smittevernutstyret benyttes hele tiden mens man er inne på kohortavdeling og tas ikke av før man går ut av avdelingen. Ved nærkontakt med beboere, stell, pleie o.l. benyttes engangs plastforkle utenpå smittefrakk. Denne kastes etter hver bruk og skal ikke brukes mellom beboere. 
  • Hansker byttes mellom alle oppgaver, både inne hos den enkelte beboer, mellom beboere og mellom ulike oppgaver, husk håndhygiene både før man tar på og etter man har tatt av seg hansker. 
  • Ved bruk av munnbind kan dette benyttes i opptil 4 timer, det skal da ikke tas av under bruk og må ikke berøres. Dersom munnbindet blir fuktig, berørt eller tilsølt skal det byttes. 
  • Ved bruk av beskyttelsesbriller kan disse benyttes ett helt skift av en person. Bør tas minst mulig av og på. Dersom det tas av må det håndteres og oppbevares slik at utsiden ikke berøres. Husk å desinfisere brillene etter bruk. 

 

HENVISNINGER

VEDLEGG

  1. Vedlegg - Smittefareplakat
  2. IVedlegg - Isolering ved kontaktsmitte og dråpesmitte (plakat)
  3. Vedlegg - Oversikt over de vanligste infeksjonssykdommer som krever isolering
  4. Vedlegg - Informasjon til beboer og besøkende om isoleringstiltak