Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å forhindre ulykker og skader på tredje person der hvor det er stor ferdsel av innbyggere, ansatte, elever og barn i lek. Det må tillegges ekstra stor aktsomhet ved ferdsel og arbeid i skolegård, barnehager, idrettsanlegg og andre steder barn oppholder seg da barn ikke innehar samme situasjon -og risikoforståelse som voksne, og kan dermed opptre irrasjonelt. Instruksen gjelder også på kommunale veier.
Gjelder for
Denne instruksen gjelder all kjøring på gang og sykkelveier, kommunale veier (der det f.eks. pågår VA anlegg), skolegårder, barnehager, idrettsanlegg, institusjoner eller lignende i forbindelse med gjennomføring driftsoppgaver, inspeksjoner og tilsvarende. Den gjelder også for Stadion sonestasjonen. Intensjonen er at også eksterne leverandører som melkebil og søppelbil forholder seg til tilsvarende prosedyre.
Ansvars- og myndighetsforhold
Arbeidsgiver har ansvar iht. arbeidsmiljøloven § 2-2 for å samordne sikkerhet, helse og arbeidsmiljø for prosjektet. Arbeidstaker plikter å følge bestemmelsene i internkontrollforskriften og byggherreforskriften. Arbeidsgiver har ansvaret for at den beste praksisen til enhver tid er reflektert i denne prosedyren. Arbeidsgiver har videre ansvar for at prosedyren er kjent. Alle ansatte skal følge den.
Beskrivelse
I hovedsak skal enhver motorisert ferdsel unngås så langt det lar seg gjøre. Det betyr at man skal parkere utenfor skolegård/barnehagen/idrettsanlegg sine områder. Dersom omstendighetene gjør at det ikke kan unngås må man innrette seg etter disse tiltakene:
- Kjøretøy skal ha tilgjengelig gult varsellys eller benytte kjøretøyets ordinære nødblink der det er mulig.
- Kjøretøyet skal kjøre i gangfart
- Ved kjøring i skolegårder, barnehager og idrettsanlegg når barn og unge leker eller oppholder seg på uteområdet, bør elever og ansatte som er i området varsles om at arbeid pågår. Gi i tillegg beskjed til administrasjonen på forhånd dersom det er mulig.
- Rygging skal unngås om mulig, dersom det ikke er mulig skal følgemann benyttes. Det parkeres da med baksiden inn.
- Bestiller eller mottaker har ansvar for å varsle vareleverandører om hvilke hensyn de må ta
For Stadion sonestasjon:
- Stadion sonestasjon: Her er det låst bom hver morgen fra 08 til 0830 - den låses opp via eget telefonnummer. Viktig at biler stopper opp for å håndtere telefonen.
- Stadion sonestasjon: Kun biler i kommunal tjeneste som skal hente eller levere utstyr, kan kjøre inn på området. Biler som skal lade på området, biler knyttet til varelevering eller kjøretøy som skal hente /levere containere, kan kjøre inn på området.
- Stadion sonestasjon: Har ikke krav om følgemann med parkering.
Arbeidsoppgaver på eller langs vei - to års godkjenning gjeldende for Ingeniørvesenet, Parkvesenet og Eiendom
- Generell arbeidsvarslingsplan (se under definisjoner) som er en toårig forhåndsgodkjenning, kan ikke brukes ved stenging (sperring) av vei, fortau eller gang-/sykkel vei. Husk at generell arbeidsvarslingsplan heller ikke kan brukes ved planlagte arbeider med varighet over 12 timer. Da må en søke om egen arbeidsvarslingsplan (lenke).
- Husk at denne instruksen om bruk av varsellys, følgemann ved rygging o.l. også gjelder når det er anlegg på kommunale veier.
Avvik
-
Alle avvik skal registreres her: 1 Nytt avvik (Ikke tilgjengelig)
Det skal meldes fra til nærmeste leder/hoved entreprenør og kommunens prosjektansvarlig/HMS-rådgiver. Avviket registreres i prosjektets avviksprogram eller Kristiansand kommunes elektroniske kvalitetssystem for håndtering.
Definisjoner
- Arbeidsvarslingsplan: Plan som viser hvordan vegarbeidet skal varsles og sikres ut i fra en risikovurdering. Planen skal inneholde en lett forståelig skisse eller kart, og kan suppleres med etappeplaner og spesielle bestemmelser. Arbeidsvarslingsplanen kan deles i en skiltplan for varsling og sikringsplan.
- Generelle arbeidsvarslingsplan: Skiltmyndigheten kan godkjenne «generelle arbeidsvarslingsplaner» for arbeidsoperasjoner som er av en slik art at de kan varsles og sikres på samme måte, og som samtidig opptrer med en viss hyppighet.
Vedlegg og referanser