MÅL/ HENSIKT:
Sikre at IK-mat-rutiner er utarbeidet og relevante, og at de brukes korrekt.
Sikre at internkontrollsystemet gjennomgås minimum årlig
Sikre at dokumenter brukes korrekt
ANSVAR:
BESKRIVELSE:
IK-mat er en del av kvalitetssystemet i Helse og mestring og skal følge de overordnede prosedyrer som gjelder for kommunalområde.
IK-mat har flere felles prosedyrer med infeksjonskontrollprogrammet, blant annet grunnleggende smitteverntiltak som er viktig for grunnforutsetningene i internkontroll på mottakskjøkken.
Hygienerutiner som finnes i SHB (Sykepleiehåndboka) gjelder også for IK-mat der de er relevante.
1. Avviksregistrering
Ved avvik på prosedyrer i IK-Mat, en uønsket hendelse oppdages eller at systemet kan forbedres, gjøres følgende:
Utfør strakstiltak slik at avviket/hendelsen ikke medfører skade eller konsekvenser
Be om bistand fra leder om nødvendig
Registrer avvik i EQS
2. Avviksbehandling
Når leder mottar en avviksmelding i EQS:
Korrigerende tiltak iverksettes for å begrense skade eller konsekvenser av hendelsen, og for å unngå at hendelsen skjer igjen.
3. Ansvar for IK-mat
Avvik knyttet til IK-Mat inngår i avviksrapporteringen i Styringsportalen.
Alle mottakskjøkken har en utpekt person med ansvar for å sikre at IK-Mat-rutinene er implementert.
4. Internrevisjon
Revisjon av prosedyrer i IK-mat samt fareanalyse:
Dette gjennomgås på overordnet nivå årlig. Dette følger kommunalområdets prosedyre for Dokumentstyring i helse- og mestring
Årlig gjennomgang av driftsrutiner på mottakskjøkken:
Hver institusjon sørger selv for at det minimum årlig gjøres en gjennomgang av hvert mottakskjøkken, med følgende aktuelle tema. Funn noteres i eget skjema, og oppbevares av den som er ansvarlig for IK-mat på mottakskjøkkenet. (Se vedlegg om Årlig gjennomgang av mottakskjøkken).
Den som er ansvarlig for mottakskjøkkenet (se punkt 3), har som hovedregel ansvar for å utføre denne gjennomgangen.
Vedlegg Årlig gjennomgang av mottakskjøkken ved sykehjem og bofellesskap (Gyldig)