MÅL/ HENSIKT:
Sikre matkvalitet under mottak og oppbevaring.
DEFINISJONER:
Lett bedervelige matvarer: Melk, kjøtt, ost og fisk, og tilsvarende.
ANSVAR:
Utpekt kjøkkenansvarlig og øvrige ansatte med ansvar for å ta imot mat ved varelevering.
BESKRIVELSE:
Mottak av matvarer:
- Ved matlevering skal varene snarest plasseres i korrekt miljø, så langt det er mulig innen 30 minutter. Kjølevarer og frysevarer prioriteres først. Frysevarer skal alltid plasseres i fryser umiddelbart ved mottak.
- Matvarer oppbevares kun i rene soner, og på rengjorte flater.
- Sjekk at matens holdbarhet/datostempling ikke er overskredet, og at emballasje er intakt.
- Dersom store mengder mat som holder romtemperatur skal plasseres i kjøl/frys, skal det benyttes innkjøling/innfrysingsfunksjon der det finnes. Dersom ikke dette finnes, må ikke store mengder romtemperert mat settes i kjøl/frys samtidig (f.eks. ved å dele opp bestilling på flere leveringer).
Oppbevaring av matvarer:
- All mat skal være emballert eller tildekket under oppbevaring. Dette for å hindre forurensing.
- Mat skal oppbevares i skap med dør eller skuff, og skal emballeres tilstrekkelig slik at fare for forurensing/kryss-smitte minimeres.
- Lett bedervelige matvarer skal alltid oppbevares kaldt i kjøl eller frys. Ved åpning av emballasje bør dato påføres.
- Matvarer som settes ut på bord for selvbetjening bør som hovedregel IKKE settes tilbake på kjøkken
- Lett bedervelige matvarer som oppbevares i kjøleskap, bør ikke stå ute i romtemperatur under måltider for å settes tilbake. Slike varer bør kun være utenfor kjøl frys i kort tid.
- Ferdig tilberedet varm mat oppbevares med kjernetemperatur over 60 °C fram til servering.
- Under tining av lettbedervelig matvarer fra frys oppbevares maten i kjøleskap/kjølerom.
Kontrolltiltak:
- Datomerking bør overholdes, og mat kastes når den er utgått over anbefalt holdbarhet/brukstid. Sjekk maten ift. lukt, smak og farge. Kast mat som ikke er av tilfredsstillende kvalitet.
- Når forsegling på emballasje på lett bedervelig matvarer brytes, bør dato for åpning påføres lett synlig på emballasjen.
- Alle matvarer kontrolleres daglig for holdbarhet og om maten kan ha blitt ødelagt/forurenset, både maten i kjøleskap og mat som oppbevares i romtemperatur og frys. Sjekk maten ift. lukt, smak og farge. Kast mat som ikke er av tilfredsstillende kvalitet.
- Temperaturkontroll av kjøleskap, frys og kjølerom sjekkes daglig og dokumenteres. Ved avvik fra normal temperatur skal dette følges opp som angitt på registreringsskjemaet.
Vedlegg Daglig temperaturkontroll for kjøl/frys - Månedsskjema