01 IK-mat for mottakskjøkken - Rutiner for sykehjem og boligfelleskap v. 1.2

ANSVAR:

Rådgiver kvalitet har oppgaven med å vedlkeholde prosedyrene slik at de er i henhold til gjeldene lovverk, lokale politiske vedtak og er forankret hos kommunalområdets ledelse. I tillegg er rådgiver kvalitet ansvarlig for at systemet for IK-Mat blir årlig evaluert i ledelsen gjennomgang.

Kommunalsjef Omsorgssenter godkjenner innholdet og sørger for at prosedyrene blir etterlevd gjennom ledelseslinja.

Kommuneoverlegen (smittevernlegen) er ansvarlig for at prosedyrene er i tråd med loverket og gjeldene anbefalinger for smittevern og oppfølging ved mistanke om matbåren smitte.

BESKRIVELSE:

IK-mat for mottakskjøkken inneholder aktuelle rutiner som inngår i system for IK-mat for kjøkken på sykehjem. Dette gjelder anretningskjøkken inne på avdelinger på sykehjem og helseinstitusjoner som Valhalla, Kløvertun og Lillebølgen. I tillegg kan rutinene med fordel benyttes for andre relevante tjenester, f. eks. i bofelleskap der det regelmessig serveres fellesmåltider.

IK-mat-rutinene med tilhørende skjema og dokumentasjon oppbevares på det enkelte mottakskjøkken i en perm.

VEDLEGG:

Prosedyresamling for IK-mat

MATSVINN

Begrepet «matsvinn» brukes for å synliggjøre den delen av matavfallet som er nyttbart/spiselig.

Ledelsen ved institusjoner og bofellesskap i Helse- og mestring skal:

  • sammen med de ansatte arbeide for å holde matsvinnet på et lavest mulig nivå.

  • skape en god kultur for matsvinnreduksjon blant de ansatte gjennom å ha hensikstmessige rutiner for matbestiling, matoppbevaring, mattilberedning og sortering av avvfall.