MÅL/ HENSIKT:
Sikre at mottakskjøkken i Helse og mestring drives på en trygg måte i tråd med gjeldende regelverk.
DEFINISJONER:
IK-mat er internkontrollsystemet som skal sikre at det er etablert nødvendige systemer for kontroll og oversikt over arbeidsoppgavene som gjøres på mottakskjøkken i Kristiansand kommune. Internkontrollen skal sikre at regelverket overholdes og maten blir trygg å spise.
Mottakskjøkken:
Små anretningskjøkken og kjøkken for oppbevaring av tørrmat og oppvarming av middag fra Kjøkkenservice. Det gjelder postkjøkken på sykehjem og helseinstitusjoner, og annen type tilsvarende kjøkkendrift.
Grunnforutsetninger:
Grunnforutsetninger er grunnleggende forhold i bedriften som er viktige for en god hygiene og produksjon av trygg mat.
HACCP = Hazard analysis and critical control points. HACCP betyr på norsk: Fareanalyse og kritiske styringspunkter.
ANSVAR:
BESKRIVELSE:
Helse og mestring har et felles system for IK-mat på mottakskjøkken, som gjelder på tvers av virksomhetene.
I utgangspunktet er driften som det enkelte mottakskjøkken har svært lik, men mottakskjøkken som har behov for et eget tilpasset system for IK-mat, kan etablere dette som egen løsning etter godkjenning fra kommunalsjef.
Krav til internkontroll på mottakskjøkken i Kristiansand kommune:
Trinn 1 Styring med grunnforutsetninger
Rutiner for følgende skal være utarbeidet og kjent for:
Trinn 2 Fareanalyse
Mottakskjøkken har en grunnleggende og enkel drift, med oppvarming av ferdiglaget pasteurisert middag, samt enkel tilberedning av andre måltider. Behovet for egen fareanalyse er derfor noe begrenset. Men det er utarbeidet en felles forenklet HACCP-fareanalyse som mottakskjøkken skal forholde seg til, og vurdere lokale tilpasninger for.
Trinn 3 Kritiske styringspunkter
Målgruppen for mattilberedning og servering på mottakskjøkken, er kommunens tjenestemottakere. Noen av disse kan ha nedsatt helse, og mottakskjøkken må sikre maten tilstrekkelig gjennom grunnforutsetninger og fareanalyse. Men det foregår ikke middagsproduksjon på mottakskjøkken, og det er ikke avdekket andre prosesser gjennom fareanalysen som er så komplekse at det er behov for å etablere kritiske styringspunkter.
Behov for å etablere kritiske styringspunkter vurderes i forbindelse med revisjon av fareanalysen (Jamfør også side 22 i Mattilsynets veileder «Rutiner for trygg mat»).
HENVISNINGER: