05 Personlig hygiene hos personalet v. 1.2

MÅL/ HENSIKT:

Sikre at grunnleggende prinsipper for hygiene hos personalet brukes i arbeid med mat.

 

ANSVAR:

Alle som tilbereder eller serverer mat.

 

BESKRIVELSE:

Ansatte skal benytte prinsipper om grunnleggende smitteverntiltak også i arbeid på kjøkken. Infeksjonskontrollprogrammet har ruiner for dette og omfatter blant annet:

  • Håndhygiene
  • Bruk av hansker
  • Arbeidsantrekk
  • Renhold og desinfeksjon
  • Søppelhåndtering
  • Infeksjoner hos ansatte

 

Håndhygiene:

Personell på kjøkken skal utføre håndhygiene korrekt. På kjøkken skal dette alltid gjøres ved hjelp av håndvask og ikke med bruk av desinfeksjonssprit.

  • Håndvask utføres når en kommer inn på kjøkkenet, og før kontakt med rene flater/utstyr og før kontakt med mat.
  • Håndvask utføres også etter kontakt med urent, f. eks avfall, skitne kopper og service, ubehandlet kjøtt osv.

Bruk av desinfeksjonssprit til håndhygiene aksepteres som metode for håndhygiene når man forlater kjøkkenet.

 

Annet:

I tillegg gjelder følgende for oppgaver for ansatte som tilbereder eller serverer mat:

  • Rent serveringsforklede eller annet passende overtrekksantrekk skal benyttes ved håndtering av mat. Tekstilforkleder skal vaskes jevnlig, f.eks. 2 ganger per uke eller oftere ved behov. Engangs plastforkle skal kastes etter bruk.
  • Ansatte med infeksjoner på hender eller i mage/tarm skal ikke håndtere mat eller oppholde seg på kjøkken eller serveringsområde
  • Ansatte med omgangssyke skal ikke håndtere mat eller oppholde seg på kjøkken eller serveringsområde før 48 timer etter siste diare/oppkast.
  • Sår på hender skal dekkes til med vanntett plaster. I tillegg benyttes engangshansker.
  • Ansattes håndhygiene er spesielt viktig ved at
  • Håndhygiene før og etter servering/håndtering av mat og drikke.
  • Håndhygiene før og etter man hjelper en pasient å spise.
  • Håndhygiene før kontakt med rent servise og etter kontakt med urent servise.
  • Brukere som serveres skal gis mulighet for å utføre håndhygiene før måltidet

 

HENVISNINGER:

Infeksjonskontrollprogrammet for sykehjem.