Hensikt
Hensikten med dette dokumentet er å sikre at kommunens ledere og ansatte følger god praksis iht. Forurensningsforskriftens kapittel 7 om lokal luftkvalitet. Kommunen har både et forvaltningsansvar og et driftsansvar for målinger. Etter forskrift om lokal luftkvalitet skal kommunen sørge for at målestasjoner blir etablert, målinger blir utført og kvalitetssikret i henhold til kravene og rapportert til myndigheter.
Denne prosedyren viser hvordan kommunen skal utføre sitt ansvar med fokus på praktiske gjøremål (hvem gjør hva når og hvordan).
Gjelder for
Denne prosedyren gjelder for produksjonsenheten Fellestjenester som har fått delegert oppgaven med å drifte målestasjonene og kvalitetssikre data. Dette skjer i samarbeid med aktuell for miljøvernrådgiver. Fellestjenester i ingeniørvesenet er operatør av måleinstrumentene.
Ansvar for gjennomføring
Arbeidsgiver er ansvarlig etter forskrift om lokal luftkvalitet (§ 7 - 4) at målestasjoner blir etablert, målinger blir gjennomført.
Måleoperatøren gir beskjed til miljøvernenheten og anleggseier (Statens vegvesen, Agder fylkeskommune og Ingeniørvesenet avhengig av hvem er veieier) når det måles / forventes forhøyede luftforurensningsnivåer. Anleggseier er ansvarlig for å iverksette nødvendige tiltak dersom det er fare for at fastsatte grenseverdier ikke overholdes.
Beskrivelse
Oversikt over luftkvalitet
- Kommunen har hovedansvaret for å overvåke luftkvaliteten. Dette for å vite om det er fare for å bryte grenseverdier eller andre terskler som utløser ulike plikter i henhold til forurensningsforskriften. Dette innebærer å etablere målestasjoner og å gjennomføre målinger og beregninger. Dette skal gjøres i samråd med anleggseiere.
Verktøy fra Miljødirektoratet
- Rapporteringsverktøy (krever brukernavn) - Innsyns og rapporteringsverktøy for kommunale veidata til lokale luftberegninger. For at tjenestene skal være så treffsikre som mulig er det behov for best mulig inngangsdata. Det er utviklet et eget verktøy for at kommunen skal kunne se, og dersom nødvendig korrigere, veidriftsdata og informasjon om piggdekkandel og start og slutt for piggdekksesong.
Krav til målinger
Kommunen er ansvarlig etter forskrift om lokal luftkvalitet (§ 7 - 4) at målestasjoner blir etablert, målinger blir gjennomført, data blir kvalitetssikret og rapportert til myndigheter og det skal også sørges for at nødvendige tiltak gjennomføres ved fare for overskridelser (§ 7 - 3)
Kommunen har både en forvaltningsrolle som forurensningsmyndighet (Miljøvernenheten), rolle som veieier og som driftsoperatør av målestasjoner for lokal luftkvalitet (Ingeniørvesenet). I tillegg bidra anleggseiere (veieiere) Statens Vegvesen og Agder Fylkeskommune til måling av luftkvalitet. Se avtale mellom Kristiansand kommune, Statens vegvesen og Agder fylkeskommune.
Ingeniør i ingeniørvesenets fellestjenester utfører målinger iht. følgende prinsipper
Ingeniør i ingeniørvesenets fellestjenester registrerer målinger iht. følgende prinsipper
Ansvarsfordeling for luftmålinger - oppsummering
Oppgaver som utføres av måleoperatør (ingeniørvesenet)
Daglig:
- Følge med luftmålinger: Sjekke på «admin.luftkvalitet.info» at måledata er registrert. Også at det er data for de siste dagene og at målte verdier er «fornuftige» og kanskje som forventet ut ifra vær, vind og føreforhold. Fylle ut sjekkliste hver dag etter å ha vært innom «admin-sidene» og sett at det kommer data fra instrumentene. Været hentes for eks. fra Yr for Kristiansand. Noter også spesielle hendelser og ekstra tiltak i tabellen.
- Rette opp feil: Dersom det oppdages «uregelmessigheter» må stasjonen besøkes og eventuelle feil rettes opp.
- Følge med vær- og luftkvalitetsvarsel og gjøre vurderinger ifht. behov for strakstiltak når det er fare for høy luftforurensning, i henhold til Plan for episoder med høy forurensning (datert 26.05.2021).
- Informere veieiere (SVV, AFK og KK - drift/vedlikehold) om behovene for strakstiltak som ekstra salting/feiing.
- Vurdere effekten av tiltak. Innhente informasjon fra veieiere om hvilke ekstraordinære tiltak som ble gjennomført og når, og vurdere effekten av tiltak med å se på måleresultater.
-
Ukentlig:
- Gjennomføre kvalitetskontroll en gang pr uke. Utførelsen er i henhold til SOP (Standard Operasjons Prosedyre). Skjema fylles ut og resultat legges inn i «admin.luftkvalitet.info». Dette bør om mulig gjøres på en fast dag.
- Inntaksfilter i NOx-monitoren skiftes ved behov.
Månedlig:
- Forrige måneds data skal godkjennes, overskridelser skal registreres og begrunnes.
- Målerør (mottas fra NILU) skal skiftes, dette skjer som regel i løpet av en av de første dagene i måneden. Skjema fylles ut og brukte rør returneres til NILU.
- Utarbeide en månedsrapport. Oppsummere sist måneds data, se på overskridelser, vær og gjennomførte tiltak. Dette for å holde oversikt over overskridelser, spesielt viktig i vintermånedene da sjansen for høye støv-verdier er størst.
Annet:
- Kvalitetssikre luftmåledata, inkl. godkjenning av data i Miljødirektoratets system for luftmåledata
- Endring i registrerte dataene etter at NILU har vurdert registrerte data. Det gjør NILU kvartalsvis (omtrent).
- Service instrumentene må ha jevnlig service, da må de pakkes og sendes. Helst i sommerhalvåret. NILU og Industriell Måleteknikk utfører dette
- Reparasjon -. Ved feil på instrumentet, sending av data osv ta kontakt med NILU eller leverandør av utstyr (Industriell måleteknikk) og sikre nødvendig reparasjon på instrumenteringen evt. oppfølging av målefeil.
- Annen oppfølging av målestasjoner bl.a. renhold, anti-tagging, drift av aircondition anlegg, oppfølging av feil/skader på målebodene.
- Gjennomføre innkjøp av nødvendig utstyr, servicetjenester o.l. for måling av luftkvalitet.
- Regnskap – oversikt over utgifter og ca tidsbruk
- Delta på to møter hvert år med SVV, AFK og KK (veieiere, forurensningsmyndighet) for gjennomgang av måleprogrammet og samarbeidet, samt en vurdering av forurensningsnivået i forhold til forskrift om lokal luftkvalitet.
- Deltakelsen i Faglig nettverk - Bedre byluft-forum (Miljøvernenheten, Ingeniørvesenet)
-
Målestasjonen i Stener Heyerdahls gate krever egen nøkkelbrikke for å komme inn på området. I tidsrommet kl. 24.00 og kl. 07.00 må det i tillegg slås kode 1234. Alle som skal inn, må skrive under på en taushetserklæring. Dersom det skal inn andre personer enn fast måleoperatør, skal vaktpersonalet varsles på avdelingen. Dette gjøres med å ringe på klokke ved port. Nøkkelbrikke og nøkkel til målestasjon i Stener Heyerdahls gate og Bjørndalsletta henger i nøkkelskap i kontor til leder av Fellestjenester i fjerde etasje kemnerbygget.
Aktuelt lovverk
Definisjoner
- Luftforurensning er fremmedstoffer i luften som kan virke på menneskers helse og trivsel, eller er til skade for klima, dyr, planter, materialer eller andre deler av omgivelsene. Luftforurensende stoffer er gasser, dråper eller faste partikler, og består av ulike kjemiske forbindelser (se tabell).
- Utslipp av forurensende stoffer til luft kan ha lokale, regionale og globale skadevirkninger.
-
Lokale effekter er særlig de virkninger en rekke stoffer har på menneskers helse. Disse problemene er ofte knyttet til byer og tettsteder.
-
De største regionale problemene er forsuring av vann og jord samt vegetasjonsskader.
-
De globale effektene er særlig nedbryting av ozonlaget og klimaendringer.
Vedlegg og referanser