Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å ivareta sikkerheten ved arbeid i høyden med montering av og bruk av stillas som arbeidsplattform.
Dette dokumentet gjelder alle ansatte som skal benytte stillas som arbeidsplattform, bygge stillas, gjøre endringer på stillas eller demontere stillas.
Arbeidsgiver har ansvaret for å sørge for opplæring i bruk av, og arbeid med stillas. Den ansatte har ansvar for å utføre arbeid med stillas etter de til enhver tid gjeldende retningslinjene.
Arbeid i høyden er definert som arbeidsoperasjoner som kan medføre fall til et lavere nivå. Typisk arbeid som omfattes av dette er arbeid i stillas, arbeid i stige, arbeid på dekker og arbeid i personløfter.
Stillasmontører som skal foreta montering, demontering, endring og kontroll av stillaser skal ha opplæring i montering av stillas. Det er ulike krav til opplæring avhengig av høyden på øverste stillasgulv. Opplæringen skal oppfylle krav til kompetanse i Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr, kapittel 17.
Aktivitet | Høyde på stillas | Krav til opplæring | Kommentar |
Montering, demontering, bygging, endring og kontroll av stillas |
2m | 7,5 timer teoretisk opplæring 7,5 timer praktisk opplæring |
Opplæring skal utføres av kvalifisert person |
5m | 15 timer teoretisk opplæring 15 timer praktisk opplæring |
||
h>/= 9 m | 36 timer teoretisk opplæring 72 timer praktisk opplæring |
Gjør deg kjent i området. Følg gjeldende sikkerhetsregler for byggeplassen. Sørg for å innhente nødvendige arbeidstillatelser.
Teamleder / montør skal besiktige området hvor stillaset skal monteres. Gjennomfør risikovurdering (SJA). Grunnforhold skal vurderes for å sikre nødvendig fundamentering. På steder med spesielle faremomenter som trafikk, strømførende ledninger, rasfare og lignende, skal særlige sikringstiltak iverksettes. Sørg for å få nødvendige tegninger og annen informasjon som sikrer at stillaset kan bygges hensiktsmessig. Sørg for å ha alle nødvendige komponenter og planlegg arbeidet slik at monteringen kan foregå på en rasjonell og trygg måte.
Alt stillasarbeid skal skje i overensstemmelse med Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr, tilhørende tekniske krav og monteringsveiledning for aktuelt stillasmateriell. Monteringsveiledning skal være tilgjengelig på byggeplassen.
Spesielt for bruk av trematerialer:
Trematerialer skal være umalte og uskadet. Skjøter på spir, bjelker og avstivninger skal kunne overføre de trykk- og strekkpåkjenninger stillaset er beregnet for. Stenderne skal være uten skjøter, og ha dimensjon på minimum 95 mm x 95 mm og avstives forsvarlig mot knekking. Knekter som monteres på stendere skal ikke monteres høyere enn 5 meter.
I tillegg til eventuelle krav i gjeldende sikkerhetsregler for byggeplassen skal hjelm, vernetøy, vernesko og arbeidshansker alltid benyttes. Ved alle arbeider høyere enn 2 meter skal det benyttes fallsikringsutstyr i form av sele og stropper, så lenge godkjent rekkverk ikke er montert.
Usikret avstand mellomstillas og vegg skal ikke overstige 0,30 m. Rekkverk på begge sider skal monteres ved større avstand.
Området hvor stillaset bygges skal sperres av og skiltes med ”Fare, stillas under montering / demontering”. Straks ramme er satt opp skal skiltholder med varselskilt ”Fare, bruk ikke stillaset” henges opp på et godt synlig sted, fortrinnsvis ved oppganger / leidere.
Alt materiell skal kontrolleres forløpende under montasjen. Defekt materiell skal ikke benyttes.
Stillas som ikke er konstruert for å være frittstående eller hengende må ha tilstrekkelig forankring. Forankringene må dimensjoneres for til belastningene stillaset utsettes for. Forankringer skal prøves med 20 % høyere belastning enn de beregnes for. Antall og plassering av forankringspunkter beregnes i forhold til trekkprøver, høyde, tildekking og vær og vind.
Stillaset skal være solid understøttet. Det må kontrolleres jevnlig om det har skjedd setninger i grunnen. Fotplater benyttes på alle underlag.
Stillaset må ha en sikker adkomst. Det er strengt forbudt å klatre utenpå stillaset. Bruk godkjent atkomst. På stillas med innvendig atkomst skal luke/åpning i gulv lukkes/tildekkes etter passasje. Gangbroer og stillasgulv skal være forsvarlig og ikke medføre risiko for fall.
Stillas skal som hovedregel være utstyrt med rekkverk i form av hånd-, kne- og fotlist. Dersom fotlist ikke er tilstrekkelig for å hindre at gjenstander kan falle ned, skal rekkverket dekkes med nett eller skjermer.
Materiell og verktøy skal sikres slik at ingen komponenter faller til lavere nivå. Det er ikke tillatt å kaste ned stillasmateriell, selv ikke fra lave høyder.
Hold arbeidsstedet ryddig. Bruk paller, kurver eller annet system for lagring av utstyr.
Når stillaset er ferdig montert skal det kontrolleres og skjema ”Rapport om kontroll av stillas” skal fylles og leveres oppdragsgiver/bruker. Dersom det avdekkes mangler som medfører fare for sikkerheten til brukerne av stillaset, skal godt synlig varselskilt henges opp og adkomst avsperres inntil feil er rettet. Grønt godkjenningskort med informasjon om stillasets; eier, bygger, kontaktperson med telefonnummer, belastningsklasse kontrollør og siste kontrolldato plasseres i skiltholder ved oppganger / leidere.
Kontroller at stillaset er intakt, eller om spesielle forhåndsregler må tas ved demontering. Ikke kast ned hensatte gjenstander. Alt stillasmateriell skal fires ned, ikke kastes. Sorter ut defekte komponenter. Stable / lagre alt materiell på en systematisk og trygg måte. Området avsperres slik beskrevet i pkt. om avsperring.
Brukere av stillas skal ha opplæring i bruk av det aktuelle stillaset. Før stillas tas i bruk skal stillasprodusentens monterings- og brukerveiledning gjennomgås av stillasbygger sammen med alle brukere. Regler for bruk og eventuelle faremomenter skal gjennomgås.
Følgende krav til opplæring er satt til bruker:
Aktivitet | Høyde på stillas | Krav til opplæring | Kommentar |
Bruk av stillas som arbeidsplattform for arbeid i høyden | h>/= 2 m | Tilfredsstillende opplæring i bruk av det aktuelle stillas, herunder en gjennomgang av veiledningen for montering, bruk og demontering | Opplæring skal utføres av kvalifisert person |
Stillas skal være merket med et lett synlig skilt som viser om stillaset er trygt å bruke, alternativt om at det ikke er tillatt å bruke. Kontroller stillasets tillatte belastningsklasse (står angitt på skiltet). Overbelastning er strengt forbudt. Det er kun tillatt med belastning på et etasjegulv av gangen.
Forandring av stillas skal kun utføres av personer med godkjent opplæring. Behov for forandring skal meldes til stillasansvarlig (kontaktperson, grønt skilt).
Stillaset skal til enhver tid holdes ryddig.
Det er forbudt å bruke stillas som ikke er i forskriftsmessig stand. Åpninger i gulv skal tildekkes eller skjermes. Vippeender skal ikke forekomme. Feil eller mangler skal umiddelbart varsles til tillasansvarlig.
Før bruk kontrolleres det at rullestillaset er riktig montert etter leverandørens anvisninger og at det står loddrett. NB! Monter støtteben eller bruk ballast i henhold til krav i monteringsveiledningen. Hvis ikke må stillaset forankres.
Rullestillas skal kun brukes på fast, jevnt og horisontalt underlag. NB! Stillaset skal loddes opp etter hver gangs flytting.
Ved bruk skal hjul være låst og ha god kontakt med underlaget.
Eneste lovlige atkomst til rullestillaset er innvendig i tårnet. Det er ikke lov å montere broanordning mellom et rullestillas og bygning. Det er strengt forbudt å hoppe inn på stillasgulv.
Det er ikke tillatt å oppholde seg på stillaset ved flytting. Løse gjenstander skal fjernes eller sikres mot å falle ned. Rullestillas skal bare flyttes ved håndkraft.
Vær oppmerksom på manglende stabilitet ved sterk vind (ref. bruker/monteringsveiledningen). Ved avsluttet arbeid skal stillaset sikres/forankres.
Ingen
Bruk av lift, kran og høytrykksspyler
Forskrift om utførelse av arbeid, Kapittel 17 Arbeid i høyden